Kuş gribi sektöre 3 ay kaybettirdi

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi sektöre 3 ay kaybettirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 00:00

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, beyaz etin kısa sürede tekrar önemli bir kalem olarak ihracattaki yerini alacağını, kuş gribiyle sektörün 3 aylık bir zaman kaybına uğradığını kaydetti. Tüzmen, Türk-Rus İş Konseyi 11’inci Ortak Toplantısı’na katılmak üzere bulunduğu Antalya’da gazetecilerin kuş gribinin beyaz et sektörünü nasıl etkilediğine ilişkin sorularını yanıtladı.

Daha önce Avrupa ve Rusya’dan yetkilileri beyaz et tesislerini görmek üzere davet ettiklerini, tesislerin altyapı çalışmalarını çok iyi yaptıklarını söyleyen Tüzmen, ‘Nitekim Avrupa’dan gelen son heyet, hijyen koşullarının çok iyi olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönem, beyaz eti önemli ihraç ürünü haline getireciğimizi şimdiden söyleyebilirim’ diye konuştu. Yunanistan ve Romanya’da da kuş gribine rastlandığını, Türkiye’de bu sorunun geçtiğini belirten Tüzmen, ‘Üreticilerimizin AB standartları üzerindeki hijyen koşullarında yaptıkları üretim kendisini kanıtlayacaktır. Çok kısa sürede tekrar önemli ihracat kalemimiz olarak ihracat sektörü içinde yerini alacaktır’ dedi. Tavukçuluk sektörüne herhengi bir desteğin sağlanıp sağlanmayacaının sorulması üzerine Kürşad Tüzmen, şunları söyledi: ‘Bir takım çalışmalar yapılıyor. Sektörün tekrar ihracat düzenini alabilmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Ancak kaynak aktarımı, vergiden muafiyet gibi çalışmalar zor kullandığımız bir çerçeve. Kolay kolay yapabileceğimiz bir çerçeve değil.’

Tavukçuluk 2 hafta içinde normale döner

ŞEKER
Piliç Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Bor, Balıkesir’in Manyas İlçesi’ne bağlı Kızıksa Beldesi’nde görülen ‘Kuş gribi’nin manevi tahribatının, maddi tahribatından büyük olduğunu söyledi. Bor, yaptığı açıklamada, ‘Kuş gribi’yle ilgili çok şeyin yazıldığını ve söylendiğini anımsatarak, tüketicilerin gereksiz endişeye sevk edildiğini ifade etti. Kanatlı sektörünün, birçok sektörle ilişkili olduğuna işaret eden Bor, ‘Kuş gribinin manevi tahribatı maddi tahribatından daha büyük olmuştur. Bilinçli üretim yapan şirketimizde toplam 40 veteriner çalışmaktadır. Bunların tüm görevleri hayvanların beslenmeleri ve sağlıklarıdır. Bu kadar hijyen ve bio güvenliğin yoğun olduğu tesislerde kuş gribi vakasının yaşanması çok uzak bir ihtimaldir. Bu kadar ürkmenin, bu kadar korkmanın bence hiçbir anlamı yoktur’ diye konuştu. Bor, hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte, şirketin pazar payının yüzde 20 oranında daraldığına dikkat çekerek, ‘Pazardaki daralmaya bağlı olarak şirket bünyesinde işçi çıkarmadık’ dedi. Kanatlı sektörünün Rusya’ya ihracata hazırlandığı bir dönemin hemen öncesinde böyle bir sorunun yaşanmasının talihsizlik olduğunu ifade eden Bor, sektörün 1.5-2 hafta içinde eski günlerine döneceğine inandığını sözlerine ekledi.

Tavukçu nefes aldı yumurtacı zorda

DENİZLİ
’nin Acıpayam İlçesi Akalan Beldesi’ndeki yumurta üreticileri kuş gribi tehlikesi nedeniyle halkın tavuk ürünlerini tercih etmemeye başlaması üzerine ellerindeki yumurtaları satamaz hale geldi. Beldede bulunan yedi tavuk çiftliğinde üretilen yumurtalar elde kaldı. İzmir’deki tavukçular ise, günler süren sıkıntı ardından tavuk satışlarının artmaya başladığını söyledi. Yedi çiftlikte 100 bin tavuğun bir haftada ürettiği 500 bin yumurta, yapılan anlaşma gereği Afyon’un Başmakçı İlçesi’ndeki bulunan Başmakçı Tarımsal Kalkınma ve Tavukçuluk Kooperatifi’ne gönderiliyordu. Kooperatif yetkilileri geçen hafta sonunda Akalan’daki tavuk çiftliklerini arayarak yumurta göndermemelerini, kuş gribi nedeniyle bir süre yumurta alımını durdurduklarını bildirdi. Yumurta üreticileri sözleşme gereği yumurtalarını başka bir yere de satamadıkları için çaresiz kaldı. Yumurtalar soğukhava depolarında ancak 45 süreyle saklanabiliyor.

Gereksiz alarm turizme zarar verebilir

Dünya Turizm Örgütü, ‘Kuş gribine karşı verilen gereksiz alarmın turizme zarar verebileceğini’ bildirdi. Örgütün Genel Sekreteri Francesco Frangialli, kuş gribiyle ilgili gelişmelere ilişkin olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileriyle toplantı yaptıklarını belirterek, ‘Yaptıklarımızdan emin olmalıyız, eğer iyi bir sebep yoksa turistleri yanlış yönlendiremeyiz. Gereksiz verilmiş bir alarm, turizmde sert bir inişe sebep olabilir. Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde’ dedi. Hükümet yetkililerinden, vatandaşları için verdikleri seyahat önerilerinde ‘paniğe yol açmamalarını’ isteyen örgüt, aksi halde 2003 yılındaki SARS hastalığı vakasında yaşananların tekrarlanması riski bulunduğuna dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!