Kriz, Net Holding ile Lapis'in yolunu birleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Kriz, Net Holding ile Lapisin yolunu birleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Net ve Lapis Grubu, giderek büyüyen global krizden yara almamak için işbirliğine gidiyor. İki grup, özellikle halı ve mücevher alanında birlikte hareket etme kararı aldı.

Dünyada yaşanan kriz, etkilerini Türkiye'de de giderek artırırken, turizm sektöründe ilginç bir işbirliği gündeme geldi. TYT Bank'ın 1994'de kapatılmasından sonra krize girip, tekrar toparlanan Lapis Grubu, global krizi aşmak için Net Holding'le işbirliği yapma kararı aldı. Besim Tibuk'un kurucusu olduğu Net Holding ile Apel Çelik'in Lapis Grubu, yıllarca rekabet ettikleri bu sektörde, şimdi birlikte yol alacak. İki grup, özellikle halı ve mücevheratta birlikte hareket edecek. Lapis Grubu ile işbirliği kararını doğrulayan Net Holding Genel Koordinatörü Mete Sayıcı, Lapis ile birleşme değil güçbirliğine gitme kararı aldıklarını söyledi. Sayıcı, birleşme kararını şöyle açıkladı:

KASALAR AYRI

‘‘Lapis ile yıllardır aynı sektörde hizmet veriyoruz. Lapis daha çok mücevharat üzerinde çalışıyor. Net Grubu ise halıcılıkta biraz daha ön plandadır. Lapis Grubu'nun cirosunun yüzde 99'u yurtdışından geliyor. Net Grubu'nun ise kazancının büyük bir bölümü halıdandır. Global krizin patlak vermesi ile birlikte tüm sektörlerde işlerin aksamaya başladığı ve işlerin biraz daha kötüleşeceği ortada. Bu koşullarda, bir miktar tasarrufa gidip, işletmeleri kârlı hale getirmek için iki grup arasında güçbirliğine gidilmesi kararlaştırıldı. Fakat bu bir ortaklık değildir. Her şirket kendi tüzel kişiliğini koruyacak ve herkesin kasası da ayrı olacak. Bu işbirliğini THY ile Swisair arasında yapılan ortak çalışmaya benzetebiliriz. Lapis ile güçbirliği kararının ardından her iki grupta, atıl durumda olan Anadolu'nun bazı bölgelerindeki mağaza ve dükkanlarını kapatacak. Mesela biz bazı bazı mağazalarımızı kapatırken, Lapis de mücevherat dükkanlarını tasfiye edecek. Buralarda çalışan elemanların bir kısmı tasfiye olurken, bazılarını da başka bölgelerdeki mağazalarımıza kaydıracağız. Bu güçbirliği özellikle yurtdışında kendini gösterecek.’’

Yeni Sentez mi?

1992 yılında alınan ilk birleşme kararının ardından Net Holding ortaklarından bir grup ayrılarak, yine aynı sektörde kendi şirketlerini kurmuşlardı. Ayrılanlar arasında Erdem Kocapınar'ın başı çektiği söz konusu grup, 1994'de kurduğu Sentez şirketi, bugün Net ve Lapis'ten sonra turizm sektörünün en büyük üçüncü grubu haline gelmiş durumda. Son birleşme kararından sonra Net Holding'ten yine bazı ortakların ayrılarak yeni bir Sentez doğabileceği konuşuluyor. Kriz ortamı olması nedeniyle böyle bir oluşu mun zaman alacağına dikkat çekiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!