Kriz ortasında hızlı tren geyiği

Güncelleme Tarihi:

Kriz ortasında hızlı tren geyiği
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2001 00:00


Şehriban OĞHAN, Nuray BABACAN, Süleyman DEMİRKAN / ANKARA
Haberin Devamı

Türkiye, dün Bakanlar Kurulu'ndan çıkacak ekonomik kararları beklerken, bakanlar ‘hızlı tren’ muhabbeti yaptı. Kemal Derviş'in henüz yemin etmedi diye davet edilmediği toplantıda, ekonomik krizden tek kelime söz edilmedi. Bakanlar, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün hızlı tren sunumunu dinledi.

Tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan Türk halkı, dün toplanan Bakanlar Kurulu'ndan çıkacak ekonomik kararları beklerken, bakanlar jet tren muhabbeti yaptı. Kemal Derviş'in henüz yemin etmediği için davet edilmediği toplantıda, ekonomik krizden tek kelime söz edilmedi. Bakanlar bunun yerine, yaklaşık 2 saat boyunca Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün jet trenin nimetlerini anlatan uzun konuşmasını dinledi.

Bakanlar toplantıya girmeden önce, bayram süresince bürokratların ve liderlerin hazırladığı ekonomik krizden çıkma formüllerini öğrenme, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığına gelen Kemal Derviş ile tanışma fikirlerini dinleme beklentisi içindeydi.

Ancak Derviş, TBMM'de yemin etmeden Bakanlar Kurulu'na girmeyi ‘‘etik açıdan uygun bulmadığını’’ belirterek, toplantıya katılmadı.

Toplantı başladığında Başbakan Bülent Ecevit yeni ekonomik programın ulusal olacağını belirtti ve kısa bilgi verdi. Derviş toplantıya katılmadığı için ayrıntılara girmeyi doğru bulmadığını söyleyen Ecevit Bayram öncesi gündemde bulunan konulara geçileceğini belirterek, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'e ilk sözü verdi.

KAÇ SAATTE GİDER

Öksüz, Hızlı Tren projesi ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi vermeye başladı. Öksüz, projenin ‘‘devletin kesesinden beş kuruş çıkmadan’’ yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleşeceğini söyledi.

Öksüz, Hızlı Tren ile ilgili olarak Alman ortaklığındaki bir yabancı korsorsiyum ile görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı. Ardından trenin özelliklerini anlatmaya başladı. Hızlı Tren'in saatte 400 kilometre hız yapacağını belirten Öksüz, Ankara-İstanbul arasını 130 dakikada, Ankara-İzmir arasını ise 180 dakikada katedecek trenin, Ankara Antalya arasını da 2,5 saatte alacağını söyledi. Öksüz, hızlı trenin verimli çalışabilmesi için günde 50 bin kişiyi taşıması gerektiğinin de altını çizerken 50 bin kişiye de iş olanağı yaratacağını bildirdi.

Bu sırada bazı bakanlar birbirlerine laf atarak, ‘‘Artık Antalya'ya yerleşir, sabah işe Hızlı Trenle geliriz’’ esprisini yaptı. Bir bakan da, ‘‘Tabii Sayın Kemal Derviş'in saatinde kalkıp yola koyulmamız lazım’’ diyerek Derviş'in dün Hazine bürokratları ile sabah saat 06.30'daki toplantısına göndermede bulundu. Bazı bakanlar da günde 50 bin kişinin hızlı trenlerle taşınmaması halinde durumun ne olacağını sordu.

TRENİN YARARLARI

Türk, jet trenin birçok batılı ülkede kullanıldığını anımsattı ve ‘‘Hızlı tren olursa insanların bir yerden diğer bir yere ulaşması daha hızlı ve ekonomik olacak’’ dedi.

Türkiye krizin içinden çıkmak için 10 milyar dolar dış borç ararken, Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, AB aday ülkeleri Çevre Bakanları toplantısı hakkında bilgi sundu. Aytekin, çevre ile ilgili uyumun tamamlanması için 70 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Ayketin'in sözleri bakanlar arasında, ‘‘Rekoru Aytekin kırdı. Bundan sonra hiç birimiz bunu geçemeyiz’’ esprisini yaptı.

