Krizde MBA başvuruları arttı

Güncelleme Tarihi:

Krizde MBA başvuruları arttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2009 10:31

ABD'den Columbia, Johns Hopkins, Duke, NYU, George Washington, UNC, Vanderbilt ve Avrupa'dan da INSEAD gibi önde gelen üniversitelerin dekanları ISS (International Student Services)' in düzenlemiş olduğu ‘MBA Paneli’ için İstanbul’a geldi.

Haberin Devamı

hkoyuncuoglu@hurriyet.com.tr

Eğitim ücretlerinin 20 bin dolardan başladığı MBA programlarında yüzde 70'e varan oranlarda burs imkanı da sağlanıyor. 

1993 yılında ABD'de kurulan ve günümüze kadar 1250 öğrenciye çeşitli üniversitelerde MBA imkanı sağlayan ISS Türk'ün patronu Tamer Türkman, kriz sebebi ile işleri durgunlaşan veya işsiz kalarak bu dönemde kariyerlerine yatırım yapmayı düşünenler sayesinde MBA başvurularında artış olduğunu söyledi. Türkman, son dönemlerde lisans, doktora, dil öğrenimi ve MBA programlarına katılmanın geçmiş yıllara göre çok daha ulaşılabilir bir hale geldiğine de işaret etti.

BAŞVURULARDA ARANAN ŞARTLAR

Türkiye'de YÖK tarafından tanınan tüm 4 yıllık fakülte mezunları bu bölümlere ortalama 5 yıllık iş tecrübesinden sonra başvurabiliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca iş tecrübesi dışında bu bölümlere başvurabilmek için GMAT ve TOEFL gibi uluslararı yeterlilik sınavlarında da yüksek puanlar almış olmak gerekli. ABD' ve Avrupa'nın önde gelen üniversitelerinde MBA programaları için 4'lük not sisteminde en az 3 ile mezun olmak şartı da aranıyor.

Özellikle Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi üniversitelerdeki öğrencilerin 2,7 civarında not ortalamalarıyla başarılı sayıldığını hatırlatan Türkman, bu durumun ABD'deki üniversitelere izah edildiğini söyledi.

Ayrıca üniversite yönetimlerinin dikkat ettiği diğer bir husus ise kendi milliyetinden öğrencileri de dahil olmak üzere, aynı milliyetten olan öğrencilerin oranının yüzde 10'u geçememesi. Bu uygulamanın en temel nedeni farklı kültürleri biraraya getirerek öğrenciler arasındaki alışverişi artırmak ve farklı bakış açıları kazanmalarını sağlamak.

MALİYETLER DEĞİŞKEN

MBA maliyetleri ile ilgili sorulara cevap veren dekanlar,  üniversitelerin bulundukları şehir, programın kapsamı, eğitim süresine göre fiyatların çok farklılık gösterdiğini söyledi.

Tamer Türkman, sadece eğitim ücretinin en düşük 20 bin dolar seviyelerinde olduğunu söyledi. 

North Carolina Üniversitesi (NCU) nun Dekanı Alison Jesse ise  başarılı öğrencilere yüzde 70’e varan oranlarda burs olanakları ve çeşitli sponsorluk olanakları sağladıklarını, kendine güvenen ve başarabileceğine inanan  öğrencilere sonuna kadar mali açıdan destek oldukların söyledi.

Haberin Devamı

SEKTÖRDE AVRUPALI ÜNİVERSİTELER YENİ PROJELERİYLE ATAKTA

Panele katılan dekanlar yaşanan ekonomik krizin sektörü etkilemediği görüşünde birleşti. Yaşanan ekonomik kriz neticesinde işsiz kalma korkusuyla karşılaşan yöneticiler farklı açılımlar arayışına gidiyor.

George Washington School of Business'in dekanlarından biri olan Murat Tarımcılar "Son yıllarda büyüyen pazarda Avrupalı üniversiteler, yeni açtıkları 1 yıllık MBA programlarıyla öğrencilerin ilgisini çekmeye çalışıyor." dedi.

ABD de MBA programlarının ortalama 50 yıllık geçmişleri olduğunu, Türkiye’de ise MBA  programlarının tarihinin 5-6 yıl öncesine dayandığını söyleyen Tarımcılar “ Türkiye’de MBA programlarında ders veren öğretim görevlerinin birçoğu ABD'de eğitimlerini tamamlayıp Türkiye’ye dönüyorlar. Bir nevi sistemi ülkemize taşıyorlar ve geliştiriyorlar” dedi.

Haberin Devamı

WARREN BUFFET ÖRNEĞİ

Konuşmacılar  MBA eğitimini tamamlandıktan sonra öğrencilerin iş olanaklarıyla ilgili de açıklamada bulundular. Tüm üniversitelerin Kariyer Yönetim Merkezlerinin bulunduğunu öğrencinin profili ve hedefleri doğrultusunda öğrenci okul ve şirketler arasında ilgili koordinasyon çalışmalarının yapıldığını söylediler.

Colimbia Business School Dekanı Micheal Robinson, MBA programlarının iş bulma kapısı olmadığını, öğrencilere liderlik vasıfları kazandırmaya çalıştıklarını söyledi. Bu doğrultuda kendilerini geliştirme fırsatını iyi değerlendiren öğrencilerin parlak bir geleceğe sahip olduklarından bahseden Robinson, Warren Buffet‘in de kendi üniversitelerinin MBA programından mezun olduktan sonra iş aramadığını adeta kendi işini kendisinin yaratmayı başardığını hatırlattı.

Haberin Devamı

TÜRK ÖĞRENCİLERİ ÇOK ZEKİ VE ÇALIŞKAN

New York University Stern School of Business Dekanı Heather Daly, ABD’deki  Türk öğrencilerinin çok zeki ve başarılı olduğunu ve bu başarıya bakınca Türk üniversitelerin de yakın gelecekte dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alacağını söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!