Madem sigarayı indirdiler, biz de gerekeni yaparız

Güncelleme Tarihi:

Madem sigarayı indirdiler, biz de gerekeni yaparız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2004 01:15

BAT'ın sigarada yaptığı indirimi, Philsa ve JTI'ın da izleyebileceği haberleri üzerine Maliye Bakanlığı, olası bir vergi kaybını önlemek için formül arıyor. Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, "Her olasılığa karşı hazırlığımız var. Bizi izlemeye devam edin. Herşey olabilir" dedi.

BRITISH American Tabacco'nun (BAT) sigara fiyatlarında yaptığı indirime, diğer üreticilerin de uyma olasılığı Maliye Bakanlığı'nı tedirgin etti. BAT'dan sonra Marlboro'nun üreticisi Philsa ve Camel'ın üreticisi JTI'ın da indirime gitmesi halinde doğacak vergi kaybını önlemek için harekete geçen Maliye Bakanlığı, sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarını artırmayı planlıyor.

Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, sigara fiyatlarında indirimin sürmesi halinde, ortaya çıkacak vergi kaybına oturup bakacaklarını belirtti. Arıoğlu, ‘Hangi durumda ne kadar kayıp oluyor? Buna karşı ne yapabiliriz bunları değerlendireceğiz. Maliye'nin elinde her zaman her duruma karşı çok çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Her olasılığa karşı da çalışma vardır. Düşünüp, bir karar vereceğiz. Bizi izlemeye devam edin’ dedi. Arıoğlu, bu alternatifler arasında maktu ya da nispi ÖTV tutar ve oranlarında artışın olup olmadığı sorusuna da, ’Herşey olabilir’ karşılığını verdi.

ZAM OLMALIYDI

Gelirler Genel Müdürlüğü'nde yapılan değerlendirmelerde, 2004 için öngörülen ÖTV ve KDV gelir hedefine ulaşmak için, indirim değil tam tersi üretici firmaların temmuz-ağustos aylarında sigaraya zam yapması gerektiği belirtildi. BAT'ın gerçekleştirdiği fiyat indiriminin, diğer firmalarca da uygulamaya konulması durumunda, vergi gelirlerinde çok büyük bir kayıp ortaya çıkacağı üzerinde durulan değerlendirmelerde, bu durumda vergilerde bir artışın kaçınılmaz olacağına işaret edildi.

Devletin sigara yoluyla ciddi bir vergi topladığına dikkati çeken Maliye Bakanlığı yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘Sigara üzerindeki ÖTV'yi hem maktu hem de nispi (oransal) olarak arttırma yetkimiz var. Halen yüzde 55.3 olan nispi oranı yüzde 75'e kadar çıkarabiliriz. Bu durumda, sigaradaki maliyet hesabında yer alan yüzde 15.25'lik KDV'yi de buna ilave ettiğimizde yüzde 90'lık bir vergi yüküne ulaşırız. O zaman firmaya da yüzde 10 kalır. Diğer yandan en çok satılan sigaranın ÖTV tutarını maktu olarak da 5 katına kadar arttırma yetkimiz var. Bu demek değil ki, bu yetkiler hemen tümüyle kullanılacak. Pazarı da düşünüyoruz. Her yönden hesaplama yapıyoruz. Ancak indirimlerle birlikte ortaya çıkacak vergi kaybının boyutuna göre de önlemlerimizi alırız.’

Ücretliye vergi indiriminde Maliye'ye Anayasa freni

ANAYASA
Mahkemesi, Maliye Bakanlığı’nın, ücretlilerin vergi indiriminde esas alınacak mal ve hizmetleri berirleme yetkisi ile Asya Kalkınma Bankası’nın 2003 yılında Türkiye’de yapılan toplantısı için getirilen KDV istisnasını iptal eti. Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bazı vergi yasalarında değişiklik yapılmasına ilişkin 4842 sayılı yasanın iki maddesinin iptali istemiyle açtığı davayı sonuçlandırdı. Yüksek Mahkeme, 4842 sayılı yasayla Gelir Vergisi Yasası’na eklenen ve ücretlilere yapılan vergi indirimini düzenleyen Mükerrer 121’inci maddedeki, "vergi mahsup ve iadesine tabi tutulacak mal ve hizmet alımlarını yukarıda sayılanlarla sınırlı olmaksızın tespit etmeye" cümlesini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!