Kredi kart faizlerindeki artışa tepki

Güncelleme Tarihi:

Kredi kart faizlerindeki artışa tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2011 10:38

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Başkanı Fuat Engin, Merkez Bankasının kredi kartlarının TL işlemlerinde aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını artırması kararının, borcunu ödeyemeyen tüketicilere gecikme faiz oranı olarak faturasının aylık yüzde 2,84, yıllık bileşik faiz olarak da yüzde 39,95 olacağını kaydetti.

Engin, yaptığı yazılı açıklamada, kredi kartından kaynaklı sorunların çözüme ulaştırılmasının haksız karar ve uygulamalar nedeniyle mümkün olamadığını ifade ederek, “Merkez Bankası 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 26. Maddesinin kendisine verilen yetkiyi kullanarak, 01.01.2012 tarihinden itibaren 3 ay süreyle uygulanacak Kredi Kartı akdi/temerrüt faiz oranlarını artırdığı aylık yüzde 2,34 akdi, yüzde 2,84 gecikme faiz oranları ile tüketici yurttaşın mağduriyetini artıran, sorunların devamını sağlayan, bankaların haksız kazanç sağlamasına yönelik uygulamalarına devam etmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası yetkililerinin, Para Politikası Kurulu kararıyla bir önceki döneme göre yüzde 10,5 oranında artırdıkları akdi faiz oranıyla, asgari ödemesini yaparak yaşamını sürdürmeye çalışan 10 milyonun üzerindeki kredi kartı sahibinin temerrüte düşme ve icra takibine uğrama sürecini hızlandırdıklarını savunan Engin, “Bu haksız kararın bankalar tarafından uygulanmasıyla, borcunu öde(ye)meyen tüketici yurttaşa gecikme faiz oranı olarak faturası aylık yüzde 2,84, yıllık yüzde 34,08, yıllık bileşik faiz olarak da yüzde 39,95 olacaktır” ifadelerini kullandı.

Engin, sorunun çözümünün, faiz oranlarının aşağı çekilmesinden geçtiğini belirtti.

Merkez Bankasının değişiklik tebliği...

Merkez Bankasının Resmi Gazetede yayımlanan “Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliği”ne göre, aylık azami akdi faiz oranı Türk Lirası için yüzde 2,34, ABD Doları için yüzde 1,70 ve avro için de 1,64 olarak belirlendi.

Aylık azami gecikme faizi oranı da Türk Lirası yüzde 2,84, ABD Doları için yüzde 2,20'ye ve avro için yüzde 2,14 oldu. Tebliğ, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!