Küresel ısınma ekonomiyi de vurdu

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma ekonomiyi de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2004 14:52

Küresel ısınmanın meydana getirdiği doğal afetler, sadece can kaybı değil, küresel ekonomiye de öngörülemeyen etkilerde bulunuyor. Küresel ısınmanın yıllık ekonomik maliyeti, 10 yıl içinde ikiye katlanarak yıllık 150 milyar dolara ulaşırken bunun sigorta şirketlerine yıllık yükü 40 milyar doları buldu.

Haberin Devamı

Dünyanın ikinci büyük Rasürans şirketi Swiss Re önderliğinde yapılan bir araştırmaya göre, insanın iklimlere müdahalesi, dünyanın iklim dengesinin bozulmasına neden olacak ve mevsim şartlarına uygun olmayan, hava durumu analistlerinin de tahmin edemeyeceği iklim değişiklikleri oluşabilecek. Bu iklimsel değişiklikler, sosyo ekonomik sistemlerin zamanında uygulanmasını da imkansız hale getirecek.

TERÖRDEN BİLE ÖNCELİKLİ

Araştırmada, iklimsel değişikliklerin beklenmeye çevresel felaketlere neden olabileceği, bu çerçevede küresel ısınmanın doğurduğu sonuçların, terörizmden bile daha öncelikli olarak 21. yüzyılın en önemli güvenlik konusu haline geleceği vurgulanıyor.

Geçen yüzyıl içinde, küresel ısının ortalama 0.6 santigrat derece arttığına dikkat çekilen araştırmada, bunun Kuzey Yarımkürede son 1000 yılda görülen en büyük oranlı yükseliş olduğu belirtildi.

ŞİMDİDEN HAZIRLANMAK GEREKİYOR

Haberin Devamı

Araştırmaya göre, orta vadede insanların küresel ısınmanın sonuçlarına göre daha hazırlıklı olacağı belirtilirken, yerleşim merkezlerinin altyapılarının sellere daha hazırlıklı bir hale getirilmesi ve çiftçilerin de kuraklığa daha dayanıklı tahıl üretimine yönelik çalışmalar içinde olması gerektiği ifade ediliyor.

Özellikle yerel yönetimlerin, küresel ısınma sonucu meydana iklim değişikliklerinin etkisini göz önüne alarak, hava tahmin raporlarını daha yakından takip etmelerinin önemine dikkat çekilen araştırmada, yerel yönetimlerin, merkezi hükümetlerin de desteğiyle gerekli altyapı önlemlerini alması gerektiği vurgulanıyor.

DOĞAL AFETLER SIKLAŞACAK

İklim uzmanlarına göre, küresel ısınma sonucu olarak geçen 30 yılda artmaya başlayan iklimsel değişiklikler, önümüzdeki yıllarda da hızlı bir artış gösterecek. Deniz seviyesindeki yükselme, buzullardaki erime devam ederken ve şiddetli fırtınalar, hortum, sıcak hava dalgaları, sel gibi doğal afetler daha sık hale gelebilecek.

Haberin Devamı

Hükümet yetkililerinin de bu çerçevede, iskan ruhsatlarında, doğal afet riskinden en çok etkilenebilecek bölgelere izin vermeyebilecekleri, felaket yönetimi yeteneklerinin kurumsal bazda geliştirilmesi gerektiği kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!