Kutuplarda yürüyen adamdan çevre dersi

Güncelleme Tarihi:

Kutuplarda yürüyen adamdan çevre dersi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya tarihine hem Kuzey, hem de Güney kutbunda yürüyen tek isim olarak geçen ve dünyanın en iyi 10 konuşmacısı arasında yer alan Prof. Dr. Robert Swan, Türk işadamlarına, ‘‘Çevreye sahip çıkın. Çevre temiz olmazsa, siz de ticaret yapamazsınız’’ dedi.

DÜNYANIN en iyi 10 konuşmacısı arasında yer alan ve dünya tarihine hem Kuzey, hem Güney kutbunda yürüyen tek isim olarak geçen İngiliz araştırmacı Prof. Dr. Robert Swan, Türk işadamlarından doğal çevrenin korunması için destek istedi.

Koç Allianz Hayat'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Prof. Swan, Turmepa Deniz Temiz Derneği yöneticilerinin ve işadamlarının katıldığı yemekte, ‘‘Çevre bilinci, global anlam ve iletişim’’ konulu bir konferans verdi. Prof. Swan konuşmasında Türk işadamlarına; ‘‘Dağılan Sovyetler Birliği toprakları üzerinde Çernobil gibi tehlikeli 14 santral daha var. Yapılacak en ufak bir bilgisayar hatası bile Çernobil benzeri yeni facialara neden olabilir. Bu problemin ortadan kaldırılması için 400 milyar dolarlık bir desteğe ihtiyaç var. Eğer çevre olmazsa siz de ticaret yapamazsınız’’ uyarısında bulundu. Dünyanın kirlenmemiş tek bölgesi olarak bilinen Antartika'da 2000 yılı sonuna kadar bin ton çöp toplamayı ve bu projeyi dünyanın çeşitli yerlerinden gençlerle gerçekleştirmeyi hedefleyen Robert Swan, destek bulmak amacıyla 165 ülkeyi dolaşıp işadamlarına yönelik konuşmalar yaptı. Prof. Swan, Koç Grubu yöneticilerine başarısının sırrını şöyle anlattı: ‘‘1983 yılında Güney Kutbunun merkezine varmak için 1600 km. yürümeye karar verdiğimizde 5 kişiydik. Bu beş kişi birbirinden hoşlanmıyordu. Hepimizin ayrı özellikleri vardı. Üzerimizde 180 kiloluk kızaklarla, 70 gün boyunca, günde 9 saat mesafe katederek hedefimize vardık. Bunu yaparken de birbirimize hep gerçeği söyledik. Masanın altına halının altına saklanmadık. Bu yolculuk esnasında birbirimizi dinlemeyi öğrendik. Birbirimize saygı duyduk ve güvendik. Liderlik iyi bir ekip kurmak ve sorunları birlikte çözme anlayışını geliştirmektir.’’

Eksi 60 derecede nasıl çiş yapılır?

PROF. Robert Swan, kişi olarak soğuktan ve yürümekten nefret ettiğini belirterek, kutuplarla ilgili şu ilginç notu aktardı:

42 yaşındayım sağlıklıyım ancak hiç bir şirket bana hayat sigortası yapmıyor.

Güney Kutbu’nun merkezinde 1 yıl hiç yıkanmadan kaldık. Londra'ya döndüğümde sorulan ilk soru,‘‘Soğuk muydu?’’ oldu. İkinci soru da ‘‘- 60 derecede tuvaletinizi nasıl yapıyordunuz?’’ şeklindeydi. Yanıtım, ‘‘Tuvalet ihtiyacını giderirken hızlı hareket etmek zorundasınız’’ oldu.

Robert Swan, 6 yaşında Gelibolu'ya geldi

PROF. Robert Swan, 6 yaşında dedesiyle birlikte Gelibolu'ya geldiğini ve dedesinden Çanakkale Savaşı'nı, arkadaşlarını ve Türkleri anlattı. Prof. Swan'ın kutuplara kadar uzanan kısa hikayesi şöyle:

11 yaşında kutuplara gitmeyi kafasına koydu. Güney Kutbuna gitmek için bir gemi sahibi olması gerekiyordu. 10 yıl şoförlükten, aşçılığa her türlü işte çalıştı.

1979’da Durham Üniversitesi Antik Tarih bölümünden mezun oldu.

1983’de Robert Gordon Üniversitesinde edebiyat dalında doktorasını tamamladı.

1984’de Güney Kutbuna gitti.

1993’de çevreye duyarlı gençlere yönelik Robert Swan Vakfını kurdu.

1996 yılında 25 ülkeden 35 keşifçi gençle Antartika'ya gitti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!