Maliye’den ’zarar’ sorgusu

Güncelleme Tarihi:

Maliye’den ’zarar’ sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2006 00:00

Maliye Bakanlığı, son yıllarda sürekli zarar gösteren kişi ve kuruluşların peşine düştü. Ankara’da zararcı mükellefler, müfettişlerce tek tek sorguya alınmaya başlandı. Maliye Bakanlığı denetim birimleri, gelir ve kurumlar vergisi beyanlarında devamlı olarak zarar gösteren vergi mükelleflerine dönük kapsamlı bir incelemeye girişti.

Bu incelemeler sırasında başkentte yaklaşık 50 bin kişinin zararcı mükellefler listesinde bulunduğu, sadece Çankaya Vergi Dairesi’ne kayıtlı 3 bin mükellefin sürekli zarar beyan ettiği anlaşıldı. Müfettişler, tespitlerin ardından hemen Çankaya’daki bu mükelleflerin dosyalarını çıkartarak, incelemeye aldı. Daha sonra da incelemesi biten her mükellef için 10’ar soru hazırlanarak, bunlar adreslerine 15 gün içinde cevaplanması istenerek postalandı. Şu ana kadar soru zarfı gönderilen mükellef sayısı da bin 500’e ulaştı. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı, denetim açığını fırsat bilen mükelleflerin kazançlarını gizleme yoluna gittiğini söyledi. Boyalı, "Beyanlarına göre insanlar, yıllardır zarar ediyor. O zaman, İdare de bundan kuşkulanma hakkına sahiptir. Uzun yıllardır zarar eden bir müessese, nasıl faaliyetine devam ediyor? Şimdi müfettişlerin, bu kişilere (Nasıl geçiniyorsun? Nasıl ayakta kalıyorsun?) demesi gayet doğal. Bu durumdaki kişiler, beyanlarının doğru olduğunu kanıtlamalılar. Beyanının doğru olduğunu, o parayla geçindiğini bize anlatmalı" dedi.

TAKSİCİ 100 YTL VERGİ ÖDÜYOR Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı, taksicilere yönelik geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söyledi. Boyalı, oluşturulan komisyonun taksi plaka fiyatlarından taksicilerin günlük kazancına, 1 takside kaç kişi çalıştığından, kiralama gelirlerine kadar her şeyi tek tek araştırdığını belirtti. Komisyonun, başkentte taksicilerin ortalama yıllık kazancını 12 bin YTL olarak tespit ettiğini kaydeden Boyalı, "Taksiciler yılda 100 YTL vergi ödüyor. Ama asgari ücretle çalışan bir kişinin yıllık vergisi 800 YTL. Bugün taksi plakası, 300-350 bin YTL’den başlıyor " dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!