Kredilerde yüzde 30 artırdı, 170 bin müşteriye ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Kredilerde yüzde 30 artırdı, 170 bin müşteriye ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2011 00:00

ING Bank Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cem Mengi 2011’in ilk 9 aylık döneminde KOBİ kredilerinde yüzde 30 artış sağladık. Büyüme ivmesini krizde bile yukarı yönlü tutmayı başaran bir banka olarak 2011 yılını istediğimiz noktada kapamaya hazır olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Mengi, KOBİ segmentindeki müşteri sayısında 9 ay içerisinde yüzde 10’a yakın artış yakalayarak toplamda 170 bine yaklaştıklarını söyledi.
15 bin yeni müşteriye ulaştı
Mengi, KOBİ bankacılığı ve bu alandaki faaliyetleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Bu dönemde 15 binden fazla yeni müşteriye ulaşarak müşteri tabanımızı özelikle KOBİ segmentinde artırdık. KOBİ’lerin ve iş dünyasının nabzını daha yakından tutabilmek amacıyla Anadolu’da gerçekleştirdiğimiz Biz Bize Sohbetler toplantılarına 2011 yılında da devam ettik. Toplantı içeriğini KOBİ’lerin ihtiyacı olan başlıklarla yeniden şekillendirdik, gündemin önemli maddelerini sohbetimize taşıyarak KOBİ’lere ihtiyaçları olan bilgi akışında köprü rolü üstlenmeye çalıştık. Biz Bize Sohbetler buluşmalarında bu yıl Malatya, Adana, Sapanca, Eskişehir ve Trabzon’u ziyaret ederek Anadolu’nun gelişiminde söz sahibi KOBİ’ler ile samimi sohbetler gerçekleştirdik.”
Perakende ve ticaret önde
Mengi, “Bankamızda KOBİ ve Ticari Bankacılık alanında 2011 yılında en çok krediyi perakande ve toptan ticaret sektörüne tahsis ettik” dedi. Mengi sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı dönemde inşaat ve gıda sektörleri de kredi talebinin yoğun olarak karşılandığı sektörler arasında yer aldı. Bankacılık sektörü geneline baktığımızda ise BDDK Eylül 2011 verisini baz alırsak 2010 yıl sonundan itibaren yüzde 50 ve üzeri artış sergileyen sektörlerin plastik, ağaç ve deri ürünleri olduğunu görüyoruz.”
18.4 milyar dolarlık takip
Mengi, bankacılık sektörünün geneline bakıldığında 2010 yıl sonuna göre yüzde 7.9 gerileyen takipteki alacakların Eylül 2011 itibariyle 18.4 milyar TL seviyesinde gerçekleştiği bilgisini verdi. Mengi, “Toplam kredilerin takibe dönüşüm oranı Aralık 2010 itibariyle yüzde 3.7’ye ve Eylül 2011 itibariyle ise yüzde 2.7 seviyesine geriledi. Bu resim içerisinde KOBİ kredileri Eylül 2011 itibariyle yüzde 3.1 ile en yüksek takibe dönüşüm oranını sergiledi. Önümüzdeki dönemde tahsilat performansının iyileşmeye devam etmesini ve takipteki alacak oluşumunun yavaş seyrini devam ettirmesini bekliyoruz. ING Bank bünyesinde KOBİ segmentte pazardan daha düşük bir takibe dönüşüm oranına sahibiz. Bu konuda firmalarımızı yakından takip etmekte ve takibe dönüşüm oranında düşüş trendinde gerçekleşen seyrimizi istikrarlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Mengi, “Avrupa’da beklenen adımların atılamıyor olması Türkiye piyasasını da olumsuz etkilemekte; doların yukarı yönlü seyrine sebep oluyor” dedi.

Haberin Devamı

2012’de bankaları önemli bir sınav bekliyor

Haberin Devamı

CEM Mengi, “2012’de bankacılık sektörünü yine önemli bir sınav bekliyor” dedi. Mengi sözlerini şöyle sürdürdü: “Artan rekabet koşulları çerçevesinde bankalar hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasalar karşısında istikrarlı duruşunu sürdürmek yönünde gerekli adımları atıyor olacak. Son dönemde yükselen kredi faizlerinin 2011’de düşen marjlara 2012’de nispeten olumlu  katkı yapabileceğini, ancak sektörün ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini söyleyebiliriz. Maliyetlerin görece daha düşük olduğu kanalların öne çıkacağı, özellikle KOBİ segmentine ilişkin bankaların yatırım ve yeni ürün çalışmaları yapmaya devam edeceğini düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!