Korkmaz Yiğit’e ‘hileli iflas’ davası açıldı

Güncelleme Tarihi:

Korkmaz Yiğit’e ‘hileli iflas’ davası açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2012 15:10

Geçtiğimiz hafta tutuklanarak cezaevine konulan batık Bank Ekspres’in sahibi Korkmaz Yiğit hakkında ‘hileli iflas’ davası açıldı. Davalılar arasında Korkmaz Yiğit’in yanı sıra Sema Cıngıllıoğlu ve Cıngıllıoğlu’nun ortak olduğu iki şirket de bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Halkbank davaya müdahillik talebinde bulundu. En büyük alacaklılar konumundaki TMSF ve Maliye Bakanlığı’nın da davaya müdahil olmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Hileli iflas’ davasını, Korkmaz Yiğit’ten alacağı bulunan Doğan Kasadolu’nun geçtiğimiz Eylül ayı ortasında açtığı belirlendi. Dava İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülüyor. Dava dosyası, 125 sayfalık başvuru dilekçesinin yanı sıra binlerce sayfadan oluşan delil listesi içeriyor.

ŞAHSİ SORUMLULUĞU KALKTI

Dava dosyasına sunulan belgelere göre, TMSF başta olmak üzere bir çok kamu kurumu ve bankaya 2. 5 milyar dolara yakın borcu bulunan Korkmaz Yiğit

/images/100/0x0/563db0d7f018fb32c8ef6c84
hakkında Demir Finansal Kiralama A.Ş. senet alacağı olduğu gerekçesi ile iflas davası açtı. Şubat 2007’de açılan iflas davasını mahkeme 23 Ekim 2008 günü karara bağladı.

Haberin Devamı

Korkmaz Yiğit’in şahsi iflasını içeren karar 19 Ekim 2009 yılında Yargıtay tarafından onandı. Bu karar ile birlikte, Korkmaz Yiğit’in borçlarına ilişkin şahsi sorumluluğu da kalkmış oldu.

Ancak, Doğan Kasadolu söz konusu iflas davasının ‘hileli’ olduğu, Yiğit hakkında verilen iflas kararı nedeni ile kendisi ile birlikte, TMSF başta olmak üzere çok sayıda kamu kurumu ve bankanın alacaklarını tahsil edemediği gerekçesi ile mahkemeye başvuruda bulundu. Davacı tarafın iddiasına göre, Korkmaz Yiğit’in iflasına sebep olan 655 bin dolarlık üç adet senet, muvazaalı (danışıklı) bir biçimde,  Sema Cıngıllıoğlu’na verildi.

Bu iddiayı, Maliye Başmüfettişi Hasan Atılgan tarafından hazırlanan 27 Ağustos 2009 tarihli rapor da destekliyor. Başmüfettiş Atılgan, raporunda söz konusu senetlerin ticari bir ilişki nedeni ile verilmediğini, bu yönde bir kayda rastlanmadığına işaret etti.

SENETLER ÜÇ YIL BEKLEDİ

Korkmaz Yiğit’in şahsi iflasına karar verilmesine neden olan senetler 1 Ekim 2003 tarihinde Sema Cıngıllıoğlu’na verilmiş görünüyor. Yiğit’in imzasını taşıyan üç adet senedin toplam değeri 655 bin dolar. Senetlerin ödeme tarihi ise 28 Aralık 2003. Söz konusu senetlerin tahsili için üç yıllık süreçte hiç bir işlem yapılmadığı anlaşıldı. Senetler, ödeme tarihi geçtiği halde ne protesto edildi ne de tahsilât için bir bankaya verildi.

Haberin Devamı

BİR GÜN KALA İŞLEME KONULDU

Anılan senetler 9 Ekim 2006’da Sema Cıngıllıoğlu’nun, şirkete olan borçlarına karşılık, Demir Finansal Grup Holding A.Ş.’ye ciro edildi.  Aynı senetler aynı gün Demir Finansal Grup Holding A.Ş. tarafından, yine borçlarına karşılık, Demir Finansal Kiralama A.Ş.’ye ciro edildi.

Üç yıl boyuncu hiçbir işlem yapılmayan senetler, zamanaşımına bir gün kala 28 Aralık 2006 günü işleme konuldu. Senetler nedeni ile Korkmaz Yiğit hakkında iflas istemi ile icra takibi başlatıldı. Borcun ödenmemesi nedeni ile de iflas davası açıldı. Dava dosyasına sunulan dilekçede “Davalı Korkmaz Yiğit’in mal varlığının bu borcu ödemeye yeterli olmasına rağmen tahsilât yapabilmek için mallarına haciz uygulanmamış olması muvazaa (danışıklı) ve hilenin açık kanıtını oluşturmaktadır.” denildi.

Haberin Devamı

KASTELLİ’YE 12..6 MİLYON DOLARLIK ÖDEME

Korkmaz Yiğit’in anılan dönemde 655 bin dolarlık senet borcunu ödeyebilecek güçte olduğu iddiası da dava dosyasına sunulan delil listesi ile güçlendirilmeye çalışıldı. Buna göre Yiğit, TMSF ile yaptığı protokol gereği Fon’a 23 Mart 2006’ya kadar 48 milyon 837 bin dolar ödeme yaptı. Yine, Yiğit, Banker Kastelli namlı Abidin Cevher Özden’e, yaptığı protokol nedeni ile, 12 milyon 698 bin 497 dolarlık ödeme yaptı. ‘Fesihname ibraname’ adını taşıyan belgenin, Yiğit ve Özden tarafından 26 Nisan 2004 günü imzalandığı görülüyor. Bu ibraname ile Yiğit Özden’e olan borcunu ödüyor verdiği senet ve bonolarını teslim alıyor.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!