Kriz Avrupa’da Fortis’i de sıkıştırdı 10 milyar Euro’luk varlık satışı yapacak

Güncelleme Tarihi:

Kriz Avrupa’da Fortis’i de sıkıştırdı 10 milyar Euro’luk varlık satışı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 00:00

ABD’nın en büyük bankası Washington Mutual’a el konulmasıyla birlikte, bankacılık krizi Avrupa’da da somut etkisini gösterdi. Sıkıntıya düşen Fortis için Belçika ve Hollanda hükümetleri anında harekete geçti. Fortis CEO’su Herman Verwilst, "Nakit ihtiyacımız için 10 milyar Euro’luk varlık satışı yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin en büyük mevduat bankası Washington Mutual’a el konulduğu gün Avrupalı Fortis’in de zor durumda olduğu ve nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla 10 milyar Euro’ya varan varlık satışı gerçekleştireceğine ilişkin haberler finans piyasalarında endişeleri artırdı. Belçika-Hollanda ortaklığı Fortis’in CEO’su Herman Verwilst bazı varlıklarını satmaya hazırlanan finans grubunun iflas etmeyeceğini vurgulayarak, "Batmıyoruz. Böyle bir olasılık yok" dedi. Fortis’in piyasalardaki endişeleri giderme çabalarına rağmen uzmanlar, geçtiğimiz yıl Hollanda bankası ABN AMRO’yu bir konsorsiyumla birlikte 72 milyar Euro’luk rekor fiyata satın alan Fortis’in finansal kriz nedeniyle artan borçlanma maliyetlerinden olumsuz etkilendiği ve likidite sorunu yaşadığı görüşünde birleşiyor.

10 milyar Euro açıkladı

Mali açıdan zor günler yaşayan ve son bir yılda hisseleri yaklaşık yüzde 70 gerileyen Belçika-Hollanda ortaklığı Fortis, sermaye yeterliliğini artırmak için yeni varlıklar satacağını açıkladı. Önceki gün yüzde 12 ve dün de yüzde 9 varan oranlarda hisselerinde düşüş yaşayan Fortis tarafından yapılan ilk açıklamada, bankanın 10 milyar Euro’ya varan bir varlık satışına hazırlandığı belirtilirken, şu bilgilere yer verildi:

Öncelikli olarak ikincil varlıklar satılacak.

Bu tür varlıkların satışından 5.5 milyar Euro gelir hedefleniyor.

Toplam varlık satışının 10 milyar Euro’ya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Banka iştiraklerin satışı için potansiyel alıcılarla gizlilik anlaşması imzalandı.

Fortis mevduat sahiplerine her türlü durumda ödeme yapabilecek durumda.

Bankanın borç ödeme gücü sağlam ve yasal sınırın çok üzerinde.

Banka sermaye artışı öngörmüyor.

Açıklama düşüşü önlemedi

Bankadan öğle saatlerinde gelen bu gelen bu açıklama sonrasında da Fortis hisseleri düşmeye devam etti. Fortis CEO’su Herman Verwilst hisselerdeki keskin düşüşün piyasalardaki tedirginlikten kaynaklandığına işaret ederek, "Fortis’in piyasa değeri 14 milyar Euro’ya kadar geriledi. Fortis’in iş hacmi bu rakamın çok üzerindedir. Bu rakam Fortis’in gerçek değerini yansıtmıyor" dedi. Fortis Başkanı Filip Dierck ise endişelerin gereksiz olduğunu belirterek, aralık ayı sonundan önce bankayla ilgili güzel haberler vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

’Batma olasılığımız yok’ dedi, CEO’luk koltuğunu kaybetti

FORTIS
hisselerinin dün yüzde 21’lik kayıpla son 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, finansal grubun CEO’su Herman Verwilst’in koltuğunu kaybetmesine neden oldu. Olağanüstü olarak toplanan Yönetim Kurulu, oybirliğiyle aldığı karar sonucunda Ticari bankacılık Bölümü Başkanı olarak görev yapan Filip Dierckx’i yeni CEO olarak seçti. Böylece, Fortis ile ilgili endişeleri gidermek için gün içinde açıklamalarda bulunan Herman Verwilst, "İflas etme olsalığımız yok" açıklamısından saatler sonra işini kaybetti. Yeni CEO’nun atanmasıyla ilglii olarak Fortis tarafından yapılan açıklamada, Yönetim kurulu’nun yeni CEO Filip Dierckx’e tamamıyla güvendiği belirtilerek, "Filip Dierckx, bankaya karşı kaybolan güveni yeniden kazandıracak yetenektedir" denildi.

