Krizin etkisi hissedildi sigorta sektörü yıllar sonra ilk kez küçüldü

Güncelleme Tarihi:

Krizin etkisi hissedildi sigorta sektörü yıllar sonra ilk kez küçüldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 00:00

Açıklanan verilere göre, bu yılın ocak-eylül döneminde 8.8 milyar YTL prim üretilerek, geçen yılın aynı dönemine oranla reel bazda yüzde 0.98 küçülme yaşandı. Böylece 2001 krizinden sonra sektördeki büyüme ibresi ilk kez eksiye döndü.

BİR taraftan global kriz, diğer taraftan yurtiçindeki durgunluk sigortacılıkta da etkisini gösterdi ve sektör yıllar sonra ilk kez küçüldü. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) tarafından açıklanan sigorta sektörünün ocak-eylül dönemine ait resmi verilerine göre, sigorta şirketleri dokuz ayda toplam 8 milyar 852 milyon YTL prim üreterek, 2007 yılının aynı dönemine oranla üretimde yüzde 10.25 artış gösterdiler. Ancak bu üretim, eylül ayında TÜFE’deki yıllık 11.13’lük enflasyon ile mukayese edildiğinde sigorta sektörü reel bazda yüzde 0.98 küçülmüş oldu. Böylece 2001 yılındaki ekonomik krizden sonra sektördeki büyüme ibresi ilk kez eksiye döndü. 2008’in dokuz aylık döneminde sigorta branşlarındaki gelişmeye bakıldığında ise dikkati özellikle ’kasko’ sigortası çekti. Ocak-eylül döneminde sigorta şirketleri kasko sigortasında 2.2 milyar prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 0.11 küçülme yaşadılar ki, enflasyona oranlandığında reel küçülme yüzde 11.24 oldu. Bu da, global kriz nedeniyle otomobil satışlarının düşmesinden sigorta sektörünün de ciddi anlamda etkilendiğini gösteriyor.

Tarım sigortasında ilginç büyüme

Kasko sigortasının tam tersi gelişme ise tarım sigortasında yaşandı. Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) üye sigorta şirketleri bu yılın ocak-eylül döneminde 114.6 milyon YTL prim üreterek, geçen yıla oranla tarım sigortasını reel olarak yüzde 29.27 gibi oranda büyüttüler. Böylece tarım sigortası krize rağmen en çok büyüyen sigorta branşı oldu. Sigortacılığın diğer branşlarına bakıldığında da, bu yılın dokuz aylık döneminde yangın sigortalarının 1.1 milyar YTL prim üretimi ile geçen seneye oranla yüzde 2.77, mühendislik sigortalarının 395 milyon YTL üretim ile yüzde 8.39, 957 milyon YTL prim üretimi ile sağlık sigortalarının yüzde 0.45 küçüldüğü görüldü. Bu yılın 9 aylık döneminde zorunlu deprem sigortasında 206.7 milyon YTL üretim gerçekleştirilerek 2007’nin aynı dönemine oranla yüzde 7.82, nakliyat sigortalarında 317.4 milyon YTL prim üretilerek yüzde 4.61, zorunlu trafik sigortasında 1.5 milyar YTL üretim gerçekleştirilerek yüzde 7.39 reel büyüme yaşandı.

Üretim düştü, poliçe sayısı arttı

Hayat sigortalarında ise sigorta şirketleri bu yılın Ocak-Eylül döneminde 1.2 milyar YTL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16.62 büyüme gerçekleştirdiler. Enflasyondan arındırıldığında ise hayat sigortasındaki reel büyüme yüzde 5.49 oldu. Krize rağmen hayat sigortasındaki bu artış, bankaların kredi verirken yaptırdıkları hayat poliçelerinden kaynaklandı. TSRŞB tarafından açıklanan verilere göre prim üretimindeki düşüşe rağmen, poliçe sayısında artış yaşandı. 2007 yılının ocak-eylül döneminde 23 milyon 128 bin adet poliçe satan sigorta şirketleri, 2008’in aynı döneminde satışlarını yüzde 13.90 artırarak, 26 milyon 343 bin adete çıkardılar.

Sektör küçülmeyi test ediyor

AXA
Sigorta CEO’su Cemal Ererdi, global krizin etkisinin Türkiye’ye henüz yansımadığını, sigorta primindeki yavaşlamanın ekonomideki yavaşlamanın etkisi ile oluştuğunu belirterek, şu açıklamaları yapıyor: "Özellikle otomobil satışlarındaki düşme, araç ve gayrimenkul değerlerindeki geriye gitme, yeni yatırımların olmaması, kişilerin gelirlerindeki azalma ile birlikte sigorta yaptırmaktan vazgeçmeleri, prim üretiminin azalması ya da büyümenin negatife dönmesi paniği ile fiyat rekabetinin artması neticesinde son yıllarda ilk kez reel anlamda bir küçülme test edilmektedir. Önümüzdeki dönemde reel küçülme değil nominal küçülmenin yaşanacağı bir dönemin gelmekte olduğunun sinyallerini de bugünden piyasadan almaktayız. Sigorta sektörünün global krizin etkisi ile birlikte 2009 yılını çok daha ciddi büyüme ve karsızlık tehdidi altında geçireceğini ve en erken 2010 yılının başlarından itibaren bu dönemi geride bırakabileceğini düşünmekteyim."

Her ay üretim artış hızı daha da azalıyor

ERGO
İsviçre Sigorta Genel Müdürü Murat Balcı, sektörde her ay üretim artışının daha da yavaşladığını belirterek, şunları söyledi: "Hayat dışı branşlarda 2008 yılı Haziran sonu itibariyle yüzde 12 olarak gerçekleşen artış oranı Eylül sonu itibariyle yüzde 9 olarak gerçekleşti. Haziran-Eylül dönemi üretime bakıldığında son üç aylık artış oranı ise yüzde 3.56 oldu. Yani her ay üretim artışı daha da yavaşlıyor.. Global kriz, büyüme hızı yavaşlayan ekonomi, daralan pazar koşulları sektörün küçülmesine yol açarken, diğer yandan fiyat rekabetini de artırıyor. Bu çerçevede üretim artışında yaşanan negatif trend yıl sonu itibariyle daha da artacak. Bizim öngörümüz yıl sonu itibariyle sektörün üretim artışının yüzde 7 seviyelerine gerileyeceği ve 2008 yılının reel olarak küçülmeyle kapanacağı yönünde."

Ergo İsviçre’ye ’Rekabet’ onayı

REKABET
Kurulu, Avrupa Holding’in hisselerini Ergo Grubu Holding’e devrine izin verdi. Rekabet Kurulu; Avrupa Holding ve diğer gerçek kişilerin Ergo İsviçre Sigorta’da bulunan yüzde 25 oranında hissesi ile yine Avrupa Holding’in Ergo İsviçre Hayat Sigorta’da bulunan yüzde 100 oranında hissesinin Ergo Grubu Holding ile diğer gerçek kişilere devri işlemlerine rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından izin verdi. Kurul, Ergo İsviçre Hayat Sigorta Pazarlama ile Ergo İsviçre Bilişim Teknolojileri’nin kontrolünün değişmesi işleminin ise izne tabi olmadığı yönünde görüş bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!