Kuzey Irak'a verilen elektriğin yüzde 75'i kesildi

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Iraka verilen elektriğin yüzde 75i kesildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2007 14:35

Türkiye ile Irak’ın Milli Petrol Şirketi SOMO arasında yaşanan akaryakıt krizi, elektrik krizine dönüştü. Kuzey Irak'a Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden enerji ihraç eden Özel Karadeniz Enerji Üretim Şirketi, Irak’ın yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle elektriğin yüzde 70'ini kesti. Elektriğin kesilmesi üzerine Kuzey Irak'ın Duhok ve Zaho ve Musul kentinin bir kısmı karanlıkta kaldı.

Silopi İlçesi'nde kurulu bulunan ve Kuzey Irak’a enerji ihraç eden ‘Özel Karadeniz Enerji Üretim A.Ş.' (KAR-KEY), Irak'ın anlaşmalardan doğan sorumluluğunu yerine getirmediği gerekçesiyle enerjide kısıtlamaya gitti. KAR-YER İdare Müdürü Serbest Tung, Irak'la yaptıkları anlaşma uyarınca 2003 yılından beri ülkenin kuzeyine saatte 200 megavat elektrik verdiklerini söyledi. Anlaşma uyarınca enerji karşılığında Irak'ın belli olarak fuil oil vermesi gerektiğini belirten Tung, “Türkiye ile Somo arasında yaşanan petrol krizi bizi de etkiledi. Anlaşma gereği enerji parasının bir kısmını fuil- oil olarak alıyorduk. Akaryakıt krizi başlayınca fuil- oil alamadık. Şu anda 200 yerine ancak 50 megavat enerji verebiliyoruz” dedi.

Serbest Tung, Irak'a yaptıkları elektrik ihracatının Türkiye ihracatına aylık ortalama 6 milyon dolar getirisi olduğunu anlatırken, şöyle devam etti: “Enerji üreten 19 santralden ancak 7'sini çalıştırabiliyoruz. Bu sorunun birkaç gün içerisinde çözülmesi bekleniyor. Aksi bir durum olursa 2-3 gün sonra stoklarımızın bitmesi sonucu Irak'a olan elektrik ihracatımız tamamen bitecek.”

KARKEY, yapılan anlaşma uyarınca Kuzey Irak’ın Zaho kentindeki trafo merkezine saatte 200 megavat enerji veriyor. Enerjinin 50 megavatı Musul, kalan kısmı ise Zaho ve Duhok çevresinde kullanılıyordu. Yetkililer, gidilen kısıtlama nedeniyle Kuzey Irak’ın enerji sıkıntısı çektiğini belirti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!