Küresel gıda fiyatları ocak ve şubat aylarında yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Küresel gıda fiyatları ocak ve şubat aylarında yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2012 14:06

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), altı ay aradan sonra ilk kez ocak ayında yüzde 2 kadar yükselen gıda fiyatı endeksinin şubat ayında da ocak ayına göre yüzde 1 arttığını açıkladı.

Haberin Devamı

Böylece şubat ayında gıda fiyatı endeksi 215 puana yükseldi, ancak 236 puanla Şubat 2011'de ulaştığı rekor seviyenin yüzde 10 altında kaldı.

Gıda fiyatlarındaki artışa tarım ürünlerinin önemli ihracatçısı ülkelerdeki kötü hava koşullarını gerekçe gösteren FAO, gıda fiyatlarındaki son yükselişe şeker ihracatında önde gelen Brezilya'daki kötü hava koşulları yüzünden şeker fiyatlarının artmasının yanı sıra sıvı yağ ve tahıl ürünlerinin fiyatlarının artmasının sebep olduğunu belirtti.

FAO, Nijer, Çad, Moritanya, Mali ve Burkina Faso gibi ülkelerde olumsuz hava koşulları, yüksek fiyatlar ve iç kargaşanın yetersiz beslenme ve gıda güvensizliğine yol açtığına da işaret etti.

Suriye ve Yemen'de iç kargaşa yüzünden gıda güvenliğinin kötüleştiğine dikkati çeken FAO, Suriye'de 1,4 milyon insanın gıda sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

FAO ayrıca, bu yıl buğday üretiminin 690 milyon tonla rekor seviyede olacağını tahmin ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!