Kuru üzüm de elimizde kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kuru üzüm de elimizde kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2001 02:20

Türkiye tütün ve fındık stoklarından sonra şimdi de çekirdeksiz kuru üzüm dağlarıyla karşı karşıya. Yeni açılan sezona TARİŞ, yaklaşık 75 bin ton üzüm stoğuyla girerken sorunun çözümü için Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın başkanlığında 5 bakandan oluşan bir komisyon kuruldu.

Son 10 yıldır üzüm ihracatının devamlı artması, üreticinin eline iyi para geçmesi sonucu üretim alanı 630 bin dekardan 761 bin dekara, üretim de resmi rakamlara göre 150 bin tondan 230-250 bin tona yükseldi. Bu yıl temmuz sonu itibariyle 200 bin ton ihracat yapılması rağmen iç tüketimin çok az olması nedeniyle dağ gibi üzüm stokları birikti. 220 bin tonu bu yılın rekoltesi, 75 bin tonu da TARİŞ'in stoku olmak üzere arza hazır ürün miktarı 300 bin tonu bulacak.

TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer, sorunu bir yıldır bütün devlet kademelerine anlattıklarını belirterek üzümün de fındıkta olduğu gibi devlet tarafından arz fazlası kapsamına alınması ve üretimin kısıtlanması gerektiğini söyledi, ‘‘Çünkü bu ürün 25 bin üreticiyi ilgilendiriyor’’ dedi. Özer, hızla düşen ihraç fiyatlarının üreticiyi de çok zor durumda bıraktığını söyledi. Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker ise ‘‘Geçtiğimiz sezona 35 bin ton stokla girdik, 75 bin ton stokla çıktık’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!