Maliye 4489 sayılı kanuna açıklık getirdi

Güncelleme Tarihi:

Maliye 4489 sayılı kanuna açıklık getirdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2001 00:00


Maliye Bakanlığı, kanuni faiz ve temerrüt faizine ilişkin kanunda değişiklik yapan 4489 sayılı kanunun uygulamasına açıklık getirdi.
Haberin Devamı

Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü genel tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğe göre, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na göre faiz ödenmesi gereken hallerde, kişi borçları hesabına alınarak takibi gereken alacaklar ile bu hesaba kaydedilen diğer alacaklardan özel kanunlarda faiz oranları belirtilenler ve gecikme faizine tabi olanlar dışında kalanlara, aşağıda gösterilen oranlara göre faiz uygulaması yapılacak.

Miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse kanuni faiz oranı yüzde 60, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça geçmiş günler için temerrüt faizi yüzde 60, ticari işlerde temerrüt faizi yüzde 70, temerrüt faizi miktarının sözleşme ile kararlaştırılmamış olduğu hallerde akdi faiz miktarı yukarıda belirtilen miktarın üstünde ise temerrüt faizi, akdi faiz miktarından az olamayacak.

Tebliğe göre, Kanunu Faiz ve Temerrüt Faizine ilişkin kanunda değişiklik yapan 15 Aralık 1999 tarihli 4489 sayılı kanuna göre, bu kanunun yürürlüğe girişinden önceki ilişkilerden doğan ve miktarı sözleşme ile tespit edilmemiş olan faiz alacakları hakkında 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren 4489 sayılı kanun hükümleri geçerli olacağından, 1 Ocak 1998 tarihine kadar yüzde 30, 1 Ocak 1998 tarihinden 31 Aralık 1999 tarihine kadar yüzde 50, 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren de yüzde 60 oranında faiz uygulanacak.

Anlaşma tarihindeki faiz oranı uygulanacak

Ancak alacaklı ve borçlunun anlaşmaları ile bir ödeme planına bağlanan alacakların faizleri hakkında anlaşma tarihindeki kanun hükümleri uygulanacak, borçlu ödeme planına uymadığı takdirde alacaklı ödeme planına bağlı kalmazsızın 4489 sayılı kanun hükümlerine göre alacağını tahsil edecek.

Bundan böyle, kişi borçları hesabında kayıtlı alacaklar için faiz ödenmesi gereken hallerde, yılın ilk yarısı için Merkez Bankası'nca önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan reeskont ve avans faiz oranları geçerli olacak.

Yılın ikinci yarısında ise 30 Haziran günü için Merkez Bankası'nın uyguladığı reeskont ve avans faiz oranlarının, önceki yılın 31 Aralık gününde uygulanan oranlardan 5 puan veya daha çok farklı olması halinde bu yeni oranlara göre işlem yapılacak. Herhangi bir farklılığın olmaması veya farklılığın 5 puandan az olması halinde ise yılın ilk yarısındaki oranların uygulanmasına devam edilecek. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!