Kurlar oynadı kárlar azaldı

Güncelleme Tarihi:

Kurlar oynadı kárlar azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2002 02:09

Halka açık 264 şirketin geçen yıl sonundaki 580 milyon dolarlık kárı altı aylık bilançolarda 307 milyon dolara indi. Böylece Başbakan Bülent Ecevit'in sağlığının bozulmasından sonra yaşanan dönemin ve kur artışının halka açık şirketlere faturası 273 milyon dolar oldu.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören şirketlerin, 264'ü, bu yılın ilk yarı sonuçlarını açıkladı. Banka ve sigorta şirketleri dışında kalan bu 264 şirketin, altı aylık toplam kárı 485 trilyon 583 milyar lira oldu. Merkez Bankası'nın 28 Haziran 2002 kurlarına göre 307 milyon 526 bin dolar olan toplam kárlılık, üç aylık bilançolara göre yüzde 47 geriledi. Söz konusu 264 şirket, üç aylık bilançolarında Türk Lirası (TL) bazında 781 trilyon, dolar bazındaysa 580 milyon 938 bin dolar net kár açıklamıştı. Böylece yılın ikinci çeyreğinde Başbakan Bülent Ecevit'in sağlığındaki bozulma sonrasında yaşanmaya başlayan siyasi boşluğun ve TL'nin değer kaybının halka açık şirketlere faturası TL bazında yaklaşık 100 trilyon, dolar bazındaysa 273 milyon dolar oldu. Aynı 264 şirket geçen yılın Haziran ayında 1 katrilyon lira net zarar açıklamıştı. Bu şirketlerin 2001 yıl sonu net zararlarının toplamı 820 trilyon lira olmuştu.

Şirketlerin bu yılın ilk üç ay sonuçlarıyla altı aylık sonuçları arasındaki kárlılık gerilemesinin, kısmen bilançolara yansıyan kur farklarından, kısmen de yeniden krize girilebilir endişesine dayalı tedbirler ve satış daralmalarından kaynaklandığı görüldü.

Bilançosu incelenen 264 şirketin 110'u zarar ederken, 154 tanesi kár sağladı. Aynı şirketlerin geçen yıl Haziran bilançolarında 130 tanesi kár açıklamıştı. Söz konusu şirketlerin kár ile zarar değişimlerinde Turkcell, Ereğli Demir Çelik (Erdemir), Çukurova Elektrik, Ford Otosan gibi yüksek rakamlı sonuçlar açıklayan kuruluşlardaki değişimler etkin oldu.

Altı aylık sonuçlara göre borsanın en kárlı şirketi Çukurova Elektrik oldu. Geçen yıl içinde ve sonunda rekor zararlar açıklayan, bu yılın ilk üç aylık döneminde ise 283 trilyon liralık rekor kár elde eden Turkcell, altı aylık bilançosunda 114 trilyon lira kár bildirerek, borsanın en kárlı ikinci şirketi oldu. Turkcell geçen yıl Haziran bilançosunda 376 trilyon, yıl sonunda da 646 trilyon lira zarar açıklamıştı.

Petrol Ofisi (PO), borsanın en kárlı üçüncü şirketi haline geldi. Geçen yıl Haziran bilançosunda 104 trilyon lira, yıl sonunda da 186 trilyon lira net kár açıklayan PO, bu yılın ilk üç ayında 36 trilyon 803 milyar lira net kár elde ettikten sonra altı aylık bilançosunda da 63 trilyon 341 milyar lira net kár açıkladı.

Altı aylık sonuçlara göre en yüksek zarar Erdemir'den geldi. 138 trilyon lira zarar açıklayan Erdemir'i, 130 trilyon lira zararla Ford Otosan, 75 trilyon lira zararla Karabük Demir Çelik (Kardemir) izledi.

8.1 milyar dolar özsermayeleri var

264 şirketin toplam özsermayelerine bakıldığında ise geçen yıl Haziran sonunda dolar bazında 7 milyar dolar olan özsermaye toplamı, 12 ay sonra bu yılın Haziran sonunda 8.1 milyar dolara yükseldi. Özsermaye toplamı, Türk Lirası (TL) bazında 8.8 katrilyon liradan, 12.9 katrilyon lira çıktı. Böylece özsermaye toplamı TL bazında yüzde 46.2, dolar bazında da yüzde 16.7 artış kaydetti.

Artış oranı itibariyle incelenen dönem açısından ‘‘kötünün iyisi’’ görüntüsü veren özsermayeler, Türkiye'de çok uzun yıllardır süren özsermaye yetersizliği ile birlikte düşünüldüğünde, halka açık şirketlerin, kriz sürecinin biraz daha uzaması halinde yeniden sıkıntılı bir dönem yaşayabileceklerini gösterdi. Diğer taraftan sözkonusu 264 şirketin faaliyet giderlerini daraltmak amacıyla bütün tedbirleri almaya çalıştığı Haziran bilançolarıyla ortaya çıktı. Geçen yıl Haziran bilançolarındaki toplam faaliyet giderleri 1 milyar 476 milyon dolar olurken, bu yıl söz konusu toplam 1 milyar 583 milyon dolara çıkarak, yüzde 7.2 artabildi. Finansman giderlerinde ise net olarak daralma oldu. Geçen yılın ilk yarısında 3.2 milyar dolar olan finansman giderleri bu yılın aynı döneminde yüzde 56'lık daralışla 1.4 milyar dolara indi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!