Krize rağmen 132 milyar dolarlık ihracat keyfi

Güncelleme Tarihi:

Krize rağmen 132 milyar dolarlık ihracat keyfi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 00:00

İhracat eylül ayında da yüzde 36’lık artış ile performansını sürdürürken, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ABD merkezli finansal krizin dünyayı etkisi altına aldığı, tedirginlik ve belirsizlik duygusunun arttığı bu ortamda eylül ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36.42 artmasının sevindirici olduğunu söyledi.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin eylül ayı itibariyle son bir yıllık ihracatının yüzde 32.67 oranında artarak, 132 milyar 770 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Büyükekşi, ABD merkezli finansal krizin dünyayı etkisi altına aldığı, tedirginlik ve belirsizlik duygusunun arttığı bu ortamda eylül ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36.42 artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Büyükekşi, ihracat stratejilerinin devam ettirilmesi durumunda yıl sonuna kadar ihracat hedeflerinde bir değişiklik öngörmediklerini belirtti.

Daha az etkileniriz

Eylül ayı ihracat rakamlarını değenlendiren Büyükekşi, global ekonomideki gelişmelere de değinerek, ABD ekonomisinin krizin etkilerini bir süre daha derinden yaşayacağını, ancak Avrupa ekonomilerinin krizi daha az hasarla atlatacağını söyledi. Büyükekşi, bu durumun, ihracatının sadece yüzde 4’ünü ABD’ye, yüzde 55-60’ını AB ülkelerine gerçekleştiren Türkiye’nin daha az etkilenmesine katkıda bulunacağını belirtti.

Seyirci kalamayız

Bu arada Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarında dışarıda bırakılmasına daha fazla seyirci kalınmamasını isteyen Büyükekşi, şu ayırıyı yaptı: "Bugün Gümrük Birliği üyesi olup AB üyesi olmayan tek ülke Türkiye. Müzakereler esnasında, AB’ye kaliteli ve rasyonel fiyata mal üreten Türkiye’nin, serbest ticaret anlaşmalarının dışında kalmasından oluşan kayıpları hatırlatılmalıdır."

Ulusal Program Taslağı

Büyükekşi, geçen ay açıklanan AB’ye uyum kapsamında yürütülecek çalışmaları içeren Ulusal Program Taslağı’nı, Türkiye’nin çağdaş dünya ile bütünleşmesini sağlayacak bir yol haritası olarak gördüklerini söyledi. AB’ye uyum sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için kamu ve özel sektörün mutlak surette etkin bir işbirliği içinde çalışması gerektiğini belirten Büyükekşi, şöyle devam etti: "Aksi takdirde, son derece kapsamlı yükümlülükler getiren Ulusal Program’ın sadece özel sektörü değil, tüm ekonomiyi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz bir hal alır."

Eylülde yıllık ihracat 132.7 milyar doları aştı

TÜRKİYE
İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 2008 eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 36.42 artışla 12 milyar 162 milyon 549 bin dolara yükseldi. Ocak-eylül döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 35.43 artışla 102 milyar 472 milyon 723 bin dolara ulaşırken, eylül ayı itibariyle son bir yıllık ihracat yüzde 32.67 artışla 132 milyar 770 milyon 573 bin dolara çıktı.

İhracatın yüzde 86’sını sanayi sektörü yaptı

TÜRKİYE’
nin eylül ayındaki toplam ihracatının yüzde 86.04’ünü sanayi grubu gerçekleştirdi. Sanayi grubunda, yüzde 37.45 artış ile 10 milyar 464 milyon 846 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracatın yüzde 11.21’ini oluşturan tarım alanında yüzde 30.26 artışla 1 milyar 363 milyon 238 bin dolarlık, yüzde 2.75’ini oluşturan madencilikte yüzde 30.88 artışla 334 milyon 465 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. Eylül ayında ihracatında gerileme yaşanan ürünler yüzde 15.12 ile diğer sanayi ürünleri, yüzde 7.45 ile zeytin ve zeytinyağı oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!