‘Mal’ kaybı

Güncelleme Tarihi:

‘Mal’ kaybı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2015 22:57

Çin’deki yavaşlamayla başlayan emtialardaki değer kaybı durmak bilmiyor. Dünyanın en büyük hammadde üreticisi Glencore’un hisseleri dün tüm zamanların en düşük seviyesine inerken global emtia endeksi ise 2011’deki zirvesinden yüzde 50 daha düşük

Haberin Devamı

EMTİADA (ticarete konu olan tüm mallar ve ürünlere verilen isim) yaklaşık 15 aydır devam eden serbest düşüş, yerini tam teşekküllü bir krize bırakıyor gibi. İsviçreli emtia tedarikçisi ve madencilik şirketi Glencore’un hisse senetleri, düşük emtia fiyatlarının şirketin borç yükünü daha da ağırlaştırdığı endişeleriyle tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Şirket, bir gün içinde değerinin yaklaşık üçte birini kaybederken, uluslararası piyasalar bu düşüşten sonra tedirgin bir seyir izliyor. Emtia devi Glencore, kömürden bakır ve petrole, ürettiği ve ticaretini yaptığı tüm emtialarda bu yıl yaşanan gerileme sonucunda milyarlarca dolar değer kaybetti. Glencore hisseleri önceki gün Londra Borsası’nda yüzde 30 civarında değer kaybederken, şirketin ilk kez halka arz edildiği 2011 yılındaki seviyesine göre yüzde 87’lik değer kaybı yaşamış oldu. Glencore hisselerinde yaşanan bu düşüşte, borcunu azaltmak için yeterince adım atmadığı endişeleri de etkili oldu. Ancak dünyanın en büyük bakır tedarikçisi ve termal kömür nakliyecilerinden Glencore, esas Çin öncülüğündeki yavaşlamanın petrolden kömür ve bakıra emtia fiyatlarını vurmasıyla zarar gördü. Şirketin piyasa değeri yaklaşık 5.3 milyar dolar erirken, 30 milyar doları bulan borç sorunu da derinleşiyor.
Emtia fiyatları düşük talep korkularıyla son birkaç yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD’nin en büyük aluminyum şirketi Alcoa’nın arzda görülen fazlalık karşısında şirketi ikiye böleceğini açıklaması, Royal Dutch Shell’in 7 milyar dolar harcadıktan sonra Kuzey Kutbu’ndaki petrol arama faaliyetlerini durdurması ve Glencore’un Londra’daki sert düşüşünün ardından Asya endekslerinde yaşanan sert düşüşler gibi kaygı verici gelişmeler yaşanıyor. Emtiada son 10 yılda görülen güçlü yükselişlere bağlı olarak parlayan Glencore, bu piyasadaki sert düşüşlerin ilk kurbanı oldu. Glencore hisselerinin düşmesi ise Avustralyalı madencilik şirketleri BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group’un yanında Noble Group Ltd.’nin de aralarında bulunduğu emtia ticaret şirketlerndeki güçlü düşüşlerle birlikte, tüm Asya’da satış dalgası yarattı.
Bloomberg’in haberine göre, Houston Üniversitesi’nde enerji ekonomisi dersi veren ve küçük bir petrol üreticisinin idari direktörü Ed Hirs, “Çin’deki yavaşlama ve yoğun belirsizlik ile birlikte, piyasalardaki korkunun yoğunlaşması ve tüm emtia grubunda talep büyümesindeki yavaşlama, neredeyse herkesi uçurumdan yuvarlamış görünüyor” diyor.

Haberin Devamı

İFLAS RİSKİ BÜYÜK

Haberin Devamı

Altın ve gümüşteki zirve dört yıl geride kaldı, petrolün Haziran 2014’ten bu yana sert düşüşü, OPEC’in kasımda arz fazlasına karşı üretim seviyesini koruma kararı ile birlikte güçlendi ve doğalgaz fiyatları 2008’deki değerinin dörtte birinin altına düştü. Emtiada çok fazla iflasın olacağını belirten analistler, “Arzın azalması için bunun yaşanması gerekiyor” diyor.

BÜYÜMEYİ AŞAĞIYA ÇEKİYOR

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) tarafından yılda iki kez hazırlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun analitik bölümleri yayımlandı. Emtia fiyatlarının son 3 yılda sert şekilde gerilediğine işaret eden raporda, bu gelişmenin emtia ihracatçısı ülkelerin büyüme performansını nasıl etkilediğine ilişkin analizlere yer verildi. Raporda, emtia fiyatlarındaki gerilemenin, söz konusu ülkelerin 2015-2017 dönemindeki büyüme oranlarını ortalama yüzde 1 aşağı çekebileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!