Kriz Bursa’yı ‘ithalat’a döndürdü

Güncelleme Tarihi:

Kriz Bursa’yı ‘ithalat’a döndürdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 00:00

BURSA Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) her yıl açıkladığı “Bursa’daki 250 Büyük Firma Araştırması”na göre, Bursa’nın en büyük şirketi 7.7 milyar lira ciro ile Tofaş oldu.

Haberin Devamı

Tofaş’ı 7.6 milyar lira ciro ile Oyak Renault ve 2.1 milyar lira ciro ile Borçelik izledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, 2011’de beklenenin aksine otomotiv sektörünün en düşük oranda büyüdüğünü en hızlı büyümenin ise tekstil ve makine sektörlerinde olduğunu söyledi. Otomotiv şirketlerinin büyümemesindeki en temel nedenin Avrupa’daki kriz olduğunu belirten Sönmez, “Her yerde yağmur yağarken siz kuru kalamazsınız. Bizim en önemli pazarlarımızdan biri Avrupa Birliği. Orada otomotiv pazarı daralırken çok fazla sihirbazlık beklememize gerek yok” dedi.

İyi fırsata giderler

Celal Sönmez, şunları söyledi: “Türkiye üretim açısından en avantajlı fırsatları sunuyor. Ancak başka ülkelerin daha cazip teklifler sunması durumunda bugün Türkiye’de olan yatırımcılar, başka ülkelere gidebilir. Bugün Asya ve Afrika neredeyse yalvarıyor gelin diye. Eğer bizden daha iyi fırsat sunarlarsa hemen gidecekler diye korkuyorum.”

Haberin Devamı

Tofaş birinciliğe çıktı

Ciroları  ve üretimden satışları itibarıyla sıralamaya bakıldığında ilk iki sıradaki  şirketlerin 2010’a göre yer değiştirdiğinin görüldüğünü söyleyen Sönmez, şu bilgileri verdi: “Birinci sıraya Tofaş çıkarken, önceki yılın birincisi Oyak Renault ikinci sıraya indi. Borçelik Çelik Sanayi Ticaret A.Ş üçüncü sıradaki yerini korudu. İhracatları itibarıyla; birinci sırada Oyak Renault, ikinci sırada Tofaş, üçüncü sırada da Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin olduğunu izliyoruz. Brüt katma değerde; birinci sırada Tofaş ikinci sırada Oyak Renault, üçüncü sırada Bosch yer aldı.”

Net ithalatçı

Bursa’da 2011 yılında 250 büyük firmanın net ciroları ise yüzde 26.8’lik artışla 51.4 milyar lira oldu. Bursa’nın en büyük şirketleri içinde yüzde 65’lik pay otomotiv ana sanayi, yüzde 57’lik pay tekstil konfeksiyon, yüzde 36’lık pay da gıda tarım hayvancılığın oldu. Celal Sönmez, “Bursa ülkenin orta ve ileri teknoloji üretim merkezi. İhracatın dörtte üçünü gelişmiş ülkelere yapıyoruz. Ancak kriz bizim için dezavantaj oldu. 2010 yılında Bursa’nın toplam ihracatında Avrupa Birliği ülkelerinin payı yüzde 78 iken geçen yıl yüzde 68’e indi. 2011 yılını net ithalatçı olarak kapadık. 2012’de dış ticarette artıya  geçmiş olsak da AB’deki büyüme sorununun orta vadede Bursa’yı olumsuz etkilemeye  devam edeceği ortada.”

Haberin Devamı

250 büyük 10.7 milyar dolar ihracat yaptı


Net ciroları yüzde 26.8’lik artışla 51.4 milyar lira.
Brüt katma değerleri yüzde 18.2’lik artışla 6.7 milyar lira.
Öz sermayeleri yüzde 8.6’lık artışla 13.5 milyar lira. 
Net aktifleri toplamı yüzde 19.6’lık artışla 36.4 milyar lira.
Vergi öncesi dönem kârları yüzde 10.7’lik artışla 2.3 milyar lira.
Toplam ihracatları
yüzde 10.3’lük artışla 10.7 milyar dolar.
Ücretle çalışanlar ortalaması yüzde 15.3 artışla 119 bin 516 kişi.
Üretimden satışları da yüzde 26.9’luk artışla 37.9 milyar lira.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!