Lüks araçları ucuz satanlara kanmayın

Güncelleme Tarihi:

Lüks araçları ucuz satanlara kanmayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 16:04

Geçen haftaki Hürdanış köşesinde yurt dışında yerleşik olan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye götürecekleri yabancı plakalı araçlar konusunu ayrıntılı bir şekilde yazmış, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan özel açıklamaya geniş bir şekilde yer vermiştim.

Haberin Devamı

Bakanlıktan Hürdanış köşesi üzerinden Hürriyet okurlarını bilgilendirmek amacıyla yapılan yazılı açıklamada önemli bir uyarı da yer almıştı. Her ne kadar bu uyarı, Avrupa’da yaşayanlardan ziyade ülkeye yabancı plakalı araç götürme konusunda hak sahibi olmayan Türkiye ikametli kişilere yönelik de olsa, bugün bunu sizinle paylaşmak istiyorum. Zira, yurt dışındaki lüks araçları, Türkiye’de kullanma vaadiyle ucuza satmak isteyen dolandırıcıların hangi yol ve yöntemlerle insanları kandırdıklarını gözler önüne sermek açısından bu uyarıyı kamuoyuna duyurmayı önemli buluyorum. Bakanlığın uyarısı aynen şöyle:

YANLIŞ ALGI OLUŞTU

“Turistik kolaylıklar kapsamında geçici olarak Türkiye’ye getirilebilecek yabancı plakalı taşıtlara verilen sürenin iki yıla çıkarılması yönündeki mevzuat değişikliği, kamuoyunda yurtdışından ucuz araç getirerek kullanabilmeyi mümkün kılacağı ve herkesin bu haktan yararlanabileceği şeklinde bir algı oluşturmuştur. Bu algı yanlış olduğu gibi bu düzenlemeyi fırsat bilen dolandırıcılar, bazı internet siteleri ve oto galerileri, vatandaşlarımızın yurtdışından düşük ücretler ödeyerek alacakları lüks araçları, Türkiye’de sorunsuz olarak kullanabileceğine ilişkin yanlış bilgiler sunmakta. Bu işlemler için yurtdışına dahi çıkılmasına gerek olmadığı ve belli bir komisyon karşılığında işlemlerin kendilerince yapıldığı belirtilmekte.”

Haberin Devamı

MEVZUATA AYKIRI

“Dahası getirilecek taşıta verilecek sürenin bitiminde taşıtı kullanmaya devam etmek için giriş-çıkış işlemi yapılmasının yeterli olduğu iddia edilmekte. Bu iddialar vatandaşlarımızı kandırmaya yönelik olup, tamamen gümrük mevzuatına aykırı bilgiler ihtiva etmekte. Bu yönde usulsüz kullanımlar bakanlığımız birimlerince tespit edilerek cezai işlem tesis edilmekte ve araçlar yurtdışı edilmekte.

Sonuç olarak, Türkiye’de yerleşik kişilerin bu haktan yararlanarak, yurtdışından kendi adlarına yabancı plakalı bir taşıt getirmesi mümkün olmayıp, söz konusu araçların hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması mevzuat hükümlerinin ihlali anlamına gelmekte. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için dolandırıcıların bu tür iddialarına itibar etmemeleri gerekmektedir.“

Lüks araçları ucuz satanlara kanmayın

Haberin Devamı

İFLASTA AYLIĞA EL KONULUR MU 

Tekin – Almanya

ALMANYA’da kişisel iflas eden eşinizin Türkiye’den emekli olmasının bir sorun olup olmayacağını merak ediyorsunuz. Sorun Türkiye açısından değil, Almanya açısından çıkar. Zira kişisel iflas etmeniz durumunda, iflasın ilan edildiği tarihten itibaren altı yıl süreyle tüm gelirlerinizi açıklamak zorundasınız. Emekli aylığı da, bildirmek zorunda olduğunuz gelir kaleminden sayılıyor.

Sonuç itibariyle emekli aylığınızı bildirmenizle birlikte, Türkiye ve Almanya’daki gelirlerinizin toplamından, asgari geçim için belirlenen gelir sınırını (2015 yılı için 1.080 Euro) aşan kısmı, borcunuzu ödemek üzere iflas masası veya tayin edilen kayyum tarafından kesileceğini bilmelisiniz. Bundan dolayı maddi açıdan bir olumsuzluğun ortaya çıkmaması için özel durumunuzu bir avukata veya kayyuma danışıp hukuki haklarınızı öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

SİGORTA GİRİŞİMİZ YOK NASIL EMEKLİ OLURUZ

İsimsiz – Almanya

KARI-koca olarak borçlanarak emekli olmak istediğinizi, kendinizin 2004’te kocanızın ise 1993’te Almanya’da işe başladığınızını belirtip, Türkiye’de sigorta başlangıcı olmadan hangi koşullarda emekli olabileceğinizi öğrenmek istiyorsunuz.

Önce sizden başlayalım. Kadın sigortalı olarak Almanya’da 2004 yılından bu yana yaklaşık 11 yılı aşkın süre sigortalı süreniz var. Türkiye’de sigorta girişi yapmadan borçlanma işlemlerinizi başlatırsanız, yurtdışı süreleriniz eski Bağ-Kur olan 4/b sigorta kolunda değerlendirilir. Buradan emekli olmak için 5 bin 400 gün ve en erken 58 yaş şartlarına tabi olarak kısmi emekli olma hakkını elde edebilirsiniz. Ancak borçlanabileceğiniz bu kadar süre olmadığından Bağ-Kur’dan emekli olma şansınız zaten yok.
TEK SEÇENEĞİNİZ 3 BİN 600 GÜN
Emekli olmak için önünüzde aslında sadece tek seçenek duruyor. İlk etapta bizzat Türkiye’ye gidip önce eski adı SSK olan 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışarak sigorta girişi yapmanız gerekiyor. Ardından yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunarak, yurtdışı sigorta sürenizden 10 yılı, yani 3 bin 600 günü borçlanmalısınız. Bunun için yurtdışı süreleriniz için yeterli. 63 bin 252 lira tutarındaki borcu yatırdıktan sonra 58 yaş şartının dolmasını beklemelisiniz.
EŞİNİZİN DURUMU
Eşinize gelince. Kendisi sizin gibi Türkiye’ye bizzat gidip 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde kısa bir süre de olsa çalışarak sigorta girişi yapmalı. Eşinizin Almanya’daki sigorta başlangıcına göre, kendisi 54 yaş 5 bin 675 gün şartlarına tabi. Eşiniz Almanya’da 22 yıl sigortaya tabi çalışmışlığından 15 yıl 9 ay 5 günü 3201 sayılı yurtdışı borçlanma kanunu kapsamında borçlanmalı. Bunun için yatıracağınız para 99 bin 710 lira tutar. 54 yaş şartını tamamlayınca da emekli aylığı talebinde bulunabilir. Önemli olan, aylık bağlandıktan sonra yurtdışında sigortaya tabi bir işyerinde çalışmamak, kendi nam ve hesabına çalışmamak, ikamete dayalı işsizlik veya hastalık parası veya sosyal yardım parası almamak gerekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!