Kriz sevgiliden bile ayırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kriz sevgiliden bile ayırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2001 01:45

Nitelikli iş gücünün ilk kez bu derece etkilenmesine neden olan son ekonomik krizin, etkileri psikolojik olarak da görülmeye başlandı. İnkade tarafından yapılan araştırmaya göre, evlenmekten vazgeçen, sevgilisinden ayrılan ve boşananların sayısında önemli artışlar var.

Bu yıla kadar birçok kriz yaşayan ancak nitelikli iş gücünü ilk kez bu derecede etkileyen ekonomik kriz, iş kaybının yanı sıra sosyal yaşantıların da bozulmasına neden oldu. İnsan Kaynakları Yönetim Derneği (İnkade) tarafından yapılan araştırma, krizin yansımalarınının özellikle beyaz yakalılar üzerinde sadece ekonomik boyutta kalmadığını gösterdi.

Mart-temmuz dönemini kapsayan araştırmada, genel müdür, genel müdür yardımcısı, müdür, şef, uzman, mühendis, yönetici asistanı, sekreter ve memur 300 kişi ile karşılıklı görüşülerek ekonomik krizin nitelikli personel üzerindeki etkileri belirlendi. İnkade Başkanı Yücel Atış'ın verdiği bilgilere göre, ortaya çıkan sonuçlar şöyle:

Krizden en çok etkilenen sektörlerin başında finansman, teknoloji, otomotiv, ithalata dayalı iç piyasaya satış ve üretim yapan şirketler, reklam ve halkla ilişkiler şirketleri, medya, dayanıklı tüketim ve mobilya, inşaat, tekstil ve konfeksiyon, spor ve eğlence sektörünün geliyor.

En az etkilenen sektörler hızlı tüketim, özel üniversiteler, sağlık, fast food ve turizm.

Çok az etkilenenler ise kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetim kuruluşları. Atış'a göre, Ankara'da krizin derinliğinin ciddi anlamda hissedilmemesinin nedeni de Ankara'da işsizliğin çok az olması.

İşten çıkarılanların yüzde 80'i krizin, şirketler tarafından işten çıkarılmada bir gerekçe olarak kullanıldığı görüşünde. Yüzde 60'ı işten çıkarılmada çokuluslu şiketler daha adil.

İşten ayrılanların yüzde 80'i krizin Ankara ve siyaset kaynaklı olduğuna inanıyor ve hükümet ile birlikte Cumhurbaşkanını da suçluyor. ‘‘Bir kitapçık yüzünden işimizden olduk’’ esprisi çok yapılıyor.

NE İŞ OLSA YAPARIM

İşten ayrılanların ilk 3 ay içinde yeni iş bulabileceklerine inanma olasılığı mart ayında yüzde 40 iken, temmuz ayında yüzde 5'e düştü.

Başlangıçta aynı pozisyonda iş arayanlar, temmuz ayında daha alt pozisyonları da kabul etmeye hazır hale gelirken, ücret beklentileri ise ‘‘şirket ne verirse’’ kabule kadar ulaştı.

İşten ayrılanların yüde 70'i önümüzdeki 4 ay içinde iş bulabileceğine inanmıyor.

BOŞANMALAR ARTTI

Nitelikli personelin yüzde 70'inin bankalara kredi kartı veya kredi borcu bulunuyor.

Kişiler işten çıkarıldıklarını en son çocuklarına söylüyorlar. Hatta çoçukları işten çıkarıldığını anlamasın diye hergün iş kıyafetlerini giyip dışarıya çıkanlar var.

İşten ayrılanlara en büyük destek aile çevresinden geliyor. Sosyal patlama görülmemesinde bu destek önemli bir yer tutuyor.

İşten ayrılanların psikologlara gitme oranı yüzde 3. Evli olanların yüzde 68'inin eş ve çocuklarına davranışları eskisine göre daha kırıcı.

İşten ayrıldıktan sonra evlenmekten vazgeçen, sevgilisinden ayrılan ve boşananların sayısında artış yaşanıyor.

İşten ayrılanların yüzde 45'i yurtdışında iş ve yaşama olanaklarını araştırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!