Lüks araçlara ‘özel’ şarj hizmeti dönemi

Güncelleme Tarihi:

Lüks araçlara ‘özel’ şarj hizmeti dönemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2022 07:00

Türkiye’de elektrikli araçların sayısı arttıkça kullanıcıların ihtiyaçları da farklılaşıyor. Türkiye’nin henüz yeterli olmayan şarj istasyonu altyapısı nedeniyle birçok elektrikli araç kullanıcısı özellikle şehirlerarası yollarda uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya kalıyor.

Haberin Devamı

Bu noktada, bir şirket ağırlıklı olarak Mercedes-Benz, Porsche, BMW ve Jaguar gibi lüks otomobil kullanıcılarını hedefleyerek özel bir girişim başlattı. DBE Holding çatısı altındaki GIOEV, verdiği hizmetle 300 Kilowatt’lık çıkış gücüne sahip hızlı şarj istasyonları kurmaya başladı. Şirket bu hizmetle sıra beklemeden hızlı şarj (DC) imkânından faydalanmak isteyen sürücüleri hedefliyor. Hizmetten sadece lüks araç sahipleri değil, diğer tüm elektrikli araç kullanıcıları da faydalanabiliyor.

Konuyla ilgili İstanbul’da bir araya geldiğimiz DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, “Önümüzdeki 3 ayda istasyon sayımız 52’ye, 6 aylık süreçte de toplam istasyon sayımız 156’ya çıkacak. Ayrıca bu istasyonlarımızda hizmeti yüzde 100 yenilenebilir enerjiden sağlıyoruz. Türkiye’de en hızlı şarjı sağlayan istasyonlar 180 Kilowatt’lık güce sahipken, biz bunu 300 Kilowatt’a çıkardık. Sadece bugüne değil geleceğe yatırım yapıyoruz. Hizmetimizi yüzde 100 yenilenebilir enerjiden veriyoruz. Bunları da karbon nötr olarak sağlıyoruz. Sadece bir elektrikli şarj istasyonu için 15 dönümlük bir alanda güneş enerji santralı yatırımı yaptık” dedi.

Haberin Devamı

MEGAVAT İSTASYON GETİRECEK

Türkiye’deki aylık mahsuplaşmaya yönelik enerji sistemi sayesine güneş santrallarıyla şarj istasyonlarını entegre edebildiklerini belirten Pınar, şu bilgileri verdi: “Yatırım tamamlandığında 200 megavat’lık güneş santralı kurulmuş olacak. İstasyonların hepsi 300 kilovat gücünde olacak. İlerleyen günlerde teknoloji imkân sağlarsa megawatt istasyon getirmek istiyoruz. Yine gelecekte hedefimiz insanların elektrikli araçlarının bataryalarını da yönetip geceleri kullanmadıklarında pasif gelir ünitesi haline getirmeyi hedefliyoruz. Gelişmekte olan bir pazar var. Birkaç firmanın piyasayı domine etmesiyle burada bir sektör oluşmaz. Dolayısıyla işbirliklerine açığız. İlk fazda güneş enerji santralları dahil 147 milyon dolarlık yatırım yapacağız.”

HİDROJEN YATIRIMI YAPACAK

Hidrojenli araçlar için üniteler üreteceklerini de belirten Pınar, “Biz aynı ünitelerle yanına entegre edeceğimiz hidrojen üretim tanklarıyla beraber hidrojen de üretiyor olacağız. 300 kilowatt ünitelerde hidrojen tankları çalıştırabilirsiniz. Hedefimiz bir taraftan da hidrojen üretmek. Yeşil hidrojen üretmek önemli olan. Havanın neminden su üreten ünitelerde olacak. Suyun bir kısmını hidrojen üretiminde kullanacağız. Hidrojen doğal gazın alternatifi ve yıllar içerisinde bozulmayan bir yakıt üretiyorsunuz” bilgisini verdi.

BAKMADAN GEÇME!