Koza şirketlerine operasyon darbesi

Güncelleme Tarihi:

Koza şirketlerine operasyon darbesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2015 12:41

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bu sabah başlatılan operasyon kapsamında Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen, medya, enerji, madencilik gibi alanlarda faaliyet gösteren Koza İpek Holding'e ait şirketlerde arama yapıyor.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın internet sitesinde yer alan haberde, holdingin 23 şirketinde "Fethullahçı Terör Örgütüne" finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle arama başlatıldığı belirtildi. Öte yandan Anadolu Ajansı'nda ayrıca başsavcılık kaynaklarına dayandırılarak yer alan bir haberde Koza İpek Holding'in 23 şirketinde başlatılan aramaların, grubun medya organlarını kapsamadığı belirtildi.

AKP hükümeti, 17 ve 25 Aralık 2013'te yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine bazı eski bakan ve çocuklarına karşı yürütülen operasyonlardan emniyet ve yargı kurumlarında Gülen Cemaatine yakın isimleri sorumlu tutarak, bu operasyonları hükümete karşı "devlet içine yerleşmiş paralel yapının darbesi" olarak nitelendirmiş ve Gülen cemaati mensuplarına karşı mücadele başlatmıştı. Fethullah Gülen ise bu iddiaları reddediyor.

Haberin Devamı

Emniyet birimleri daha önce yine Gülen Cemaati'ne yakın Samanyolu Medya Grubu'na yönelik operasyonlar gerçekleştirmişti.

Koza şirketlerine operasyon darbesi

Koza İpek Holding medya grubu çalışanlarından biri, grubun Ankara'da yer alan şirketlerinde arama yapıldığını belirterek, "Şirketlerde, medya grubunda ve hatta üniversitede operasyonlar yapılıyor... Bu operasyonun AKP'ye muhalif olan başka medya gruplarına da sıçrayacağını düşünüyoruz" dedi.

Reuters'ın ulaştığı İçişleri Bakanlığı yetkilileri, şu aşamada konu hakkında yorum yapmayacaklarını söylediler.

BAŞYURT: BİZİM İÇİN ŞOK OLMADI

Koza İpek Medya Grubu şirketlerinden Bugün Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu operasyon bizim için büyük bir şok olmadı. Çünkü Fuat Avni muhalif medyaya yönelik baskı olacağını yazmıştı" dedi.

Kim ya da kimler tarafından kullanıldığı tespit edilemeyen "Fuat Avni" isimli Twitter hesabından 28 Ağustos'ta İpek Grubu dahil hükümete muhalif yayın yapan bazı medya gruplarına yönelik operasyon başlatılacağı yazılmıştı.

Haberin Devamı

Koza-İpek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek Bugün gazetesine yaptığı açıklamada gruba ve evine polis baskını yapıldığını belirterek, grubun zan altında bırakılmasını eleştirdi.

GRUP ŞİRKETLERİ TABAN OLDU
Grup bünyesindeki Koza Altın, Koza Madencilik, İpek Doğal Enerji IPEKE.IS şirketleri borsada işlem görüyor.

Koza İpek Holding'e yönelik operasyon başlatıldığı haberinin ardından halka açık grup şirketi hisseleri sert düşüşle taban seviyelerinden açıldı.

Grup bünyesinde yer alan Koza Altın, ilk seans sonunda yüzde 10.86 düşüşle taban seviyesi olan 21.75 liradan, Koza Madencilik, hisseleri de yüzde 10.26 düşüşle yine taban seviyesi olan 2.10 liradan kapanırken, İpek Doğal Enerji de yüzde 10.96 düşüşle taban olan 1.95 liradan ilk seansı tamamlandı.

Haberin Devamı

UBS Gelişmekte Olan Ülkeler Stratejisti Manik Narain, benzer operasyonların Aralık 2013'teki yolsuzluk soruşturmasıyla birlikte AKP ile Gülen hareketinin arasının açılmasından bu yana görüldüğünü belirterek, "Bu tür bir şeyin seçimlere kadar kuvvetlenmesi gibi bir risk var ve bu da Türkiye'deki yatırım ikliminin içinde bulunduğu zayıf duruma dikkat çekiyor. Muhtemelen, ekonomi bozulmaya devam ettikçe seçim öncesinde AKP içinde gerilim giderek artıyor" dedi.

Grup bünyesinde yer alan Koza Altın, yüzde 10.86 düşüşle taban seviyesi olan 21.75 liradan işlem görürken, Koza Madencilik hisseleri de yüzde 10.26 düşüşle yine taban seviyesi olan 2.10 liradan işlem görüyor.


Koza şirketlerine operasyon darbesi



Koza şirketlerine operasyon darbesi
DÜNYA OPERASYONU BÖYLE GÖRDÜ


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!