TASFİYE YASASI

Ardından Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Turizm Hizmet Birliklerinin kurulması için iki ay önce hasırladığı tasarının Bakanlar Kurulu'nda hala bekliyor olmasından yakındı. Mumcu, tasarının yasalaşması halinde Bakanlığının lağvedileceğini de anımsattı.

Devlet Bakanı Yüksel Yalova ise 21 Mart'ta Hazine ihalesinin olduğunu belirterek, biran önce kamu bankalarının tek çatı altında sermaye bütünleşmesi yapıp özelleştirmesi gerektiğini söyledi. Yalova'nın sözleri Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın ‘‘Yeni ekonomik program hazırlansın, ondan sonra bunları konuşalım’’ sözüyle kesildi.

Toplantı biterken Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, AB'nin Katılım Ortaklığı Belgesi'ni Resmi Gazetesi'nde ilan edeceğini anımsatarak, Ulusal Programın bir sonraki Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanması gerektiğini anımsattı. Bu konuda hazırlanan belgeyi bakanlıklara gönderdiğini, biran önce incelenip sonucun bir sonraki Bakanlar Kurulu'nda ele alınması gerektiğinin altını çizdi.

Ecevit: Kaygı verecek birşey yok

Başbakan Bülent Ecevit, liderler zirvesinden sonra yaptığı açıklamada, yeni ekonomi programının oluşturulmasına yönelikçalışmalarbir kaç gün daha süreceğini açıkladı. Ecevit, vatandaşların birikimleri için endişe etmelerine gerek olmadığını da belirtti.

Dün Bakanlar Kurulu sonrasında Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ile Mesut Yılmaz'ın katıldığı bir liderler zirvesi yapıldı. Zirveden sonra Başbakan Bülent Ecevit yaptığı açıklamada, yeni programı oluşturmanın biraz daha zaman alacağını açıkladı. Başbakan Ecevit açıklamasında ‘‘Çalışmalar bir kaç gün sürecek. Atamalar da bir iki gün alabilir’’ dedi. Başbakan Ecevit, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de katıldığı toplantı sonrasındaki açıklamasında, ‘Çok verimli bir çalışma yaptık. Ulusal programın ana hatları üzerinde duruyoruz. Şunu özellikle belirtmek isterim ki, bankalarla ilgili olarak her hangi bir vatandaşımızın, her hangi bir birikiminin kaybolması için hiçbir sebep yok. Aslında göstergeler oldukça iyi gidiyor. Kaygı verecek bir durum yok'' dedi.

Meleklerin cinsiyetini tartışır gibi olduk!

Toplantı sonrası birçok bakan Bakanlar Kurulu'nun böyle bir gündemle toplanmış olmasına tepki gösterirken, bir bakan da şunları söyledi: ‘‘Fatih Sultan Mehmet, Bizans surlarını topa tutarken, Bizans'ta papazlar meleklerin erkek mi, dişi mi olduğunu, Tevrat ve İncil'e göre atların diş sayısının kaç adet olması gerektiğini tartışıyorlarmış. Bizim bu toplantı da ona benzedi.’’

Gürel: Basın krizi sorar, ne diyeceğiz?

Bakanlar Kurulu toplantısı ekonomik krizi yok sayan gündem maddeleri ile tamamlanırken, Hükümet sözcülüğü nöbet sırası kendisinde olan Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Başbakan Bülent Ecevit'e ‘‘Kriz sonrası ilk Bakanlar Kurulu'nu yapıyoruz. Basın dışarıda soru soracak. Kamuoyuna birşeyler söylemeliyiz’’ dedi. Ecevit krize ilişkin şu sözleri not ettirdi: ‘‘Ekonomik program henüz tamamlanmadı. Ancak ulusal bir nitelik taşıyor. IMF ve Dünya Bankası'nın işbirliği ile son şekli verilecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!