LPG kullanarak üretim yapanların zararları karşılanacak

Güncelleme Tarihi:

LPG kullanarak üretim yapanların zararları karşılanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2001 00:00


Likit petrol gazı (LPG) kullanarak üretim yapanların zararlarının karşılanmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Haberin Devamı

Yasa, LPG kullanan karo seramik, vitrifiye sağlık gereçleri ve porselen sofra eşyası üreticileri ile bu üretim tesislerine sağlanan elektriğin üretimi için LPG kullanılan kojeneratör sistemli otoprodüktör şirketleri kapsıyor.

Buna göre, bu sektördekilerin 1 Mayıs-31 Aralık 2001 tarihleri arasında, üretimde kullandıkları LPG’nin maliyeti ile aynı üretimin doğalgaz ile yapılması durumunda hesaplanacak maliyet arasındaki farkın yüzde 70’i, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

Yapılacak ödeneklerin toplamı 80 trilyon lirayı geçemeyecek. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra üretime başlayan firmalar destekten yararlanamayacak.

Uygulamanın esasları, Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca ortaklaşa belirlenecek.

"11 FABRİKA YARARLANACAK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, yasa üzerindeki soruları yanıtlarken, „Sektörde LPG kullanarak üretim yapan 11 fabrika bundan yararlanacak. Yani bir ya da iki firma için yasa çıkarılmıyor" dedi. Çakan, sektördeki firmalardan LPG kullanarak ürettiği elektriği kendi üretimine tahsis edenlerin de getirilen destekten yararlanabileceğini ifade etti.

Toplam seramik üretiminin yüzde 45’inin LPG kullanan firmalarca yapıldığını anlatan Çakan, bunun da toplam ihracattaki payının yüzde 30 olduğunu kaydetti.

Sektörde çalışan işçi sayısının yaklaşık 12 bin olduğunu belirten Çakan, bunun bayilerle birlikte 34 bine ulaştığını söyledi.

Görüşmelerde söz alan muhalefet milletvekilleri, bazı firmalara ayrıcalık sağladığı iddiasında bulunarak tasarıya karşı çıktılar.

İktidar milletvekilleri ise yasanın doğalgaz kullanan üreticiler ile LPG kullanan üreticiler arasında haksız rekabetin önlenmesi için haszırlandığını belirttiler. İktidar sözcüleri, yasadan özellikle Ege Bölgesi’nde üretim yapan fabrikaların yararlanacağını kaydettiler. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!