Mal bildirimi tutmadı, Yüce Divan kararıyla serveti dondu

Güncelleme Tarihi:

Mal bildirimi tutmadı, Yüce Divan kararıyla serveti dondu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2004 01:30

Başsavcılığın başvurusu üzerine Yüce Divan, yargıladığı eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ve ailesinin servetine tedbir koydu. Yüce Divan, Aydın'ın, eşinin ve çocuklarının 2 milyon 320 bin dolar ile 2 milyon 317 bin mark değerindeki döviz, para, taşınır veya taşınmaz mallarına tedbir getirdi.

YÜCE Divan, "İhalelere fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak ve haksız mal edinmekten" sanık olarak yargılanan eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, eşi ve çocuklarının servetine tedbir koydu. Aydın, DSP-ANAP-MHP koalisyonu döneminde 3 yıl süreyle bakanlık yapmış, 2001 yılında görevinden ayrılmıştı.

Başsavcılığın başvurusunu değerlendiren Yüce Divan, "Koray Aydın'ın, eşinin ve çocuklarının 2 milyon 320 bin dolar ile 2 milyon 317 bin mark (karşılığı Euro) değerindeki döviz, para, taşınır veya taşınmaz malları üzerinde kamu davası sonuçlanıncaya kadar harcama, satma, devretme, bağışlama, temlik gibi tasarrufta bulunma hakkının kısıtlanması için ihtiyati tedbir kararı verilmesini" benimsedi.

16 Aralık'ta oybirliğiyle verilen bu kararın gereği, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yerine getirildi. Başsavcılık, Aydın'ın hesaplarının bulunduğu tüm banka şubeleri, İstanbul, Ankara, Antalya, Kocaeli, Trabzon başta olmak üzere ilgili tüm tapu müdürlükleri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na tedbir kararını gönderdi ve işleme koyulmasını istedi. 1999 yılında Koray Aydın'ın verdiği mal beyanına göre ise 45 daire, 22 işyeri bulunuyor.

İŞTE KARAR

Dün Birgün Gazetesi'ne de yansıyan bir sayfalık tedbir kararına göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı sanık Aydın'ın 3628 sayılı "Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu"na muhalefetten yargılandığı, "Mahkum olması ve müsadereye karar verilmesi halinde malvarlığının elden çıkartılması ihtimali nedeniyle kararın infaz edilemeyeceği" ileri sürülerek, kendisi eşi ve çocuklarının, para, taşınır ve taşınmaz mallarına tedbir konulmasını istedi. Yüce Divan'da, Başsavcılığın tedbir talebini yerinde görerek, şu kararı verdi: "Koray Aydın'ın kendisinin, eşinin ve çocuklarının 2 milyon 320 bin USD ve 2 milyon 317 bin DM (karşılığı Euro) değerinde döviz, para, taşınır veya taşınmaz malları üzerine kamu davası sonuçlanıncaya kadar, harcama, satma, devretme, bağışlama, temlik vb gibi tasarufta bulunma hakkının kısıtlanması için 3628 sayılı yasanın 5,14 ve 19/3 maddeleri uyarınca tedbir kararı verilmesine"

Başsavcılığın başvurusunda, Aydın'ın, 18 Nisan 1999 seçimlerinin kesinleşmesinden 7 ay 11 gün sonra 8 Aralık 1999'da "mal bildiriminde" bulunduğu, bu bildirimin düzenleme tarihinin 10 Eylül 1999 olduğu ifade edilerek, mal bildiriminde beyan edilen 1 milyon 617 bin mark ve 395 dolar tutarındaki döviz hesaplarının 3 Kasım 1999'da açıldığı, beyanında nakit olarak gösterilen 1 milyon 925 bin dolar ile 700 bin markın nerede muhafaza edildiğine dair bir bilgiye yer verilmediği belirtildi.

