Krizi uzakta tutmaya devam eder, faturayı çalışana ödetmeyiz

Güncelleme Tarihi:

Krizi uzakta tutmaya devam eder, faturayı çalışana ödetmeyiz
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 06, 2009 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, finansal krizin faturasını çalışanların ödememesi için tedbirleri kararlılıkla aldıklarını belirterek, şu ana kadar Türkiye’nin, bu noktada son derece başarılı bir performans izlediğini kaydetti. Erdoğan, "Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye’nin mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi bu güce, bu dirence sahiptir" dedi.

Haberin Devamı

Gayretliyiz

Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısının açılışında konuşan Erdoğan, krizin, başta çalışanlar olmak üzere, dar gelirli ve yoksul kesim üzerinde etkilerini en aza indirme noktasında samimi bir gayret içinde olduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Krizin faturasını çalışanların ödememesi için tedbirlerimizi kararlılıkla alıyoruz. Şu ana kadar Türkiye, bu noktada son derece başarılı bir performans izlemiştir. Krizi, Türkiye’nin  mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi bu güce, bu dirence sahiptir. Hiç kuşkusuz, sosyal diyalog en önemli araçtır. Sosyal diyalog mekanizmasını her anlamda işletmeye de devam edeceğiz."

Sürekli iletişim

 Başbakan Erdoğan, reel ve çalışan kesimlerin temsilcileri ile yaptıkları toplantılarda, kriz sürecinde  alınması gereken önlemleri, yapılması gerekenleri hep beraber ele aldıklarını  söyledi. Sosyal tarafların görüş ve önerilerini her zaman dikkate aldıklarını  belirten Başbakan Erdoğan, "Çalışmalarımıza bu görüş ve önerileri azami derecede  yansıtmanın gayreti içerisinde olduk. Özellikle çalışma hayatını ilgilendiren  konularda sorunları taraflarla rakamları masada değerlendirmenin çözüm arayışı içerisinde olduk" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

30 tedbir aldık  Â

"İçinden geçmekte olduğumuz bu kriz  ülkemiz kaynaklı bir kriz değildir. ABD merkezli bu kriz, az ya da çok tüm dünya ülkelerini etkilemiştir. ABD başta olmak üzere Japonya, Almanya, İtalya, Çin  Hindistan gibi bir çok ülke, krizi çok yakından ve derinden hissetmiş,  ekonomileri durgunluğa girmiş, büyümeleri negatif gerçekleşmiştir. Krizin ilk sinyallerini verdiği andan itibaren,  gelişmeleri takip ederek tedbirlerimizi de yeri ve zamanı geldikçe uygulamaya  koyduk ve koyuyoruz. Aldığımız 30’a yakın tedbiri,  kamuoyunun bilgisine ben ve arkadaşlarım sunduk. 2008’in son altı ayında piyasaya yaklaşık 10 milyar TL likidite enjekte edilmiş, bu da krizin etkilerini önemli ölçüde  hafifletmiştir."

İşsizliği düşüremedik ama artmasını önledik

 BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, krizin önemli etkilerinden birinin de işsizlik olduğunu  ifade etti. Dünyada milyonlarca kişinin bu süreçte işini kaybettiğini dile getiren Erdoğan, "İşsizlik bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kronik sorunların başında gelmiştir. 2001 krizi sonrasında, yüzde 8.4 olan işsizlik,  2008 Ekimde yüzde 10.9 olmuştur. Yeni işsizlik oranı ciddi düşmese de yeni iş imkanları  oluşturularak artması önlenmiştir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!