Kredi 6 milyar dolara çıkabilir

Güncelleme Tarihi:

Kredi 6 milyar dolara çıkabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 1999 00:00

Türkiye'nin IMF'den 500 milyon dolarlık deprem yardımı dahil alacağı 4 milyar dolarlık kredi miktarının, 22 Aralık'ta yapılacak İcra Direktörleri Kurulu toplantısında, Türkiye'nin kotasının 4.5 katı olan 6 milyar dolara çıkartılabileceği belirtiliyor.

22 Aralık'taki toplantıya kadar, ABD başta olmak üzere, Japonya, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeler ile kurulacak diyaloglarla, bu ülkelerin IMF'deki İcra Direktörleri harekete geçirilecek.

ABD'nin bu konuda, Hazine Bakan yardımcısı düzeyinde, IMF'deki İcra Direktörünü harekete geçireceği de belirtiliyor.

Yetkililer, Türkiye'ye kotasının yüzde 100'ü oranında bir kredi sağlayan Cotarelli başkanlığındaki teknik heyetin, kredi konusunda, IMF kurallarına göre hareket edeceğinden, çok fazla inisiyatifi bulunmadığını, 22 Aralık'taki İcra Direktörleri toplantısına kadar Türkiye'ye verilecek kredi miktarının kesinlik taşımadığını vurguluyorlar.

IMF kredisinin sınırı yok

Yetkililer, IMF'den deprem yardımı hariç alınacak 3.5 milyar dolarlık Özel Çekme Hakkı (SDR) çerçevesinde, Türkiye'de karşılık olarak Merkez Bankası'nın 1 nolu hesabına Türk Lirası para yatırılacağını, daha sonra IMF'de SDR'nin dövize çevrilerek Merkez Bankası'na gönderileceğini belirtiyorlar.

Merkez Bankası'ndaki IMF dövizi ise Hazine'den Merkez Bankası'na verilecek Hazine bonosu karşılığında tekrar Hazine'ye aktarılarak, ödemeler dengesi dışında, ekonomi politikasıyla ilgili alanlarda kullanılabilecek.

Bu arada Türkiye ile Dünya Bankası arasındaki yeni dönem Ülke Yardım Stratejisi (CAS) çalışmalarının, haftaya başlayacağı öğrenildi.

CAS çerçevesindeki görüşmelerde, Türkiye'de, gelecek üç yıl içinde yapılacak projeler karşılığında, Dünya Bankası'ndan sağlanacak mali destek belirlenecek.

CAS çerçevesinde, bundan önceki dönemde, Dünya Bankası'ndan 1.5 milyar kredi alan Türkiye, yeni üç yıllık dönem için ise 3 milyar dolarlık proje kredisi almayı planlıyor.

Bütün bunlar çerçevesinde, IMF ve Dünya Bankası'nın, "paket" olarak üç yıllık süre için Türkiye'ye sağlayacağı toplam mali imkan 10 milyar doları bulabilecek.

IMF en çok parayı Arjantin'e vermiş

Öte yandan IMF Türkiye masası şefi Carlo Cotarelli'nin, Türkiye'ye verilen krediyle ilgili olarak, "Ödemeler Dengesi krizi içinde olmayan ülkeler için verilen en yüksek miktar" olarak açıklamasının istisnasını Arjantin oluşturuyor.

IMF'nin, Ödemeler Dengesi krizi olmayan Arjantin'e, mali sektörünün yeniden yapılandırılması için 12 milyar dolarlık kredi açtığı belirtiliyor.

Arjantin'in bu krediyi almasında, teknik kapasitesinden çok, siyasi ilişkilerin ve lobi faaliyetlerinin etkili olduğu ifade ediliyor.
Haberin Devamı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!