Körfez krizi sadece bizim piyasaları vurdu

Güncelleme Tarihi:

Körfez krizi sadece bizim piyasaları vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda derinleşen siyaset krizinin ardından dün de Körfez harekatı ile sarsıldı. Dünya borsaları Körfez krizi karşısında kayıtsız kalırken bizim borsa yüzde 1.6 oranında geriledi. Gecelik faizler yüzde 105 çıkarken, bono oranları da tekrar yüzde 148'e yükseldi.

Bizim piyasalar dün de Körfez krizi ile sarsıldı. ABD ve İngiltere'nin önceki gece Bağdat'a düzenlediği saldırıların ardından dünya borsaları içinde en olumsuz tepki İMKB'den geldi.

Asya borsalarındaki dalgalı seyrin yanısıra, Avrupa borsaları günü yükselerek kapatırken sadece bizim borsa yüzde 1.6 düştü. Körfez krizi nedeniyle gecelik faizler ve bono oranları da yükseldi.

Sol partilerin hükümet kurma konusunda anlaşamamaları nedeniyle önceki gün büyük çöküş yaşanan İMKB, dün sabah açıldığında Körfez'de ABD ve İngiltere'nin ortak füze operasyonun ilk bölümü noktalanmıştı. Körfez'de birden patlayan gerginlik nedeniyle İMKB, sabah seansında satışlarla açıldı. İlk seansın sonlarına doğru borsada biraz toparlanma dikkati çekti. İlk seansı binde 9 oranında düşüşle kapatan borsa, ikinci senasta satışlar biraz daha hızlandı. İkinci seansın ortalarına doğru hisseler ortalama yüzde 3.6 oranında değer kaybetti. İMKB endeksi 2 bin 190 puana kadar gerledi. Kapanışa doğru gelen tepki alımlarının da eatkisiyle biraz toparlanan endeks günü 37 puan kayıpla 2 bin 240 puandan tamamladı. Hisseler ortalama 1.6 oranında geriledi.

Borsada dün yaşanan düşüşü karşın işlem hacminin çok düşük düzeyde olduğu dikakti çekti. İşlem hacmi, ilk seansta 17 trilyon lira olmak üzere toplam 36 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

FAİZLER FIRLADI

Siyasi krizin yanısıra Körfez'de tırmanan gerginlik faiz ve döviz cephesini de karıştırdı. Gecelik faizler de ikincil piyasada birara yüzde 100 seviyesinin de üzerine çıktı. İkincil piyasada en son işlemler yüzde 95 oranından gerçekleşti.

Haftanın ilk yarısında yüzde 135 seviyelerine kadar gerileyen bono oranları da dün tekrar yüzde 150 sınırına yaklaştı. Bono oranları çeşitli vadelerde dün 4-5 puan birden artarak yüzde 144-148'e yükseldi.

Dövizde artan talep nedeniyle Merkez Bankası piyasaya müdahale etmek zorunda kaldı. Merkez Bankası, 308 bin liradan dolar satmaya başladı. Müdahale sonsarı döviz interbankında dolar, 307 bin 800 liraya kadar geriledi. Döviz interbankının kapanışından sonra bankalararası bugün valörlü işlemlerde dolar 309 bin liraya kadar yükseldi.

Füzeler dış borsalara dokunmadı

ABD ve İngiltere'nin Irak'a gerçekleştirdiği hava harekatı, piyasalarda çok fazla hissedilmedi. Asya borsalarında, endeksler dalgalı bir seyir izlerken, Avrupa piyasaları gelişmelere kayıtsız kaldı. Asya'da endekslerin istikrarsız bir seyir izlemesinde, ABD Başkanı Bill Clinton'un azli konusundaki belirsizlik de etkili oldu. Hong Kong Borsası yüzde 1.4'lük kayıpla günü 10,083.31 puandan kapatırken, Filipinler Borsası yüzde 0.5'lik primle 1,878.30 puana çıktı. Singapur'da ise borsa yüzde 0.52'lik artışla 1,366.19 puana yükselirken, Tayland Borsası yüzde 1.7 gerileyerek 338.65 puana indi. Hava harekatı karşısında Avrupa borsaları ise kayıtsız davrandı. Endeksler, ufak çapta artışlarla birinci seansı tamamladı. Londra Borsası'nda, FTSE-100 Endeksi yüzde 0.48'lik artışla 5657.3 puana yükselirken, Frankfurt Borsası yüzde 0.89 yükselişle 4728.27 puana çıktı. Paris Borsası'nda ise CAC-40 Endeksi yüzde 0.77'lik primle 3733.49 puana yükseldi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!