Küresel ısınma ’çizme’yi vurdu Beta üretimi yüzde 50 azalttı

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma ’çizme’yi vurdu Beta üretimi yüzde 50 azalttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2007 00:00

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle, kış sezonunda çizme ve bot satışlarında yüzde 35’e varan düşüş yaşayan Beta, yüzde 40 olan kışlık koleksiyondaki kalın tabanlı bot oranını yüzde 50 azalttı. Kış aylarında bile açık ayakkabı giyilmesinin yaygınlaşması, yazlıkları tüm yıl vitrinlerde tutmaya başladı.

MEVSİM normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları pekçok perakendeci ve markaya hedef saptırırken, Beta da çizme ve bot satışlarında yüzde 35 gerileme yaşadı. Ilık ve yağışsız kış, Beta’ya kalın tabanlı çizme ve bot üretimini azaltma kararı aldırırken, bu ürünlerin koleksiyonlar içindeki ağırlığı yüzde 50 azaltıldı. Kalın tabanlı ürünlerin kış kolaksiyonu içinde yüzde 40 olan ağırlığı yüzde 20’ye düşürüldü. Beta Yönetim Kurulu Üyesi Özlem İkiışık, "Geçmiş yıllardaki hava değerlerine göre tasarımlar yapıldı ancak hesap tutmadı. Çizme, bot stoğunu indirimle eritmeye çalışıyoruz. Şu anda fiyatlar çok komik. Bütün firmalar her sattığı çiftte zarar ediyor" dedi.

KIŞIN GİYİLEN YAZLIKLAR: Daha sezonsal, ara mevsim ürünlerinin önem kazandığını anlatan İkiışık, yazlık ayakkabıların şubatın ortasında satışa çıktığını, 2 aya kadar sandaletlerin vitrinlerdeki yerini alacağını söyledi. Avrupa, ABD ve Japonya’da kadınların kış aylarında bile yüksek topuklu, yazlık ayakkabılar giyme alışkanlığının giderek Türkiye’de de kabul gördüğünü anlatan İkiışık şöyle devam etti: "İki yıl önce Türkiye’de böyle ayakkabı giyseniz deli derlerdi. Şimdi kadınlar gece elbisesi veya jean’in altına bu ayakkabıları giyiyor. Ve bu kabul görüyor."

AYAKKABI SATIŞLARI ARTTI: İkiışık, şehir insanının ısı değişikliğine çok fazla maruz kalmadığını hatırlatarak, Beta’nın ayakkabı satışlarını yüzde 40 artırdığını söyledi. İkiışık "İnsanlar aracına biniyor veya toplu taşımayı kullanıyor; uzun yollar yürümüyor, dışarıda durmuyor. Bu da klasik kışlık çizmelere olan ilgiyi azaltıyor. Ayakkabıya olan ilgi ise artıyor" dedi.

ÜRETİMİ DURDURMAK HATA: Ani kararlar ile kışlık üretimi durdurmanın, fabrika kapatmanın hata olduğuna dikkat çeken İkiışık şöyle konuştu: "Havaları kontrol edemeyiz ki. Ya gelecek yıl çok soğuk olursa. Biz bu kış sezonunda kendi imalatımız olmasının faydasını gördük. Talebe göre üretim yapabiliyoruz. Havalar birden soğudu; bot ve çizmelere ilgi arttı diyelim. Hemen ihtiyaç duyulan ürünlerin üretimine ağırlık verebiliyoruz. Bu, üretime sahip olmanın gücü."

TURİZMDEN KUNDURAYA: Turizm alanında faaliyet gösteren Ercan ve Taner İkiışık kardeşlerin, 1970’li yıllarda espadrin üretimiyle başladığı ayakkabıcılık işi, 1980’lerda Beta’nın kurulması ve mağazalaşma faaliyetleri ile ilerlemiş. Yüzde 80’i kendi tesislerinde olmak üzere üretimin tamamını Türkiye’de gerçekleştiren Beta, 15 yıldır hem Beta markasıyla hem de yabancı markalara fason ihracat da yapıyor. Yıllık ihracat rakamı 8 milyon doları geçen Beta’nın, Türkiye genelinde 28 mağazası bulunuyor. Türkiye’de 2007 sonuna kadar 35 mağaza hedefleyen Beta’nın Türkiye için hedefi toplamda 50 mağaza. Beta ardından, dünyada mağazalar açmak üzere kolları sıvayacak.

ABD pazarına girdi Miami’de dağıtım merkezi kurdu

ABD’nin en etkili ayakkabı fuarlarından WSA’ye katıldıklarını ve büyük ilgi gördüklerini anlatan Özlem İkiışık şöyle konuştu: "ABD’den çok önemli siparişler aldık. Yeni markamız Pogo da ABD’de ilgiyle karşılandı. Miami’de bir dağıtım merkezi kurduk. Ayakkabılarımızı Miami, Florida ve Kaliforniya’da satışa sunuyoruz. Özellikle yaz için ideal olan Pogo’nun önemli satışlar gerçekleştirmesini bekliyoruz."

Pogo önü açık proje

BETA’nın alt markası olarak yarattıkları Pogo’yla ilgili Özlem İkiışık "Beta’ya bir innovasyon projesi eklemek istedik. Anatomik, anti-bakteriyel, rengarenk Pogo’lar ne kadınsı, ne erkeksi ne de çocuksu. 120 gram ağırlığında. Hem evde hem sokakta hem de plajda giyiliyor. Beta mağazalarında, çok katlı mağazalarda ve kiosklarda satılacak" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!