Lastik grevine ‘milli güvenlik’ freni

Güncelleme Tarihi:

Lastik grevine ‘milli güvenlik’ freni
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2002 01:54

Bakanlar Kurulu lastik iş kolunda alınan grev ve lokavt kararlarını bir önceki dönemde olduğu gibi ‘‘milli güvenlik’’ gerekçesiyle erteledi.

Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan kararında, Türkiye Pirelli Lastikleri A.Ş, Goodyear Lastikleri T.A.Ş ve Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayii ve Ticaret A.Ş işyerlerinde Türkiye, Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası (Lastik-İş) tarafından alınmış olan grev kararları ile sözkonusu şirketler tarafından alınan lokavt kararlarının ‘‘milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden’’ 60 gün süre ile ertelenmesine karar verildiği belirtildi. Lastik-İş'e bağlı işçiler önceki toplu sözleşme döneminde de işverenle uzlaşamamış ve grevleri ertelenmişti.

Lastik sektörünün 3 büyük firması Brisa, Goodyear ve Türk Pirelli, 17 Mayıs tarihinde gazetelere verdikleri ilanlarda ‘‘2001 yılında 709 milyon dolarlık ciro ve 345 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştıklarını belirterek, işçi sendikasına teklif ettikleri ücret artışlarının ötesinde bir artışı kabul etmeleri halinde rekabet güçlerini tamamen kaybedeceklerini ileri sürmüşlerdi. Şirketler işçi sendikasına, 2002 yılı için ilk 6 aya yüzde 22, ikinci altı aya yüzde 12 ve kümülatif yüzde 36,6 ücret artışı teklif etti. Ayrıca sosyal yardımlarda da yüzde 34'lük artışı kabul etti. İşverenlere göre bu artışlar sonrası 4 bin işçinin çalıştığı sektörde bir işçinin ortalama aylık brüt geliri 1 milyar 10 milyon liradan 1 milyar 495 milyon liraya çıkacaktı. Net gelir ise 645 milyon liradan 975 milyon liraya yükselecekti. İşveren 2001'e göre 2002'de işçilik maliyeti artış oranını yüzde 38.2 olarak planlamıştı.

SORUN ÜCRET DEĞİL

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, Bakanlar Kurulu'nun, henüz grev uygulama kararı alınmamış iki fabrikayı da kapsayan ‘‘grev erteleme kararının’’ anlaşılır olmadığını savundu.


DİSK, ertelemeyi yargıya götürecek


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Bakanlar Kurulu'nun, ‘‘3 lastik işletmesinin isteği doğrultusunda’’ grev erteleme kararı aldığını ileri sürerek, ‘‘Bu kararı, yargıya taşıyacağız’’ dedi. Çelebi, şöyle konuştu: ‘‘Bakanlar Kurulu, bu kararıyla Anayasa'nın temel ve vazgeçilmez hükümlerinden olan eşitlik ilkesini çiğnemiştir. 3 lastik işletmesinin sahiplerine ayrıcalık tanımıştır. Bu kararı, yargıya taşıyacağız.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!