Köprü projeleri Danıştay'ı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Köprü projeleri Danıştayı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vinsan firmasının ilginç protestosu ile bir süreden beri gündemde bulunan İzmit Körfez Geçişi projesindeki gecikme, İstanbul 3. Boğaziçi ile Çanakkale Köprüsü yapımı için açılacak ihalelerin ilan tarihlerini de geciktirdi. 3996 sayılı yasa çerçevesinde ‘‘Yap-İşlet-Devret’’ sistemi ile yapımı öngörülen ve İzmit Körfez geçişi ile ilgili ihale için Danıştay kararı beklenirken, yetkililer, bu konuda Körfez geçişi ile ilgili olur alındıktan sonra diğer iki köprü yapımı için ihale çalışmalarına başlanılacağını belirttiler.

İzmit Körfez geçişi gibi tek bir ihale ile yapımı öngörülen İstanbul 3. Boğaziçi ve Çanakkale köprülerinin de ‘‘Yap-İşlet-Devret’’ sistemi ile gerçekleştirileceğini, bu amaçla bu konuda Körfez geçişi ile izlenecek hukuki prosedürün diğer iki proje için de uygulanacağını kaydettiler.

Alınan bilgiye göre, 13 kilometrelik köprü yapımı ile birlikte yaklaşık 24 kilometre uzunulğundaki çevre ve otoyol yapımı projesini de içine alan İzmit Körfez Geçişi ihalesinde çoğunluğunu ENKA firmasının da yer aldığı konsorsiyum görevlendirilmiş, ancak bu görevlendirmeye ''devleti zarara uğrattığı'' gerekçesi ile aynı ihaleye katılan Fransız BOUYGUES ile Türk firması Veziroğlu inşaat firmalarının oluşturduğu VİNSAN grubu tepki göstermişti. Danıştay'a sunulan Körfez geçişi uygulama anlaşması ile ilgili karar doğrultusunda Karayolları Genel Müdürlüğü İstanbul 3. Boğaz Köprüsü ile Çanakkale Köprüsü yapımını tek bir ihale ile gerçekleştirecek.

KÖPRÜLER

Yapımı, İzmit Körfez Geçişi yapımında olduğu gibi Yap-İşlet-Devret sistemi ile gerçeleştirilmesi planlanan her iki köprü, belirli bir süre işletildikten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Çevre yolları ve bağlantı otoyolları ile birlikte yaklaşık 700 milyon dolara mal olması planlanan 3. Boğaziçi Köprüsü'nün, 14 yıl işletilerek Karayolları Genel Müdürlüğüne devri düşünülüyor. Çanakkale Boğazı'nda inşaa edilmesi planlanan köprünün yapımının ise bugünkü fiyatlarla yaklaşık 350 milyon dolara malolması planlanıyor. Bu köprünün de 14 yıllık bir işletme süresi sonrasında Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi hedefleniyor. Yetkililer muhtemelen bu yıl sonlarına doğru çıkılacak olan uluslararası ihale ilanı ile firmalara çağrı yapılarak her iki köprü için teklif isteneceğini bildirdiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!