Lehman, iyi ve kötü diye ayrılıyor bilançosundaki çürükler siliniyor

Güncelleme Tarihi:

Lehman, iyi ve kötü diye ayrılıyor bilançosundaki çürükler siliniyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2008 00:00

Lehman Brothers, üçüncü çeyrekte 4 milyar dolar zarar açıklayınca güven tazelemek için ’İyi Lehman’ ve ’Kötü Lehman’ olarak bölünme kararı aldı.

Kendisini sürekli deliklerden çıkan köstebeklerin kafasına vurularak yok edildiği ’whack-a-mole’ oyunundaki gibi hissettiğini belirten Lehman Brothers CEO’su Richard Fuld, ’çözüm uzun sürer’ diye eleştiri yağmuruna tutuldu.

WALL Street’in en büyük dördüncü bankası Lehman Brothers, üçüncü çeyrekte yaklaşık 4 milyar dolar zarar açıklamasının ardından güven tazelemek için ’İyi Lehman’ ve ’Kötü Lehman’ olarak bölünmme kararı aldı. Beklentilerin üzerinde çıkan üçüncü çeyrek zararıyla birlikte bu yılki toplam zararı 6.5 milyar dolara ulaşan Lehman Brothers, bir yatırım portföy yönetim bölümünü de satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Kendisini sürekli deliklerden çıkan köstebeklerin kafasına vurularak yok edildiği ’whack-a-mole’ oyununu oynuyormuş gibi hisettiğini dile getiren Lehman Brothers’ın CEO’su Richard Fuld, yeni planını açıklar açıklamaz ’çözümün uzun süreceği’ gerekçesiyle eleştiri yağmuruna tutuldu. Fuld’ın, yatırımcının güvenini yeniden kazanmak için yaptığı açıklamalar ise umduğu yankıyı bulmadı.

30 milyar dolar ayrılacak

Plana göre, Lehman önce yeni bir şirket kuracak

30 milyar dolarlık sorunlu gayrimenkul varlığını da bu yeni şirkete, ’Kötü Lehman’a aktaracak.

Varlık yönetim birimindeki hisselerin yüzde 55’i kötü Lehman’a geçirilecek.

İngiltere’de 4 milyar dolarlık varlık, BlackRock’a satılacak.

Hissedarlara dağıtılan temettü miktarı, azaltılacak.

Yeni kurulacak Lehman’ın sahibi de, Lehman Brothers’ın hissedarları olacak

Hissedarların, kazanabilmesi için değeri düşen varlıkların yeniden değerlenmesi gerekecek.

Çürük yumurtalardan kurtulan iyi Lehman Brothers ise bu plan sonucunda olası bir müdahaleden kurtulma şartını bir nebze de olsa artıracak.

Son şansı olabilir

158 yıllık tarihinin en büyük zararını yazan uluslararası yatırım bankası, kendisini kurtarma planını açıkladıktan sonra da bir türlü güven kazanamadı. Hisseleri düşmeye devam eden ve dün New York Borsası’nda vadeli işlemlerde yüzde 40 değer kaybeden Lehman Brothers’ın piyasa değeri son üç günde yüzde 55 eridi. Bu durumun önüne geçmek için Fuld, yatırımcılara ve analistlere bir tele konferansta seslendi. Plan ile kısa vadeli kazanım elde edebileceği ancak uzun vadede daha zor günler yaşayabileceği dile getirilen Lehman Brothers’ın varlığını koruyabilmesi için daha büyük bir şirketin altında olmasının iyi bir fikir olduğu belirtiliyor. Analistler, Londralı HSBC ve Japon Nomura’nın böyle bir durum için iyi kurumlar olduğunu dile getiriyor. Bazı analistler, bu çabanın Lehman Brothers’ın son şansı olduğunu dile getirirken, uzmanların bir kısmı bu şansa bile ihtimal vermiyor.

Lehman zarar yazıyor Fuld zora düşüyor

LEHMAN Brothers’ın düştüğü durum nedeniyle en fazla eleştirilen kişi 62 yaşındaki CEO’su Richard Fuld oldu. Sermaye artırımı için çok uzun süre beklediği söylenen Fuld, bankaya ilk olarak 1967 yılında bir üniversite öğrencisiyken girmişti. Bear Stearns’in kurtarıldığı operasyonun ardından bir açıklama yapan Fuld, o günlerde oldukça rahat olduğu izlenimi veriyordu. Fuld, kısa süre öncesine kadar, "İnsanlar ABD Merkez Bankası’nın piyasaları düzenleyemeyeceği yönünde eleştirilerle ortaya çıkıyorlar. Bence bu iddiayı kazanma ihtimalleri oldukça düşük" şeklinde yorumlar veriyordu. Fuld, şimdi ise "Bu şirketin oldukça eskilere dayanan bir tarihi var. Bizim zor zamanlarda toparlanabilme konusunda deneyimlerimiz var. Şimdi de kötü çeyrekleri geride bırakmak konusunda son hızla çalışıyoruz" diyor.

Yeni girişim için 7.5 milyar dolar

LEHMAN Brothers’ın yeni açıkladığı bölünme planı kapsamında sorunlu gayrimenkul varlıklarının kötü Lehman’a aktarımı önümüzdeki yılın başını bulabilecek. Lehman’ın yeni oluşumu ayakta tutmak için 7.5 milyar dolara kadar tahvil de kullanabileceğini belirtiyor. Bu yolla ’İyi Lehman’ın daha iyi getiri ile öne çıkması bekleniyor. CEO Richard Fuld’ın açıklamalarına göre, Lehman Brothers dağıttığı temettüyü de yüzde 93 kesmeyi planlıyor.

Panik havasında Lehman ucuza gider

KORE Kalkınma Bankası’nın (KKR) yatırımdan vazgeçmesinin ardından Lehman Brothers’a şimdi Bain ve Hellman & Friedman’ın talip olması bekleniyor. Clear Channel Communications, HD Supply, Weather Channel gibi yatırımlara sahip olan Bain ile Hellman’ın bu panik havasında Lehman’ı oldukça ucuza kapatabileceği de dile getiriliyor. Yatırımcıların üst düzey yöneticilerin böyle bir karmaşadan kaçma isteğinden de faydalanma yoluna gidebileceği bazı analistler tarafından iddia ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!