Haberin Devamı

Fortis Türkiye: Başarılı ve istikrarlı büyüyoruz

FORTİS Türkiye, bankanın, ticari faaliyetlerini halen "başarılı" bir şekilde sürdürdüğünü ve "istikrarlı" bir şekilde büyüdüğünü bildirdi. Fortis Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre, finans sektörünün düzenleyici kurumlarının denetiminde faaliyetlerini sürdüren bir finans kuruluşu olduğu belirtilen açıklamada, "Fortis Türkiye, ticari faaliyetlerini halen başarılı bir şekilde sürdürmekte, istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Düzenli olarak açıklanmakta olan finansal sonuçlar bunun kanıtıdır" ifadesine yer verildi. Açıklamada, 2008’in ilk yarıyıl sonuçlarında, Fortis Türkiye’nin net konsolide kárının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artarak, 155 milyon YTL olduğu, öz sermayesinin yüzde 7’lik artışla 1.75 milyar YTL düzeyine, şube sayısının da 300’e ulaştığı kaydedilerek, şöyle denildi: "Fortis Türkiye, 2008’in ilk yarısında sunduğu yenilikçi, yüksek kaliteli ürün ve hizmetler ile bu mükemmel sonuçları elde etti. Güçlü sermaye tabanı ve çalışanlarının profesyonel yetkinliği sayesinde Fortis Türkiye önümüzdeki dönemde de büyümesine devam edecektir."

İMKB’de hisseleri yüzde 8.1 düştü

FORTİS Türkiye hisseleri, bankanın ana ortağı Belçika-Hollanda merkezli finans grubu Fortis NV’den yapılan varlık satışına ilişkin açıklamaların ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda gelen satışlarla düştü. İkinci seansın açılışıyla Fortis hisselerinde düşüş hızlanırken kayıp gün sonunda yüzde 8.11’i buldu. Önceki gün toplam 942 milyon 46 bin dolar olan Fortis’in piyasa değeri, dünkü kayıpla 865 milyon 454 bin dolara geriledi.

Haberin Devamı

5 milyar Euro’dan bahsediyoruz

Ancak öğle saatlerinde yapılan açıklamalara rağmen hisselerdeki düşüşün bir türlü önüne geçemeyen Fortis, çareyi bir medya telekonferansı düzenlemekte buldu. Fortis CEO’su Herman Verwilst, bazı varlıklarını satmaya hazırlanan finans grubunun iflas etmeyeceğinin altını çizerek, "Batmıyoruz. Böyle birşey ihtimal dahilinde değil" dedi. Geçtiğimiz temmuz ayında Fortis’in 8.3 milyar Euro’luk sermaye ihtiyacı bulunduğuna ilişkin bir açıklama yaptığını hatırlatan Verwilst, "Likidite ihtiyacımızı karşılamak için şimdiye kadar 3.1 milyar Euro’yu bulduk. Geriye 5.2 milyar Euro kaldı. Sadece 5 milyar Euro’dan bahsediyoruz. Bu rakama ulaşacağımızdan hiç şüphem yok" diye konuştu. Verwilts, bankanın asıl varlıklarını da satmayı düşünebileceğini sözlerine ekledi.

BNP Paribas Fortis’i alır mı

FORTIS’in sıkıntıda olduğu haberleri, Belçika-Hollanda ortaklığının rakipleri karafından satın alınabileceği söylentilerinin de piyasada yayılmasına neden oldu. Holanda bankası ING’nin yanı sıra Fransız bankası BNP Paribas ve sigorta şirketi AXA’nın adları Fortis’in talipleri arasında telaffuz edilmeye başlandı. BNP Paribas ve AXA’nın sözcüleri, iki kuruluşun Fortis’i satın almak için ortak bir teklif yapacakları yönündeki söylentiler hakkında yorum yapmayacaklarını belirtmesi ise dikkat çekti. BNP Paribas, 1999 yılında Fortis’i satın almak istemişti.

Fortis Dışbank’ı 1 milyar Euro’ya almıştı

HOLLANDA-Belçika ortaklığı olan Fortis finans grubu, Nisan 2005’te Doğan Grubu’ndan Dışbank’ı satın alarak, Türkiye’ye adım attı. Fortis, Dışbank’ın yüzde 89.3’ü için o dönemde yaklaşık 1 milyar Euro ödedi. Satın alma işleminin ardından İstanbul menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) küçük yatırımcılara yapılan çağrı ile birlikte, Fortis’in payı yüzde 93.3’e yükseldi. Türkiye’de Fortis ismi ile faaliyete başlaması ise 2005 yılının son çeyreğinde gerçekleşti.

