Madencilere puanlama sistemi

Güncelleme Tarihi:

Madencilere puanlama sistemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2022 07:00

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, Sorumlu Madencilik İlkeleri’nin oluşturulmasıyla ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bu çerçevede dört temel ilke belirlediklerini ifade ederek, “Bu ilkeler; sağlık ve güvenlik, doğa ve ekosistem, sosyal diyalog ve yerel kalkınma ile iş etiği ve şeffaflık. Özellikle insan ve çevreyi önceleyen bir anlayışla üretim yapmak istiyoruz” dedi. Emiroğlu, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette ilkeler çerçevesinde bir puanlama sistemi oluşturduklarını kaydederek, şunları söyledi: “Belirlediğimiz dört ilkenin her birinin altında işletmelerin yanıtlaması gereken sorular olacak. Toplamda 600’ü aşkın sorudan oluşan bir soru seti oluşacak. Bu soruları, sisteme dahil olan şirketlere açacağız. İnternet üzerinden şirketlere bir kullanıcı adı ve şifre tanımlanacak. Şirketler, her yıl sisteme girip bu soruları cevaplayacak ve ilerleme durumlarıyla ilgili kanıtları bize sunacak. Kanıtsız cevapları kabul etmeyeceğiz. Bütün sorular zaten kanıtlanması gereken sorular. Bağımsız denetçilerin yapacağı değerlendirmeler sonucunda hangi şirket, hangi kategoride, kaç puan alıyor belirlenecek. Sonuçları da şeffaf biçimde kamuoyuna ilan edeceğiz. Ayrıca puanlama için de kategoriler var. Şirketler A, AA, AAA gibi kodlama sistemiyle puanlanacak.”

Haberin Devamı

9 ÜLKE KABUL ETTİ

Sorumlu madencilik ilkeleri konusunda Kanada örneğini veren Emiroğlu, “Biliyorsunuz madencilik alanında en gelişmiş ülkelerden biri Kanada’dır. Kanada madencilik endüstrisinin hazırladığı sorumlu madencilik ilkeleri şimdiye kadar 9 ülke tarafından kabul edildi. Kabul eden ülkeler arasında Yunanistan, Brezilya, Avustralya var. Biz de istersek, Türkiye olarak bu sisteme katılan 10’uncu ülke olacağız. Ayrıca, bu sistemi kabul etmek zorunlu değil, gönüllü katılım esas. Kopyala-yapıştır değil, ülkemize uygun bir şey yapıyoruz ki uygulanabilir bir sistem kuralım” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!