Maliye şimdi de ‘devlette talan haritası’ çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Maliye şimdi de ‘devlette talan haritası’ çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, Bakan Sümer Oral'ın talimatıyla ‘‘devlette talan haritası’’nı çıkarmak üzere bir komisyon kurdu. Bir ay önce kurulan komisyonun ilk çalışmalarından çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre, 17 gün çalışıp, devletten 11 ay maaş alanlar bulunuyor.

SON yıllarda sıkça gündeme gelen devletin topladığı vergilerin çarçur edildiği ve Türkiye'nin acil bir gider reformuna ihtiyaç duyduğu yolundaki görüşler, Maliye'yi de harekete geçirdi. Bu çerçevede Maliye Bakanı Sümer Oral'ın talimatıyla özel bir çalışma komisyonu oluşturuldu.

Bir ay önce çalışmaya başlayan komisyon, tek tek bütün kamu kuruluşlarını tarayarak, devlette ne tür savurganlıklar sergilendiği, ne tür keyfi harcamalarda bulunulduğu, bunların önlenmesi için ne gibi düzenlemelere gidilmesi gerektiği konusunda kapsamlı bir araştırmaya girişti. Araştırmadan çıkan ilk sonuçlar, market sahibi olduğu halde devletten geçici işçi maaşı alanların, 17 gün çalışıp, 11 ay maaş alanların bulunduğunu ortaya koydu. Komisyon, memurların fazla yolluk almak için hep Hakkari'yi ikamet gösterdiklerini de belirledi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, gider reformu ile kapsamlı bir düzenlemeye gidileceğini bildirdi. Muhasebat Genel Müdürlüğü'ndeki bilgisayar projesi ile devletin her kuruşunun nereye harcandığının günü gününe izlemeye alınması, bu reformun da temel dayanaklarından birisi olacak.

TAŞIT KANUNU

Reform kapsamında Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanlığı döneminde hazırlanan, ancak Bakanlar Kurulu'ndan geçmeyen Taşıt Kanunu taslağı da yeniden masaya yatırılacak. Makam taşıtı kullanımını sadece Bakan ve Müsteşar ile sınırlayan, diğer kamu görevlileri için ise havuz sistemi getiren taslak, bir kez daha gözden geçirilerek, yeniden Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Yeni düzenleme ile makam araçlarının tatilde, çarşıda, pazarda kullanımı ile eş ve çocukların hizmetine tahsisi önlenecek.

Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü kamudaki standardizasyon projesi, eylülden itibaren hızlandırılacak ve hangi kamu kuruluşunda hangi birimde, ne niteliklere sahip, kaç kişi çalıştırılması gerektiği tek tek ortaya konularak, devlete bir çeki düzen verilecek.

Emekli Sandığı'ndaki sağlık projesi yaygınlaştırılacak ve diğer kamu kuruluşlarını da kapsayacak. Bu şekilde ilaç ve tedavi yolsuzlukları önlenecek. Lojman kullanımındaki başı boşluk da son bulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!