LPG kullanıcılarının zararları karşılanıyor

Güncelleme Tarihi:

LPG kullanıcılarının zararları karşılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2001 12:00

Doğalgazın ulaşmadığı bölgelerde, üretimlerini LPG ile yapan karo seramik, vitrifiye sağlık gereçleri ve porselen sofra eşyası üreticilerinin, bundan doğan zararlarının bir bölümü karşılanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, "Üretimlerini likit Petrol Gazı ile Yapan Üreticilerin Zararlarının Karşılanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ", bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

MALİYET FARKININ YÜZDE 70'İ KARŞILANACAK

Buna göre, 1 Mayıs 2001 ile 31 Aralık 2001 tarihleri arasında, üretimlerini LPG ile yapan söz konusu üreticiler ile bu üretim tesislerine (LPG kullanarak) elektrik sağlamak amacıyla kurulan kojeneratör sistemli otoprodüktör tesislerinin, söz konusu sanayi tesislerine verdikleri elektrik miktarı için kullandıkları LPG'nin maliyeti ile üretimin doğalgaz ile yapılmış olması halinde hesaplanacak maliyet arasındaki farkın yüzde 70'i, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesine konulan ödenekten karşılanacak.

Maliyet farkı, doğalgazın ulaşmadığı bölgelerde, 1 Mayıs 2001 ile 31 Aralık 2001 tarihleri arasında fiilen yapılan üretim karşılığında ödenecek.

LPG kullanarak elektrik üreten kojeneratör sistemli otoprodüktör tesislerine sadece, karo seramik, vitrifiye sağlık gereçleri ve porselen sofra eşyası üreticilerine fiili üretim için verdikleri elektrik karşılığı ödeme yapılacak ve bu şirketlerin ürettiği elektriği kullanan üreticilerin teyitleri alınacak. Söz konusu şirketlerin ilgili ay içinde TEDAŞ'tan satın alarak, üreticilere sattıkları elektrik için ise herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Hesaplamalarda doğalgaz fiyatı olarak, Botaş'ın internet aracılığı ile yayınladığı, "hesaba konu olan üretimin yapıldığı dönemdeki doğalgaz kesintili satış fiyatlarının ağırlık ortalaması" alınacak.

ÖDEME ESASLARI

Kuruluşlara, 1 Aralık 2001-31 Aralık 2001 tarihleri arasındaki bir aylık süre için, önceki aylar gerçekleşmeleri gözönünde bulundurularak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca belirlenecek miktarda avans verilecek. Verilen avanslar en geç mahsup dönemi içinde mahsup edilecek.

Bu tebliğ kapsamında yapılacak toplam ödeme 80 trilyon lirayı geçemeyecek. Bu miktarın üzerinde talep olması halinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca firmaların başvuruları sıraya konacak ve 80 trilyon lirayı aşan kısım tahakkuk ettirilmeyecek.

Söz konusu tebliğ, 1 Mayıs 2001 tarihinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!