Lira yaralarını sarıyor

Güncelleme Tarihi:

Lira yaralarını sarıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2017 21:38

Amerikan Merkez Bankası’nın olumsuz bir açıklama yapmaması gelişen ülke para birimlerine dolara karşı bahar havası yaşatıyor. Dün yüzde 1.5’in üzerinde değer kazanan Türk Lirası da bu havada yaralarını sarıyor. Analistler, düşüşün sürmesi durumunda yeniden 3.60 lira seviyesinin görülebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

TÜRK Lirası yükselişini sürdürüyor. Dolara karşı dün yüzde 1.5’e yakın değer kazanan Türk Lirası, belirsizliklerin teker teker ortadan kalkmasıyla beraber güçleniyor. Dün, dolar tüm dünyada para birimlerine karşı değer kaybederken Türkiye’de de 3.71 liraya kadar geriledi. Analistler, 3.72 lira seviyesinin kritik olduğunu dile getirirken yeniden 3.60 liraların görülmesinin sürpriz olmayacağını vurguluyor. Dolarda, bankalararası piyasada son işlemler 3.7305 liradan yapılırken, Borsa İstanbul da banka hisseleri öncülüğünde yükseldi. Borsa İstanbul dün günü yüzde 0.63 yükselişle 87 bin 394 puandan tamamladı.

Lira yaralarını sarıyor
Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “Trump ile yükselen dolar yine Trump ile düşüyor dersek yeridir. Yeni ABD Başkanı güçlü dolardan şikayetçi ve sözlü yönlendirmenin sınırlarını zorlayan bir jargon ile bunu ifade ediyor. Dolar endeksi Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımını takiben aralık içinde test ettiği 103.6 seviyesinden 99.3’e kadar gerileyerek yüzde 4.3 değer kaybetti. Bu hareketin şubat ayı içinde 96 seviyesine kadar sürmesi mümkün. Ancak ötesi zor” dedi. Türkiye’nin ocak ayının ilk üç haftasında dünyadaki tüm para birimlerine karşı güçlü bir negatif ayrışmaya yaşadığını hatırlatan Karayazıcı, “Bu hafta TL yaralarını sarıyor. Dolar hafta bütününde dünyada ortalama yüzde 1 değer kaybederken Türkiye’de yüzde 3.5 geriledi” dedi.

Haberin Devamı

RAHATLAMA EVRESİ

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Fitch not indiriminin gerçekleşmesinin ardından Türk piyasalarının olumsuzlukları geçmişte bırakarak, rahatlama evresine girdiğini belirterek “ Fed’in açıklamasında da, piyasa açısından olumsuzluk yaratacak bilindik ifadeler dışında bir söylem değişikliği olmadığını görüyoruz. Trump faktörü nedeniyle Fed’in martta faiz artırımı yapması çok olası değil. Haliyle bu durum dolarda değer kaybı yaratıyor” dedi.

Haberin Devamı

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu da, doların Fed sonrasında zayıflamanın de etkisiyle aşağı yönlü eğilimini güçlendirdiğini belirterek “Gelişen ülke para birimlerinde de bunun sonucu olarak ılımlı bir süreç yaşıyoruz ve bu ılımlı iklim içeride dolar kurunun düşmesine yardımcı oluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!