Maliye'den kanserli hastaya kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Maliyeden kanserli hastaya kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2006 09:50

Maliye Bakanlığı, bir grup obezite ilacını geri ödeme listesine alırken, kemo terapi sırasında kanserli hastaya vücut savunmasını korumak için verilen “Nupogen” isimli ilacı listeden çıkardı. Böylece ödeme listesinden çıkarılan ilaç sayısı 141’e yükseldi.

Maliye Bakanlığı 2006 Yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişikliği ilgili kurumlara bir genelgeyle duyurdu. Buna göre, 35 kalem ilaç daha geri ödeme listesinden çıkarıldı. Tebliğ’de 99 kalem ilaç listeye eklendi. Bedeli ödenecek ilaçlar listesinde 79 kalem ilaç ise yeniden düzenlendi.

Listeden çıkarılan ilaçlar arasında kemo terapi sırasında kanserli hastaya vücut savunmasını korumak için verilen “Nupogen”le, görüntüleme yöntemlerinde kullanılan, tomografi ve MR çekilirken verilen “Ultravıst” isimli ilaç ve pek çok vitamin listeden çıkarıldı. Bir grup obezite ilacı ise listeye geri alındı.

"NEUPOGEN'İN FAZLA ALTERNATİFİ YOK"

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Altan Ayaz, düzenlemedeki en önemli unsurun, kemoterapi gören hastalara verilen Neupogen adlı ilacın listeden çıkarılması olduğunu söyledi. Kanserli hastalarda kemoterapi uygulanırken vücudun savunma mekanizması olan bir maddenin düştüğünü ifade eden Ayaz, “Yükselsin diye bu ilaç kullanılır, bu ilaç kullanılmazsa vücut savunmasız kalır. Hastayı enfeksiyondan ölüme terk etmek demektir bu. Buna benzer başka ilaçlar var ama bunun gibi iyi değiller” dedi. Ayaz, piyasada bu ilacın “fazla alternatifi” bulunmadığına da işaret ederek, “Bunu ödeme listesinden çıkarmış olmaları, kemoterapi kullanılırken ciddi sorunlara yol açabilir, hayati tehlikeye bile yol açabilir” diye konuştu.

"LİSTELER HAZIRLANIRKEN DOKTOR VE ECZACILARA SORUN"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan ise 4 Temmuz tarihinde yayınlanan listede dikkati çektikleri yanlışlıkların bir kısmının bu genelgeyle düzeltildiğini söyledi. Ancak, bazı ilaçlarla ilgili olarak halen tam bir iyileştirmenin sağlanmadığını kaydeden Saydan, “Bu listeler hazırlanırken eczacı ve doktorların da görüşlerinin alınması, uygulamada bu tip sorunların yaşanmasını en aza indirecektir” dedi.

Çocuklarda üst solunum yolları dekonjestanı olarak kullanılan ilaçların ”balgam söktürücü gibi algılanarak” 4 Temmuz tarihli genelgeyle geri ödeme kapsamından çıkarıldığını ifade eden Saydan, bu ilaçların tekrar listeye dahil edilmesini olumlu bir gelişme olarak niteledi.

Saydan, 116 kalem ilaç içeren 4 Temmuz tarihli listeyle aynı etken madde ve özelliklere sahip bazı ilaçlar geri ödeme kapsamından çıkarılırken, bazılarının kapsam dahilinde bırakıldığını belirterek, “Biz buna o zaman dikkat çekmiş ve 'bunun yeterince incelenmeden alınan bir karar' olduğunu söylemiştik” dedi.

GERİ ÖDEME LİSTESİ'NDEN ÇIKARILAN İLAÇLAR ŞÖYLE:

“Bemıks-C 30 DRJ, Benexol 250/250 Mg 50 LAK TB, Betadıne Gargara, Bevıtın-C 30 FTB, Bıokadın %7.5 100 Ml Gargara, C-Plan 500 Mg 20 Cıg TB, Dapta-12 Damla, Ephynal 100 Mg/2 Ml 5 Amp, Ester-Vıt 645 Mg 50 TB, Heksoral 1 Mg/Ml 200 Ml Gargara, Hekzoton 1 Mg/Ml 200 Ml Gargara, Kombevıt-C 30 Drj, Mefoxın Im 1 Gr 1 Flk, Mefoxın Iv 1 Gr 1 Flk, Natabec 600 Mg 25 Kp, Neupogen 30 Mıo FLK (Endıkatorsz), Neupogen 30 Mıu 5 Kull Hazır Enj, Neupogen 48 Mıo FLK (Endıkatorsz), Neupogen 48 Mıu 5 Kull Hazır Enj, Parıet 10 Mg 28 TB, Polıvıt-C 30 Drj, Polıvıt-C 30 FTB, Polybıon 2 Ml 5 Amp, Polybıon 20 Drj, Pv7 Polıvıtamın 30 Drj, Redoxon Junıor Cıgneme TB, Remınyl 8 Mg 14 Ftb, Seralın 50 Mg 14 Kp, Sermıon 30, Mg 30 FTB, Tonodex 100 Ml Surup, Ultravıst 370 100 Ml 1 Flk, Ultravıst 370 200 Ml 1 FLK, Ultravıst 370 50 Ml 1 FLK, Ultravıst 370 500 Ml FLK, Unıvıt 100 Ml Surup.”