Servetindeki hızlı artışı açıklayamadı

KORAY
Aydın'ın 1999 yılı malvarlığı kalemlerinde 1995 yılına kıyasla, taşınmaz mallardaki artış dışında sadece döviz varlığında toplam 2 milyon 320 bin dolar ile 2 milyon 317 bin mark (1 trilyon 718 milyar 33 milyon 952 bin 500 lira) ve 79 milyar 415 milyon 410 bin 967 lira olduğu kaydedilen başvuruda, Aydın'ın 1995-1999 yılları arasındaki "Ticari gelirleri ile milletvekilliği maaşlarının tamamı tasarruf edilse dahi söz konusu gelirlerin servet artışının çok gerisinde kaldığı" savunuldu. Başvuruda, incelenen dönemde sadece döviz ve TL cinsinden mal varlığında ortaya çıkan 1 trilyon 797 milyar 449 milyon 363 bin 467 lira artış ile 5 yıllık dönemdeki gelirleri toplamı olan 39 milyar 622 milyon 469 bin 86 lira arasındaki farkın kaynağının sanık Aydın tarafından da izah edilemediği savunuldu. Başvuruda, sanığın mal beyanlarına ilişkin tabloların incelenmesinden, savunmasında parasal değerlere kaynak gösterilen 45 daire ve 22 işyerinin ilk defa taşınmazlarının içinde aktif değer olarak 8 Aralık 1999 tarihli mal bildiriminde gösterildiği, ayrıca bu malvarlığı değerleriyle ilgili olan bir çok daire ve dükkanın daha sonraki mal bildiriminde gösterilmeye devam edildiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Aydın: Tedbir yasa emri

MALVARLIĞINA tedbir konulmasının, yargılandığı 3628 sayılı kanunun uygulanmasının doğal ve zorunlu sonucu olduğunu belirten Koray Aydın, "Kanunun ilgili maddesi çok net. 'Malvarlığına tedbir konur' diyor. Yani, yasa koyucu sınırı net koymuş ve hakime inisiyatif dahi tanımamış. Hakime tedbir koymama yetkisi dahi vermiyor. Şu anda yapılan uygulama yasal, olması gereken bir uygulama. Beklenen bir gelişme. Bundan bir rahatsızlığım söz konusu değil" diye konuştu. Aydın, mal varlığında yer alan binaları bakan olmadan önce 1996'da yapmaya başladığını ve 1997-98 yıllarında da tamamlandığını belirterek şöyle dedi:

"Bütün hepsinin alınan ruhsat tarihleri, muhasebe kayıtları mevcut. Yap-Satçı olarak yaptığım daireleri daha sonra satarak, elde ettiğim nakitle şu an üzerimdeki daireleri aldım. Bu daireler dahil, bütün mal varlığımı da bakan olunca bizzat kendim yazdım. Altında imzam var. Yüce Divan'da onların hepsinin hesabını teker teker vereceğim."

Koray Aydın'ın neleri var

KORAY Aydın TBMM Soruşturma Komisyonu'na verdiği ifadede 3 Mayıs 2000 itibariyle mal varlığını şöyle açıklamıştı:

KORAY AYDIN: Sincan'da tripleks villa, Ulus'ta mağaza, İzmit'te apartman dairesi, Timko kooperatifinde işyeri, Ankara'da kat karşılığı inşaat (45 konut, 22 işyeri inşaatı).

EŞİ GÖNÜL AYDIN: Dikmen'de daire, Sincan'da işyeri, Çağkent kooperatifinde apartman dairesi,

NAKİTLER: Oğlu Batuhan Aydın'ın İş Bankası hesabı, eşi Gönül Aydın'ın mark ve dolar hesabı, Koray Aydın'ın döviz hesabı, eşi Gönül Aydın'ın altın ve takıları, eşi Gönül Aydın'ın Koçbank hesabı, Koray Aydın'ın Koçbank hesabı, oğlu Halil İbrahim Aydın'ın Ziraat Bankası hesabı, oğlu Batuhan Aydın'ın Ziraat Bankası hesabı, oğlu Konural Aydın'ın Ziraat Bankası hesabı, oğlu Halil İbrahim Aydın'ın Şekerbank hesabı, Koray Aydın'ın 1994 model Mercedes'i, Koray Aydın'ın Yolalan İnşaat Malzemeleri Şirketi'nde 3/4 hissesi, Yolalan İnşaat'ın 1/2 hissesi, Koray Aydın'ın Esenboğa İnşaat ve Gıda Şirketi'ne ait 1/240 hisse, Koray Aydın'a ait İmaj Yorgan Sanayi hissesi.

SEÇİM SONRASI: Aydın'ın, 2002 seçiminden sonraki mal bildiriminde, şirket hisselerini devrettiği, eşine 2000 model Mercedes aldığı belirlendi. Aydın, bankalardaki döviz hesapları toplamını 2 milyon 320 bin dolar olarak bildirdi. Eşine ait altın ve takıların değerini ise 400 milyar diye açıkladı.

BABANIN KATKISI: Aydın, iki mal bildirimi arasında bakanlık maaşı aldığını, kira, banka faizi ile diğer gelirleri bulunduğunu bildirdi. Aydın, ticaretle uğraşan babasının torunlarına maddi destek sağladığını açıkladı. Aydın, 10 Mayıs 2004'de Komisyonu'na verdiği bildirimde 25 kalem mal saydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!