Konut kredilerinde komisyon ücretleri yüzde 31 azaldı

Güncelleme Tarihi:

Konut kredilerinde komisyon ücretleri yüzde 31 azaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 09:37

Artan konut ihtiyacı, yabancı ilgisi ve mortgage ile birlikte konut kredileri canlanırken, kredilerden faiz dışında alınan ücret ve komisyonlarda yüzde 31 azalma oldu. Otomobil sektöründe ikinci el piyasası canlanırken, araba satışlarındaki düşüşle beraber bankaların taşıt kredilerinden aldığı komisyonlarda değişiklik olmadı. Bu oran geçen yılın aralık ayında yüzde 12 olarak gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

İpotekli konut sistemi mortgage ile birlikte konut kredisi faiz oranları da düşmeye başladı. Yasa çıkmadan önce yüzde 1.90 civarında olan konut kredisi faizleri yüzde 1.50’nin altına düşmeye başladı. Bankaların verdiği konut kredilerinde faiz dışında alınan ücret ve komisyonlarda da hızlı bir düşüş yaşandı. Merkez Bankası verilerine göre, geçen yılın aralık ayında yüzde 22 olarak gerçekleşen bu düşüş eğilimi 2007’nin mart ayında yüzde 31’e çıktı. Krediler üzerindeki ortalama kar marjı ise geçen yılın aralık ayında yüzde 4 azalırken, bu yılın mart ayında yüzde 4 artış gösterdi. Konut kredilerinde vadeler de uzamaya başladı. Konut kredi vadelerinde Aralık 2006’da yüzde 1 oranında düşüş gözlenirken, bu oran mart ayında ise yüzde 15 artış gösterdi.

TAŞIT KREDİSİNDE KAR MARJI ARTTI

Otomobil piyasasındaki durgunluk bankaların taşıt kredilerine de yansıdı. Taşıt kredisine talebin düşmesi ile birlikte alınan ücret ve komisyonlarda değişim olmadı. Taşıt kredileri üzerindeki kar marjı Aralık 2006’da yüzde 3 azalırken, bu oran mart ayında yüzde 13’e çıktı. Vadelerde değişim oranı ise yüzde 17’ye yükseldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!