LVMH, 4.3 milyar Euro’ya Bulgari’yi alıyor

Güncelleme Tarihi:

LVMH, 4.3 milyar Euro’ya Bulgari’yi alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2011 00:00

Louis Vuitton’dan Dior’a, Dom Perignon’dan Hennessy ve Guerlain’e lüks markaları bünyesinde bulunduran LVMH, köklü İtalyan marka Bulgari’yi 4.3 milyor Euro’ya (6 milyar dolar) alıyor. Sotiros Bulgari, o dönem Osmanlı topraklarında yer alan Yunanistan’dan İtalya’ya giderek 1884’te, bugün 926 milyon Euro ciroya sahip Bulgari’yi kurmuştu.

Haberin Devamı

LÜKS caddesinin en önemli markalarını barındıran ve 2010 yılında 20.3 milyar Euro ciro elde eden ‘lüks imparatorluğu’ Moët Hennessy•Louis Vuitton S.A. (LVMH) İtalyan Bulgari’yi 4.3 milyar Euro’ya (6 milyar dolar) satın alıyor. Bulgari, daha çok mücevher markası olarak bilinse de saatten çantaya geniş lüks ürün yelpazesine sahip. Nakit ve hisse takasını kapsayan anlaşma karşılığı, LVMH 16.5 milyon hissesini Bulgari’nin yüzde 56’sına karşılık Bulgari Ailesi’ne verecek. Böylece Bulgari Ailesi, LVMH’de Bernard Arnault’dan sonra en büyük ikinci hissedar olacak.
Osmanlı tebaasından Sotiros
Son dönemde gerçekleşen moda sektöründeki en büyük işlemlerden biri olan LVMH-Bulgari evliliği lüks dünyasında “LVMH tacına bir taş daha ekledi” sözleriyle değerlendirildi. Bulgari’nin kurucusu Osmanlı tebasından, Yunan Sotiros Bulgari. Önce Korfu’ya ve yıllar sonra da Roma’ya kadar uzanan serüveninde Sotiros Bulgari, 1884 yılında ilk mağazasını açtı. Oğulları Konstantino ve Giorgio’nun da aile şirketine katılımıyla, Bulgari 1900’lerin başında ün kazanmaya başladı. Yunan ve Roma sanatını lüks mücevherle buluşturan ve eşsiz parçalar sunan marka, kısa sürede dünyanın en zengin ve en ünlülerinin favorisi oldu. Ailenin ikinci kuşağınan Kostantino Bulgari ve eşi Laura Nazi zulmünden kaçan Yahudileri evlerinde saklamışlardı. Bu kahramanlıkları ve cömertlikleri için 2003 yılında Bulgari’ye ödül verilmişti.
1 milyar Euro’ya koşuyor
Bulgari, bugün dünyanın dört bir yanında 260 civarında mağazaya sahip. Çalışan sayısı 4000’e yaklaşan markanın cirosu da 926 milyon Euro. 1997-2003 yılları arasında büyük bir gelişim gösteren marka, bu periyodda yüzde 150 büyüdü. LVMH’e satılmadın önce markanın yüzde 45’i borsada işlem görüyordu.
Köklü markalara yatırım
LVMH aralık ayında da çanta üreticisi Hermes’teki payını yüzde 20’nin üzerine çıkarmıştı. Hermes, halka arz ettiği hisselerini toplu olarak satın alan LVMH’e tepki göstermişti. LVMH, zengin portföyüne rağmen köklü markalara yatırım yapmayı sürdürüyor. Bernard Arnault, 1997’de kurduğu LVMH’i 20.3 milyar Euro’luk bir deve dönüştürürken, kendisi de Fransa’nın en zengini, Avrupa’nın sayı zenginleri koltuğuna oturdu.

Haberin Devamı

Dior Paris’te podyuma Galliano’suz çıktı

Haberin Devamı

CHIRISTIAN Dior’un baş tasarımcısıyken Galliano’nun, Yahudi karşıtlığının da işin içine girdiği sokak kavgası skandalı uzun süre konuşuldu. Adolf Hitler’i öven ve “Hitler’i seviyorum” dediği videosu internette yayımlandıktan sonra Christian Dior, İngiliz tasarımcının işine son verdi. Galliano, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, iddiaları tamamen reddetti ve özür dilediğini söyledi. Antisemitizmin suç sayıldığı Fransa’da, Paris Savcılığı İngiliz tasarımcının ırkçı hakaretlerde bulunduğu gerekçesiyle yargılanmasına karar verdi. Yargılamanın bu yılın ikinci çeyreğinde başlayabileceği, suçlu bulunması durumunda Galliano’nun 6 ay hapis ve 22 bin 500 Euro para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor. Paris Moda Haftası’nda Dior defilesi ünlü tasarımcı olmadan gerçekleşti. Defilenin ardından podyuma Dior çalışanları çıktı. Dior’un CEO’su Sidney Toledano fütursuz açıklamalardan üzüntü duyduğunu söyledi. Toledano’nun annesi ise Gelibolulu İnes Benezra isimli Musevi bir Türk.

Haberin Devamı

LVMH’de  hangi markalar var

Fendi
Donna Karan
Givenchy
Kenzo
Berluti
Louis Vuitton
Marc Jacobs
Loewe Fashion
Céline
Thomas Pink
Sir Jason Twist
 Parfums Christian Dior
Guerlain
TAG Heuer
Zenith
Hublot
Chaumet
Sephora
DFS
Le Bon Marché
Moët et Chandon
Dom Pérignon
Krug
Veuve Clicquot
Mercier
 Château d’Yquem
Hennessy
Glenmorangie
Ardbeg
Belvedere
Domaine Chandon California

Galliano skandalını atlatma çabası mı

BULGARI’nin satın alınması açıklaması, Paris Moda Haftası’nın sürdüğü canlı günlerde gerçekleşti. Moda endüstrisi açısından ‘tuhaf’ olarak karşılanan bir durum bu. Çünkü yeni koleksiyonarın tanıtıldığı moda haftası sürerken, satın alma işlemlerini açıklamak geleneklere uygun değil. Bazı çevreler de ise Bernard Arnault’un Galliano skandalında zekice sayrılmaya çalıştığı konuşuluyor. Bernard Arnault’un sahibi olduğu Dior’un baş tasarımcısı John Galliano, geçen haftalarda Yahudi karşıtı söylemler ve bir çifte saldırı iddiasıyla tutuklanmış ve Dior, yıldız tasarımcının işine son vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!