Köse: Rekabet Kurulu siyasetten arınmalı

Güncelleme Tarihi:

Köse: Rekabet Kurulu siyasetten arınmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rekabet Kurulu üyelerinin atama usulleri ile ilgili yasa değişikliği önerisi nedeniyle eleştirilere hedef olan DSP'li Tahir Köse, ‘‘Yapmak istediğimiz, eleştirilerin tam tersine, Rekabet Kurulu'nu siyasetten arındırma amacına yöneliktir’’ dedi.

Rekabet Kurulu başkan ve üyelerinin atanma usullerinde yapmak istediği yasa değişikliği nedeniyle eleştirilen DSP'li Tahir Köse, ‘‘Yapmak istediğimiz, eleştirilerin tam tersine, Rekabet Kurulu'nu siyasetten arındırma amacına yöneliktir’’ dedi. Köse, çalışmasını ‘siyasi gölge’ olarak niteleyenlerin, Rekabet Kurulu'nun bugünkü yapısına bakmalarını isteyerek, şöyle dedi: ‘‘Kurul, milletvekili adayı, bakanların akrabalarından oluşuyor. Kurul'un yıllarca oluşturulmamasının tek nedeni, siyasi çekişmeler. Bu konular neden dikkate alınmıyor? Hiç kimse bu değişiklik teklifiyle, DSP'ye yakın kişilerin bu kurula getirilmek istendiği iddiasında bulunamaz. Teklif iyi okunursa, böyle bir niyet olmadığı çok iyi anlaşılır.’’

EREZ'E YALANLAMA

Tasarıyı hazırlarken Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'e de danıştığını ve Erez'in basında yer aldığı gibi kendisine karşı olmak bir yana, ‘‘Arkandayım’’ dediğini söyleyen Köse, ‘‘Ben, bakanlık makamına saygılıyım. Böyle bir hazırlık yaparken Sayın Erez'in de fikrini aldım ve kendisi bana siyasi nedenlerle Rekabet Kurulu'na 10 ay atama yapılamadığını söyledi’’ dedi.

Hürriyet, Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'da yapılacak değişiklik teklifi metnini ele geçirdi. Mevcut yasa, Kurul başkanının, ‘‘Bakanlar Kurulu, Kurul'un göstereceği üç adaydan birini başkan olarak görevlendirir’’ hükmünü içerirken, Köse'nin tasarısı, Başkan'ı, Kurul'un kendi içinden seçmesini öngörüyor. Tasarı ile yasanın 23. maddesine, şu fıkralar ekleniyor:

Rekabet Kurulu'na bu kanunun 22. maddesi uyarınca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, DPT, Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı ile Yargıtay ve Danıştay tarafından kurum içinden gösterilecek adayların, igili kuruluşlara yarışma sınavıyla girmiş ve rekabet politikalarıyla ilgili konularda doğrudan görev yapmış ve veya yapmakta olanlardan seçilmesi zorunludur. Kurum dışından aday gösterilmesi halinde ise adayların, akademik kariyerini, rekabet politikaları alanında yapmış üniversite öğretim üyeleri arasından belirlenmesi esastır.

Üniversitelerarası Kurul tarafından gösterilecek adayların da akademik kariyerini, rekabet politikaları alanında yapmış üniversite öğretim adayları arasından seçilmesi gerekir.

Köse'nin teklifi yasalaşırsa, getirilen koşulları taşımayan üyelerin görevleri kendilğinden son erecek. Teklife göre ayrıca, Rekabet Kurulu'nun dşardan uzman alımına yönelik olan ve eskidiği için değiştirilmek istenen madde de değiştiriliyor. Uzman alımı için mevcut yasada yer alan ve bir yıl geçtiği için Kurul'un uzman alımını imkansız hale getiren süre, dört yıla çıkarılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!