Maliye’den kaçan araç cezayı yer

Güncelleme Tarihi:

Maliye’den kaçan araç cezayı yer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2003 01:48

Danıştay 4. Dairesi, yol denetimi sırasında Maliye Bakanlığı görevlisinin ikazına rağmen durmayan araca ‘‘özel usulsüzlük’’ cezası kesilmesini doğru buldu.

Daire'nin aksi yöndeki mahkeme kararını bozan kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, 11 Kasım 2000 tarihinde İstanbul Beylikdüzü mevkiindeyapılan yol denetiminde, bir şirkete ait kamyonet, özel işaretli özel yoklama yetki belgeli Maliye memurlarının ‘‘dur’’ ihtarına uymayarak, kaçtı.

Memur, trafik polisi ile birlikte aracın sahibi şirkete 110 milyonlira özel usulsüzlük cezası kesti. Şirketin dava açması üzerine İstanbul 5. Vergi Mahkemesi, ‘‘dur’’ ihtarına uymama gibi bir sebebe dayalı olarak vergi cezası kesilemeyeceği gerekçesiyle cezayı kaldırdı.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi de sözkonusu kararı onayladı,kararın düzeltilmesi istemini reddetti. Cezanın iptali yönündeki karar, böylece kesinleşti.

Ancak, Danıştay Başsavcısı, kararın ‘‘kanun yararına’’ bozulması istemiyle temyiz başvurusunda bulundu. İstemi görüşen Danıştay 4. Dairesi, başvuruyu yerinde bularak, Bölge İdare Mahkemesi kararını oybirliğiyle bozdu. Bozma kararı, söz konusu davanın sonucuna etkili olmayacak, ancak bu tür davalar için örnek teşkil edecek.

Daire'nin bozma gerekçesinde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 127. maddesinin (d) bendine göre, yoklamaya yetkili memurların, nakil vasıtalarını Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği özel işaretle durdurmak ve taşıtta bulundurulması icap eden taşıt pulu, yolcu listesi, fatura veya sevk irsaliyesi, yolcu bileti ile taşıma irsaliyesinin muhtevası ile taşınan yolcu ve malların miktar ve mahiyetlerini ölçmek, tartmak, saymak suretiyle tespit etmeye yetkili oldukları belirtildi.

Gerekçede, aynı Kanun'un 353. maddesinin de, Maliye Bakanlığı'nın özel işaretli görevlisinin ikazına rağmen durmayan aracın sahibi adına 110 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilmesini hükme bağlandığı ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!