Körfez sermayesinden 6 milyar dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

Körfez sermayesinden 6 milyar dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 13:35

Körfez Bölgesi kuruluşları Ithmaar Bank B.S.C., Abu Dhabi Investment House, Gulf Finance House’ın işbirliğiyle oluşan Vision, temelinde tarım ve hayvancılık olan, 6 Milyar Dolar tutarında bir fon için Türkiye ile yatırım niyet anlaşması yaptı.

Niyet anlaşmasının yapıldığı imza töreni bugün, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Yatırım Ajansı) tarafından düzenlenen toplantıda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Ithmaar Bank B.S.C. Yönetim Kurulu Başkanı Khalid Abdulla Janahi, Gulf Finance House Yönetim Kurulu Başkanı Esam Janahi ve Abu Dhabi Investment House Genel Müdürü Rashad Janahi’nin katılımı ile gerçekleşti.

Vision tarafından Türkiye’ye yatırım için aktarılması planlanan 6 Milyar Dolar tutarındaki fon kapsamında, ilk yatırımın 2009 yılı içerisinde hayata geçirilebileceği ve bunun temelde modern tarım ve hayvancılık alanında GAP Bölgesi’ne yöneleceği bildirildi.

“ANLAŞMA, TÜRKİYE’YE OLAN GÜVENİN GÖSTERGESİ”

Toplantıda konuşma yapan Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, yaşanan gelişmenin, Türkiye’ye olan güvenin teyidi niteliğinde olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Dünya ekonomisinin böylesi sıkıntılı bir döneminde, ekonomimize, tarım ve hayvancılık sektörümüze yönelik olarak atılan bu ilk adım, Türkiye’nin Yatırım Ajansı olarak, bizler için son derece gurur verici bir gelişme.”

Genel olarak Ajans’ın hedefinin Türkiye’ye istihdam, katma değer ve bilgi birikimi bazında katkı sağlayacak yatırımları kazandırmak olduğunu vurgulayan Korkmaz, “Körfez ülkelerine yönelik olarak da uygun olan projeleri bulup ya da bu projeleri bizzat oluşturup, bunlara sermaye desteği sağlayacak yatırımcıları ülkemize çekmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Vision’ın 9 milyar dolara kadar gidebilen bir sermaye imkanı olduğunu belirten Korkmaz, en hızlı şekilde çalışıp, fonun çoğunu Türkiye’ye çekmek istediklerini kaydetti.

“KRİZE RAĞMEN TÜRKİYE’DE TARIM ANLAŞMASI YAPIYORUZ”

Toplantıda Vision adına söz alan Abu Dhabi Investment House Genel Müdürü Rashad Janahi, Türkiye’nin, dünyanın en verimli ekilebilir topraklarına sahip olduğunu ifade ederken, “Bizim sahip olduğumuz yapıcı özellikle, Türkiye’nin tarımla ilgili bilgi birikimi bir araya geldiğinde, tarıma yönelik vizyoner teşebbüslere ilişkin bir çok önemli başarıya imza atabiliriz” şeklinde konuştu.

“Küresel mali krize rağmen Türkiye’de tarımla ilgili bir anlaşma yapıyoruz” diyen Rashad Janahi, krizin yüzüne yumruk atar gibi tersine hareket ettiklerinin ve reel sektöre yatırım yaptıklarının altını çizdi.

“TÜRKİYE İLE ENERJİ SEKTÖRÜ İÇİN DE İLGİLENİYORUZ”

2009’un ilk iki üç ayında Türkiye’de bazı anlaşmalar yapmak istediklerine dikkat çeken Gulf Finance House Yönetim Kurulu Başkanı Esam Janahi ise, Türkiye’de iyi anlaşmalar olduğu takdirde para yatırmaya hazır olduklarını ifade etti. Janahi, Türkiye’de sadece tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgilenmediklerine işaret ederek, “Türkiye’ye enerji alanında da önemli bir partner olarak bakıyoruz ve enerji sektörüyle de ilgileniyoruz. Karşımıza çıkabilecek diğer anlaşmalara da açığız, önümüze geldikçe bakacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!