Kurbanlıkta bayram pazarlığı! Geri götürmek istemeyen besici yüzde 25-30 fiyat düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Kurbanlıkta bayram pazarlığı Geri götürmek istemeyen besici yüzde 25-30 fiyat düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2023 07:00

Kurban Bayramı’nın ilk gününde hayvan pazarlarında yoğunluk arttı. Besiciler ile vatandaşlar arasında kıran kırana pazarlıklar yaşandı. Hayvanları geri götürme maliyetinden kaçınmak isteyen besiciler, arife günü ve bayramın birinci gününde kurbanlık fiyatlarını yüzde 25-30 düşürdü. 100 bin TL’lik büyükbaşın fiyatı 75-80 bin TL’lere kadar geriledi.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı’nın birinci gününde vatandaşlar ve besiciler arasında kol koparan pazarlıklar sürdü. Yüksek fiyatlardan dolayı kurbanlık alımını son günlere bırakanlar ülke genelinde arefe günü ve bayramın birinci günü hayvan pazarlarına akın etti.
Kurbanlıkları geri götürme maliyetlerinden kaçınmak isteyen besiciler, her sene olduğu gibi bu yıl da bayram öncesine kıyasla daha uygun fiyatlarla satış gerçekleştirdi. Fiyatlar ise arefe günü ve bayramın birinci gününde yüzde 25-30 geriledi. 100 bin TL’lik büyükbaşın fiyatı 75-80 bin TL’lere kadar geriledi. Bu bayram küçükbaşa olan rağbetin büyükbaşlara kıyasla daha fazla olduğunu belirten besiciler, bayramın üçüncü gününe kadar pazarda kalmaya devam edeceklerini bildirdi.

‘GERİ GÖTÜRMEK ZARAR’

Ağrı’dan getirdiği hayvanları İstanbul Bahçelievler’deki hayvan pazarında satan Mert Yıldız, “Şu an 4 hayvanımız kaldı. Yarına kadar onu da bitiririz. Hayırlısıyla evimize döneriz inşallah. Fiyatlar bu hafta sonu düşüyor. Çünkü İstanbul, 9 günlük tatilden dolayı boşaldı. Çiftçi, nakliye parası, buradaki masraftan ve geri dönme masrafından kaçındı. Daha düşük fiyatlarla satışını devam ettirdi. Çünkü hayvanı geri götürmek de zarar veriyor. Hem bunun yol masrafı da zarar. En iyisi burada kurbanları daha düşük rakamlara satıp da eve gitmek. Yüzde 25-30 arasında bir düşüş oldu. Fiyat olarak 100, 110’a verdiğimiz hayvanları 80-90’a verdik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kurbanlıkta bayram pazarlığı Geri götürmek istemeyen besici yüzde 25-30 fiyat düşürdü

‘MEMLEKETTE BULAMIYORLAR’

Bir başka satıcı Ersan Şahin ise, “Tokat Erbağ’dan geldik. Hayvanlarımızın yüzde 80’ini sattık. Yarın da inşallah hepsi bitecek. Bu sene tatillerin uzun olması sebebiyle satışlar yavaş. Fiyatlar ise son günler olduğu için yüzde 20 düşüş olabilir” diye konuştu. Satıcı Mustafa Yurttaş da, “4 hayvanımızın sonunu verdik. Allah kabul etsin. Bu dönem pek güzel bir pazar geçmedi. İnşallah bundan sonra güzel olur. Piyasa yavaş, bayramda İstanbul’da da insan kalmadı. Anadolu’nun insanı memlekete gitti. Memlekette kurban bulamıyorlar. Burada kurban kaldı. Yarın teslim edip ondan sonra biz de memlekete gideceğiz Allah nasip ederse” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘FİYATLAR ARTTI RAĞBET AZALDI’

Bingöl’deki canlı hayvan pazarının müdürü Sami Kaysadu, “Kurban Bayramı’nın birinci günündeyiz. Herkesin bayramını tebrik ediyorum. Herkesin kestiği kurbanların kabul olmasını diliyorum. Besiciler hayvanlarını tamamen getirip yerleştirdi. Kısmen satışlar gerçekleşti ama geçen yıllara göre rağbet biraz daha az, kurban fiyatlarının artmasına bağlı olarak. Pazardaki hayvanların yüzde 50’si de satılmış durumda. Büyükbaşta bu rağbet biraz daha az, küçükbaşta fazla. İnşallah bundan sonraki süreçte kurbanlar satılır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!