LİSTEYE EKLENEN İLAÇLAR

Düzenlemeyle bedeli ödenecek ilaçlar listesine 99 ilaç eklendi.
Ödeme listesinden çıkarılan bazı ilaçların bedeli, belirli koşul ve dozlarda yeniden sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanacak.
Yeni düzenlemeye göre, obezite tedavisinde kullanılan “orlistat” ve ”sibutramin” etken maddeli ilaçlar, endokrinoloji ve metabolizma uzman hekiminin bulunduğu resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak yazılabilecek. Raporun fotokopisi reçeteye eklenecek.
Yazılan her reçeteye hastanın bir önceki reçeteye göre kaybettiği kilo, diyet ve egzersize uyduğu, beden-kitle indeksi değeri hekim tarafından yazılarak imzalanacak. İlaç, bu rapora dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilecek. Yeni düzenlemeye göre, ayrıca şu koşullar aranacak:

- Daha önce 4 ardışık hafta boyunca yalnızca diyetle en az 2.5 kilogramlık bir kilo kaybı olacak,
- Obez hastalarda vücut kitle indeksi 40 kg/metrekareden büyük ya da eşit olacak,
- Bu grup ilaçlardan aynı anda sadece biri kullanılacak.
İlk 3 ay süresince hastaların kontrolü her ay yapılırken, ilaçlar birer aylık verilecek.
12 haftalık tedavi sonunda hastanın başlangıçtaki vücut ağırlığının en az yüzde 5'ini kaybetmesi halinde tedavinin devamına karar verilirse, yeni bir rapor daha düzenlenerek tedavi 3'er aylık sürelerle uzatılabilecek.
12 hafta sonunda vücut ağırlığının en az yüzde 5'inin kaybedilmemesi halinde tedavi kesilecek.
Bu ilaçların kullanımı hastanın hayatı boyunca her şartta 2 yılı geçmeyecek.
Daha önce geri ödeme listesinden çıkarılan Reductil ve Xenical adlı ilaçlar bu koşullar dahilinde yeniden ödenecek.

KARACİĞER NAKLİ SONRASI İLAÇ ÖDEMELERİ

Yeni düzenlemeye göre, Hepatit-B hastalarından karaciğer nakli olanlarda enfeksiyona karşı kullanılan Hepatit B immunglobulin belirli dozlarda geri ödenecek. Buna göre, söz konusu ilaç, ameliyat süresince karaciğersiz fazda 10 bin ünite, ameliyattan sonra ise her gün (7 gün boyunca) 2 bin ünite kullanılabilecek. İlacın kullanımı, takip eden uzun dönemdeki tedavi süresince aylık kandaki serum seviyesi kontrolleriyle, 100 ünite/litre serum seviyesi olacak şekilde sürdürülecek. İlaç, bu uzun dönemdeki tedavi süresince aylık toplam 2 bin ünite dozuna kadar kullanılabilecek.

SARA İLAÇLARI

Sara ilaçlarının bedelinin geri ödenmesiyle ilgili bazı düzenlemeler de yapıldı. Düzenlemeye göre, psikiyatrik hastalarda kullanımı onaylı sara ilaçları, bu tanılarda psikiyatri uzmanlarınca reçete edilebilecek. Bu ilaç, psikiyatri uzmanın da yer aldığı kurul raporu bulunması halinde ise tüm hekimler tarafından yazılabilecek.

KOLESTEROL İLAÇLARI

Yeni tebliğe göre “ezetimib” etken maddeli kolesterol düşürücü ilaçlar, ”statin” grubu kolesterol düşürücülerle tedavinin sağlanamadığı veya karaciğer toksisitesinin (kimyasal maddenin oluşturduğu hasar) başladığı vakalarda, kullanılan “statin” dozunun azaltılması koşuluyla kullanılabilecek. Söz konusu iki etken maddenin kullanıldığı kombinasyon tedavi ise, kardiyoloji, iç hastalıkları, kalp-damar cerrahı veya nöroloji uzmanının bulunduğu kurul raporuyla, tek başına “statin”lerle sonuç alınamayan veya karaciğer toksitesinin başladığı vakalarda, kullanılan diğer “statin” ve ”ezetimib”in kesilmesi koşuluyla günlük maksimum 01x01 dozla kullanılabilecek. “Amplodipin-atorvastatin” ve bağışıklık sistemiyle ilgili ve dermatolojik hastalıklarda kullanılan “takrolimus” etken maddeli ilaçlar ise cilt hastalıkları, pediatri ve pediatri yan dal uzmanları veya bunlardan birinin bulunduğu sağlık kurulunun raporuyla tüm hekimlerce yazılabilecek.

LİSTEYE EKLENEN DİĞER İLAÇLAR

Maliye Bakanlığı, 4 Temmuz tarihinde yayınladığı ve 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren listeyle geri ödeme kapsamından çıkardığı, özellikle çocuklarda grip ve soğuk algınlığında akıntıyı kesen, üst solunum yolları dekonjestan şuruplarını tekrar geri ödeme listesine dahil etti.Buna göre, Eksofed isimli 30 ve 60 miligramlık şuruplarla Rinogest isimli ilaç geri ödeme kurumlarınca ödenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!