Krizleri unutalım, dalgalanma modeliyle yolumuzda yürüyelim

Güncelleme Tarihi:

Krizleri unutalım, dalgalanma modeliyle yolumuzda yürüyelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2006 00:00

Akkök Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, "Türkiye artık krizleri unutup, dalgalanma modeliyle büyüyerek yoluna devam etmeli. Özelleştirmelerin bir kerelik şans olduğunu unutmayalım, kalıcı iyileşme için yapısal reformları sürdürelim" dedi.

AKKÖK Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, Türkiye’nin son dört yılda yüzde 35 düzeyinde büyüdüğüne dikkat çekerek, "Artık krizleri lügatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Türkiye bence kendine ’dalgalanma modeli’ni seçip, bu modelle yoluna devam etmelidir. Önümüzdeki dönemlerde gerek dış etkenlerden, gerekse içsey nedenlerle ekonomide krize dönüşmeyen dalgalanmalar olabilir. ma bu dalgalar fazla iz bırakmadan yolumuza devam edebilmeliyiz" dedi.

YENİDEN YAPILANMA: Akkök Şirketler Grubu’nun yeniden yapılanma döneminde olduğunu, yeni vizyonunu ve geleceğini şekillendirdiğini belirten Ömer Dinçkök, bu çerçevede bir süre önce Koç Grubu’nun eski üst düzey yöneticilerinden Mehmet Ali Berkman’ın aralarına İcra Kurulu Başkanı olarak katıldığını vurguladı. Ömer Dinçkök, kızı Ayça Dinçkök ile yeğeni Raif Ali Dinçkök’ün de grupta İcra Kurulu Üyesi olarak görev yaptığını söyledi.

PARA BEKLERKEN FATURA: Akkök Grubu’nun yeni vizyonunu anlatmak üzere bir sohbet toplantısı düzenleyen Ömer Dinçkök, ekonomideki gelişmeleri değerlendirirken, Avrupa Birliği (AB) konusunda şunları dile getirdi: "Türkiye 1996’da AB ile gümrük birliğine girdi. O zaman karar tümüyle siyasi olarak verildi. İşin ekonomik yanı gözardı edildi. Eğer ekonomik açıdan da bakılsaydı, pazarlıklar ona göre yapılsaydı, Türkiye’ye milyar milyar Euro akardı. 2005’te ise AB ile müzakereler başladı. Biz AB’den ne kadar kaynak alabiliriz arayışındayken, önümüze sadece çevre konusunda 35 milyar Euro’luk faturanın çıkma olasılığı kuvvetle belirdi."

ÖZELLEŞTİRME BİR KERE: Paranın pasaportunun olmadığını vurgulayan Ömer Dinçkök, Türkiye’nin sağlıklı şekilde yabancı sermayeyi de çekebilmesi için yapısal reformları gerçekleştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Ömer Dinçkök, şöyle konuştu: "Türkiye çok değerli dönemler kaybetti. 20 yılda yapılabilecek işler 40 yılda gerçekleşebildi. Şimdi özelleştirmeler yapılıyor. Ancak, unutmamalıyız ki özelleştirme bir kerelik şanstır. Aslolan yapısal reformların devam etmesidir. Sosyal güvenlik gibi yapısal reformlar kalıcı ama yapılması zordur."

İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ ZOR: Ömer Dinçkök, bir soru üzerine dünyada işsizlik sorununu tümüyle çözen hiçbir ülkenin bulunmadığını ifade ederek, "Türkiye’nin bir yandan her yıl 700 bin civarında yeni iş gücüne istihdam yaratması gerekirken, şimdi bir de tarımdan ortaya çıkan işsizler sorunu önümüze geldi. İşsizliği çözmek gerçekten kolay bir iş değil. Bu konuda sabırlı olmak durumundayız" diye konuştu.

Nükleer santral işinde şeffaf politika olmalı

AK Enerji’nin 12 santralla özel sektörün en büyük enerji kuruluşu olduğunu vurgulayan Akkök Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, "Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyaç duyduğu ortada. Elbette her teknolojinin çeşitli sıkıntıları oluyor. Nükleer enerjinin çevre güvenliği konusunu ancak devlet çözebilir. Hükümet bu konuda özel sektörün 13 kuruluşunun temsilcilerini topladı, 1 ay süre verip, önerilerini istedi. Bence hükümet önümüze bir model koymalıydı, onu tartışmaya açmalıydı. Şimdi verilen sürede özel sektörden bir model önerisi gidebileceğini sanmıyorum. Nükleer santral işi mutlaka şeffaf bir politikayla yürütülmeli" dedi.

Yeni Akmerkez projeleri geliştiriyoruz

AKKÖK Grubu İcra Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, bir soru üzerine Akmerkez’in Türkiye’nin metrekare başına kira açısından en yüksek gelire sahip alışveriş merkezi olduğunu bildirdi. Raif Ali Dinçkök, yeni alışveriş merkezleriyle ilgili projeler geliştirdiklerini, bunların da yeni Akmerkez’lerin hizmete girmesiyle sonuçlanabileceğini kaydetti.

Ciromuz 1.4 milyar dolar Aksa Akrilik dünya devi

AKKÖK Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, grubun 2005 yılı cirosunun 1.4 milyar dolar olduğunu ifade ederek, "Aksa Akrilik, Ak Enerji, Aksu, Akmerkez, yani bulunduğumuz sektörlerde geelde lider durumdayız. Aksa Akrilik, dünyada tek çatı altında bu boyutta üretim yapan en büyük kuruluş. Dünyadaki pazar payı da yüzde 10.1. Akkim, anahtar teslimi kimya tesisleri yapıyor. Ürdün’de bir tane bitirdi, Suudi Arabistan’da iki tanenin yapımı sürüyor. Hedefimiz bundan sonra her yıl organik olarak yüzde 15 büyümek. Grubun cirosuna 1 milyar dolar daha katmak istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için de yatırımlarımız sürecek. Enerji sektöründe bölgesel işbirliklerine dönük planlarımız var. Bu konuda teklifler de alıyoruz. Ayrıca elektrik dağıtımında da rol almayı düşünüyoruz" dedi. Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, nükleer santral konusunda devletin mutlaka işin içinde olması gerektiğini savunarak, "En azından satın alma garantisi verilmeli" diye konuştu.

Askerlere özel kumaş üretmek için çalışıyoruz

AKKÖK Grubu İcra Kurulu Üyesi Ayça Dinçkök, Türkiye’de tekstil sektörünün maliyet avantajının ortadan kalktığını belirterek, katma değeri yüksek, farklılık yaratan ürünlere yönelmek gerektiğini vurguladı. Ayça Dinçkök, bir soru üzerine Aksu’da askerlerin kullanımına dönük özel kumaş geliştirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ayça Dinçkök, önümüzdeki dönemde vücut ısısına göre renk değiştiren kumaşların da gündeme gelebileceğini ifade etti. Akkök Grubu İcra Kurulu Üyesi Ayça Dinçkök, asfalt altına serilen elyaf konusunda da çalışmalar yürüttüklerini, Yalova’da bir yola elyaflarının konulduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!