Kültür ve sanat mirası 5G ile dijital ortamda

Güncelleme Tarihi:

Kültür ve sanat mirası 5G ile dijital ortamda
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 07:00

Türk Telekom ve Huawei, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın katılımıyla GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde düzenlenen bir etkinlikte yenilikçi uygulamalara dair işbirliklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Türk Telekom ve Huawei, Türk Telekom’un girişim hızlandırma programı PİLOT mezunlarından yerli girişim NaraXR ile gerçekleştirdiği ve dünyada ilk olan 5G Haptic (Dokunsal) Eldivenli VR Kukla Tiyatro uygulaması GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde gösterildi. Farklı lokasyonlar arasında Türkiye’nin ilk 3 boyutlu 5G sanal görüşme denemesi de yerli teknoloji şirketi Scalar Vision ile gerçek zamanlı olarak yapıldı.

‘TEKNOLOJİ İLE HARMANLIYORUZ’

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Spor, sağlık, tarım gibi birçok farklı sektörde uyguladığımız 5G denemelerimiz ile ülkemizi geleceğe bağlayan pek çok proje ve çalışmanın öncüsüyüz. Kırdığımız 5G hız rekorlarının yanı sıra ülkemizin ilk akıllı fabrika uygulaması, ilk özel endüstriyel mobil şebeke, ilk canlı 5G maç yayını, 5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat ve tarımda ilk akıllı traktör kullanımı gibi çok sayıda yenilikçi projeye imza attık. Huawei ve PİLOT mezunumuz NaraXR ile gerçekleştirdiğimiz deneme projemiz Unesco Kültür Mirası Karagöz Kukla Tiyatrosu performansının 5G destekli Haptic Eldiven ve XR teknolojileri kullanarak mekan bağımsız ve canlı olarak sergilenebilmesini ve izlenebilmesini sağlıyor. Denemelerini teknoloji ile kültür sanatı harmanladığımız Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz, dünyada bir ilk niteliği taşıyan çalışmada, yeni nesil teknolojileri kültür sanat alanına da uyguladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

UNESCO VURGUSU

Huawei Türkiye CEO’su Kaya Shi ise, “Türk Telekom ile birlikte gerçekleştirdiğimiz dünyanın ilk 5G Haptic Eldivenli VR Kukla Tiyatrosu denemesi, teknolojiyle sanatın evrenselleşmesine nasıl katkıda bulunabileceğimizin en güzel örneklerinden biridir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!