Konut kredisi aylık taksidi arttı

Güncelleme Tarihi:

Konut kredisi aylık taksidi arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2013 10:36

FED’in açıklamaları Türkiye’de konut kredisi oranlarını vurdu. 100 bin TL'lik kredide 120 aylık vadede aylık taksit 60 TL arttı.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası Fed’in açıklamaları son dönemde yüzde 0,60 seviyelerine yaklaşan konut kredisi faizlerini vurdu. 100 bin TL’lik kredinin aylık taksiti 120 aylık vadede aylık 60 TL arttı.

Fed’in 2008 krizinden itibaren ekonomiyi canlandırmak için sürdürdüğü parasal genişleme politikasını 2014’de durduracağını kamuoyuna duyurması, ABD’deki faiz oranlarının geleceği hakkında belirsizlik yarattı. Bu haberle birlikte ABD mortgage faiz oranlarında, 26 yıldır görülen en büyük haftalık yükseliş gerçekleşti. Faiz oranları yüzde 30'un üzerinde artış göstererek  yüzde 3,40’dan yüzde 4,46’ya fırladı. Bu belirsizliğin sonucunda yatırımcılar paralarını Türkiye ve benzeri gelişen piyasalardan ABD’ye geri çekmek isteyince, gelişen pazarların faiz oranları da yükseldi.

Haberin Devamı

100 BİN TL KREDİNİN AYLIK TAKSİDİ 60 TL YÜKSELDİ
Bu gelişmelerin sonucunda, Türkiye’de aylık taksitleri neredeyse kira seviyelerine kadar düşüren konut kredisi faiz oranları yeniden yükselişe geçti. Konutkredisi.com.tr verilerine göre, 17 Haziran itibariyle 10 yıl vadede yüzde 0,62 olan en düşük konut kredisi faiz oranı 8 Temmuz itibariyle yüzde 0,71’e  yükseldi. 1.180 TL olan 100 bin TL’lik konut kredisinin 120 ay vadede aylık taksiti 60 TL yükselerek 1.240 TL’ye çıktı.
 
FAİZLER DAHA DA YÜKSELEBİLİR

FED'in açıklamasından önce Mayıs ile Temmuz ayları arasında rekor dip seviyelerde gezen konut kredisi faiz oranlarının yükselmeye devam edeceği ve 2012 yılı ortalamalarına yaklaşacağı öngörülüyor. Bunun nedeni ise, FED’in sallanan piyasaya rağmen parasal genişlemeyi durdurma kararından vazgeçmeyeceği düşüncesi.

'HALA TARİHİ DİP SEVİYELERİNDE'
Konutkredisi.com.tr kurucu ortağı Onur Tekinturhan, konut kredisi faiz oranları yükselişe geçmiş olsa da halen tarihi dip seviyelerde olduğunu hatırlatarak, konut fiyatlarının ise istikrarlı biçimde artmaya devam ettiğini dile getirdi. Tekinturhan, özellikle KDV artışı uygulaması ve inşaat maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte konut fiyatlarındaki artışın daha da hızlanması mümkün olduğunu belirterek, bugünkü kredi koşullarında beğendiği evi doğru fiyattan bulduğunu düşünen kişilere fırsatı kaçırmamalarını tavsiye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!