Kütlü pamukta alım fiyatı beklentisi

Güncelleme Tarihi:

Kütlü pamukta alım fiyatı beklentisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2007 12:16

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, kütlü pamukta alım fiyatı beklentilerinin kilo başına 1,3 YTL olduğunu belirtti.

Barut, yazılı açıklamasında, ülke tarımının kalbi ve gözbebeği Çukurova yöresinin vazgeçilmezi pamuğun, tarım ürünleri arasında yüksek katma değer ve istihdam yaratan, tarım-sanayi bütünleşmesinde öncü rol oynayan önemli bir ürün olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin ekim alanı açısından dünya 7'ncisi olduğunu belirten Barut, Türkiye ihracatının önemli bölümünü oluşturan tekstil ve konfeksiyon sanayisinin ham maddesi olan pamuk üretiminin artık ihtiyacı karşılayamaz duruma geldiğini vurguladı.
Barut, bunun en büyük nedeninin pamuk fiyatlarının dünya piyasalarında düşük, üretim maliyetlerinin yüksek olması, hasatta işçilik problemi ile verilen teşvik primlerinin yetersizliği olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin pamuk alanında diğer ülkelerle yarışabilmesinin, maliyetlerin düşürülmesine yönelik yapısal önlemlerin alınmasına bağlı olduğunu anlatan Barut, şunları kaydetti:
“Makineli hasadın yaygınlaştırılması işçilik giderlerinin azalmasına ve kaliteli ürün elde edilmesini sağlayacaktır. Ülkemizde pamukta uygulanan destekleme primlerinin hazine arazilerinde pamuk üretimi yapan üreticilere de yapılması ve üretim alanlarının artışına yönelik alınacak önlemler bu ürünümüzü eski altın çağlarına taşıyacaktır.”
Barut, pamuğun birçok sektörün ham maddesi olduğunu da kaydederek, teknik elemanlarınca yürüttükleri çalışma sonucunda kütlü pamuk fiyatının yüzde 25 üretici karının eklenmesiyle kilo başına 1,3 YTL olması gerektiğini belirtti.
Ayhan Barut, açıklanacak alım fiyatları ile üretim maliyetleri arasındaki farkın üreticiye prim olarak ödenmesinin pamuk üretiminde olumlu gelişmelere neden olacağını da bildirdi.
(DAB-MUT-MTN)

11:49 17/08/07"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!