Londra metrosuyla Kayseri’nin otobüsü aynı kartta buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Londra metrosuyla Kayseri’nin otobüsü aynı kartta buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

Türkiye kartlı ödeme sistemleri konusunda son 20 yılda gerçekleştirdiği hızlı büyüme ile Avrupa’nın 3’üncü büyük pazarı oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, “Türkiye teknolojide de öncülük ediyor. Kayseri’den otobüs bileti aldığınız kartla Londra metrosuna da bilet alabileceksiniz” dedi.

TÜRKİYE son 20 yılda kartlı ödeme sistemlerinde gösterdiği gelişme sonucunda Avrupa’nın 3’üncü büyük pazarı haline geldi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), verilerine göre, Avrupa’da POS makinesi sayısı açısından birinci sırada yer alan Türkiye banka kartı sayısında 2’nci, kredi kartı sayısında 3’üncü, ciroda ise 4’üncü sırada yer alıyor. Bu yıl 20’nci yılını kutlayan BKM’nin Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye’nin son 20 yılda kartlı ödeme sistemlerinde çok hızlı bir büyüme elde ettiğini belirterek, “Bugün Türkiye’de ödemelerin yüzde 37’si kartlı sistemle yapılıyor. Bu noktaya yüzde 11 gibi oranlardan gelindi” dedi. Türkiye’nin teknolojide gösterdiği gelişmeler sonucunda kartlı ödeme sistemlerinde inovatif ürünler açısından da sektöre öncülük ettiğini söyleyen Özinal, şöyle devam etti: “Türk bankaları özellikle teknolojinin kullanımı açısından Avrupa’daki bankalar öncülük ediyor. Bir kaç Türk bankasının geliştirdiği ürün ve hizmetin daha sonra Avrupa’nın sayılı büyük bankalarınca incelenip kendi yapılarına uygun bir şekilde kullanıldığını gördük.”

Belediyeler ile görüşüyor

BKM olarak 2011-2015 yılları arasında temassız kartlarda önemli bir aşamaya geleceklerini kaydeden Özinal, şöyle devam etti: “Temassız kartlarda hedefimiz geliştireceğimiz bir kartla tüketici, Kayseri’de bindiği otobüsün biletini alırken kullandığı kart ile Londra Metrosu’na da bilet alabilecek. Bu çok önemli bir proje. Bu konuda diğer ülkelerde standartların oluşturulması için gerekli alt yapının hazırlanması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Şu an Türkiye’de 7-8 belediye ile görüştük. Aynı kartın her ülkede, her şehirde geçerli olabilmesi, tren, otobüs, gemi ve uçak bileti alabilmesi için çok geniş çaplı bir altyapı yatırımı gerekiyor. Bu uzun soluklu bir proje, belediyeleri eğitiyoruz, alt yapı için bir maliyet gerekiyor.”

2025’te Türkiye’de nakit tümüyle kalkar

SERTAÇ Özinal, tamamen elektronik paranın geçerli olacağı bir ortam için şimdiden hazırlandıklarını belirterek, şunları söyledi: “2025 yılında Türkiye’de nakit ödemenin tarihe karışacağını ve geleceğin ödeme doğrulama sistemi olarak kabul edilen biometri yada vücudumuza yerleştirilen çipler ile yeni bir çığır açılacağını öngörüyoruz. Tamamen elektronik paranın geçerli olacağı bir Türkiye hayal değil. Bazı İskandinav ülkelerinde nakit kullanımı yüzde 35’lere düştü. İngiltere’de 2015-2016’larda nakit kullanımının yüzde 50’linin altına düşmesi bekleniyor.”

20 yılda yüzde 435 bin büyüdü

TÜRKİYE kartlı ödeme sistemlerinde son 20 yıldaki gelişmeler özetle şöyle:
Kredi kartları yüzde 6 bin büyüdü.
Banka kartları yüzde bin büyüdü.
ATM’ler yüzde 1500 arttı.
POS’ler yüzde 110 bin yükseldi.
Kart ciroları yüzde 435 bin büyüdü.
Alış veriş ve ATM’lerde toplam 12.6 milyar defa kartımızı cüzdanımızdan çıkardık.
Kartlı ödeme sistemlerinde gelecek yakın alan iletişimi (Near Field Communication NFC) ile cep telefonu kredi kartı gibi kullanılabilecek. 2011-2015 yılları arasında bu alanda büyük yatırımlar yapılacak.

Ortak POS 2011’de hayata geçecek

UZUN zamandır uygulamaya geçmesi konuşulan ortak POS’a 2011’de geçmek üzere bir çalışma yürüttüklerini anlatan Sertaç Özinal, şunları söyledi: “2011 sonuna kadar Türkiye’de ortak POS uygulamasına geçecek şekilde bir çalışma yürütüyoruz. Ortak POS uygulaması ile Türkiye’de ilk etapta sektörde 120 milyon liralık bir maliyet avantajı sağlanacak.”


Hülya GÜLER
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!