Rakamlarla Fortis Türkiye (milyon dolar)

Haberin Devamı

Mevduat5.618Özkaynaklar1.433

Net faiz geliri300

Net dönem kárı126

Halka açıklıkyüzde 6

* 2008 altı aylık bilonço verileri

İMKB’de hisseleri yüzde 8.1 düştü

FORTİS Türkiye hisseleri, bankanın ana ortağı Belçika-Hollanda merkezli finans grubu Fortis NV’den yapılan varlık satışına ilişkin açıklamaların ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) gelen satışlarla düştü. İkinci seansın açılışıyla birlikte Fortis hisselerinde düşüş hızlanırken kayıp gün sonunda yüzde 8.11’i buldu. Önceki gün toplam 942 milyon 46 bin dolar olan Fortis’in piyasa değeri, dünkü kayıpla birlikte 865 milyon 454 bin dolara geriledi.

Belçika: Sakin olun hiçbir müşteri zarar görmeyecek

BELÇİKA Maliye Bakanı Didier Reynders, Fortis hisselerinin düşüşü hakkındaki sorular karşısında, finansal piyasaların tüm oyuncularından sakin olmalarını ve hisse fiyatlarını önemli ölçüde etkileyebilecek söylentiler yaymamalarını istedi. Reynders, Fortis konusunda piyasa oyuncularına ’sorumlu davranmaları ve sakin olmaları çağrısı’ yaparak, hiçbir Fortis müşterisinin zarar görmeyeceği güvencesini de verdi. Gerekirse Belçika bankalarının bütün müşterilerine garanti verebileceklerini belirten Reynders, "Hiçbir müşterinin, hiçbir tasarruf sahibinin açıkta bırakılmayacağını garanti ediyoruz" dedi.

BDDK: Gelişmeleri izliyoruz herkesi sükunete çağırıyoruz

GLOBAL kriz Belçika-Hollanda merkezli Fortis Bank ile Avrupa’ya sıçrarken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin, içeride ve dışarıda gelişmeleri yakından izlediklerini açıkladı. Bilgin, ABD’nin en büyük mevduat bankası Washington Mutual’ın (WaMu) iflasını açıklamasının hemen ardından, Fortis’in düştüğü mali sıkıntı nedeniyle varlık satışına gideceğini açıklaması ilgili gelişmeleri izlediklerini belirterek, "Bu dönemde herkese sukunet tavsiye ediyorum" dedi. Bilgin, bu dönemde, basının yaklaşımının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Dünya WaMu ve Fortis’le çalkalandı bizim borsa ’takas’la yükseldi

DÜNYA piyasaları, ABD yönetiminin 700 milyar dolarlık kurtarma paketine yönelik söylentilerle çalkalandı. ABD borsası hızla gerilerken, Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2.5’i aştı. Yurtdışını izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Ramazan Bayramı öncesinde pozisyon bozmak istemeyen yatırımcılar ve takas avantajı nedeniyle yüzde 0.54 yükseliş yakaladı.

Önceki gün kurtarma paketine yönelik olumlu sinyallerle sevinip soluksuz yükselen global borsalarda dün yüzler asıldı. Piyasalarda paket onaylansa dahi beklentilere cevap vermeyeceği yönündeki söylentiler ise borsalardaki satışın hızını artırdı. Finans şirketlerine yönelik endişeler ve Avrupa’da Fortis Bank’a yönelik kaygılarla dün Avrupa borsalarında yüzde 2.5’i aşan kayıplar yaşandı. ABD borsalarında ise güne aşağı yönlü seyirle başlandı.

Takas avantajı

Yurtdışındaki kaygılı hava İMKB Ulusal 100 Endeks’inin de güne sert satışla başlamasına neden oldu. Yüzde 2’nin üzerinde değer kaybı ile açılan borsada 35 bin puana gerilemede tepki alımları geldi. Paketin onaylanacağını düşünen yatırımcılar dün yapılan işlemlerin ödemesinin 1 hafta sonra yapılacak olması avantajıyla ikinci seansta alıma geçti. Borsa kapanışa doğru kayıpları telafi edip yüzde 054 oranında yükseliş yakaladı. Kapanış ise 36.556 puandan oldu.

Dolar 1.24 YTL’de

Döviz piyasasında ise sakin ve pariteye bağlı hareket gerçekleşti. Bankalararası piyasada güne 1.2320 YTL’den başlayan dolar, yabancı alımlarına karşın yerli satışları ile karşılaştı. Ayrıca Euro’nun dolar karışsında 1.45 seviyesine doğru değerlenmesinde de etkilenen dolar bankalar arası piyasada pazartesi valörlüde 1.2405 YTL’den işlem gördü. Dolar, serbest piyasada 1.2330 YTL’den kapanış gerçekleştirdi. Bono piyasasında ise gösterge bono bileşik faizi yüzde 19.50 seviyesinden işlem gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!